Podróże po Europie

De Halve Maan - zwiedzanie browaru w samym sercu Brugii

Piękne uliczki wzdłuż klimatycznych kanałów, unikalna historyczna zabudowa, zabytki najwyższej klasy - wszystko to znajdziecie spacerując po Brugii. A niemal w samym środku tego niesamowitego miasta, tuż obok słynnego Beginaża, na pełnych obrotach działa rodzinna firma produkującą piwo, browar De Halve Maan.

Historia

Browar związany jest z rodziną Maes od 1856 roku, od czasu, gdy Henryk Maes (Henryk Pierwszy) zakupił istniejący w tym miejscu od 1564 roku (pierwsze wzmianki) browar Die Maene. Przez kolejne lata, aż do dzisiaj, historia browaru była burzliwa i przeżywała wzloty oraz upadki. Synowie Henryka (Henryk II oraz Achère) po jego śmierci ambitnie rozwijali rodzinny interes, a po nauki jeździli do jednej z kolebek piwa, Anglii, dzięki czemu mogli rozpocząć warzenie popularnych piw z gatunku stout oraz pale ale.

Zwiedzanie Browaru De Halve Maan w Brugii
Zwiedzanie Browaru De Halve Maan w Brugii

Niestety, bracia umarli w dość młodym wieku, a rozwój browaru zachował wybuch I Wojny Światowej. Dopiero w 1919 roku Henryk III przejął schedę po zmarłych braciach. Jego podróże do Niemiec zaowocowały kolejnym gatunkiem piwa, pilsem.

[Zwiedzanie Browaru De Halve Maan w Brugii]
[Zwiedzanie Browaru De Halve Maan w Brugii]

Po II Wojnie Światowej do zespołu dołączyć Henryk IV, a browar rozpoczął erę rozwoju. W 1981 roku browar uroczyście zaprezentował swoje nowe piwo, Straffe Hendrik, które dostępne jest w sprzedaży do dziś dzień. Nazwa nawiązuje do imienia czterech członków rodziny Maes, Henryków (Hendrik), którzy odcisnęli swoje piętno w historii firmy.

Browar w dzisiejszym kształcie zniknął w 1988 roku, po tym jak został przejęty przez inną firmę. Na szczęście, Véronique Maes, córka Henryka IV, nigdy nie pogodziła się z tą stratą i od początku zaczęła planować powrót rodzinnej marki. W 1997 roku rozpoczęła odbudowę browaru, a w 2005 roku jej syn, Xavier Vanneste, rozpoczął od nowa warzenie piwa Brugse Zot, które szybko stało się znakiem rozpoznawczym miasta. W 2008 roku udało się odzyskać prawa do piwa Straffe Hendrik.

[Zwiedzanie browaru De Halve Maan w Brugii]
[Zwiedzanie browaru De Halve Maan w Brugii]

Piwna “rura” pod miastem

O browarze De Halve Maan nie tak dawno temu mówiły media na całym świecie. Wszystko z powodu budowy słynnej rury o długości ponad trzech kilometrów, przez którą piwo miało być transportowane do budynków przemysłowych poza centrum, w których piwo miało być butelkowane i leżakowane.

Aby zebrać środki zdecydowano się rozpocząć kampanię społecznościową (crowdfounding). W najdroższej wersji, osoba kupująca cegiełkę za 7500€, otrzymała prawo do otrzymywania codziennie jednej butelki 33cl piwa Brugse Zot Blond do końca życia. Niektórzy sympatycy browaru zakupowali cegiełki zapisując jako donatorów swoje wnuki. Sprytne, prawda?

Oczywiście, nie udało się zebrać całej kwoty za pomocą klientów (udało się zebrać około 300 tysięcy €), a jedynie jej część, chociaż cała akcja odbiła się bardzo szeroko w mediach na całym świecie.

Zwiedzanie browaru

Zwiedzanie browaru podzielone jest na kilka kroków i trwa około 45 minut. Przewodnik w trakcie oprowadzania opowiada wiele ciekawostek o procesie warzenia, a także o innych gatunkach piwa. W trakcie spaceru poznamy również historię rodziny Maes oraz zobaczymy historyczne kufle i butelki.

Wycieczka prowadzona jest w bardzo przystępny sposób, oprócz wiedzy opisującej proces produkcji piwa dowiemy się wielu informacji pobocznych związanych z tym zacnym trunkiem - np. skąd wziął się gatunek piwa IPA, czy jak powstał słynny irlandzki Guinness (chociaż akurat ta historia wydaje się naciągana ;)).

[Zwiedzanie Browaru De Halve Maan w Brugii]
[Zwiedzanie Browaru De Halve Maan w Brugii]

Wyróżnia się etapy wycieczki:

  • zwiedzanie pomieszczeń z kadziami, pracującymi do dziś
  • spacer po pomieszczeniach, w których trzymano materiały wykorzystywane do produkcji piwo - dowiemy się na przykład, że do produkcji piwa Brugse Zot Dubbel wykorzystywany jest czeski chmiel
  • wejście na dach
  • spacer po pomieszczeniach zamienionych na małe muzeum historii browaru - zobaczymy tu chociażby w jaki sposób przewożono piwo do pubów w całym mieście

W mniej więcej połowie wycieczki wchodzimy na dach browaru, który jest jednym z najlepszych punktów widokowych w mieście. Bardzo dobrze widać stąd chociażby teren Beginażu. W trakcie kilku minut u góry przewodnik opowiada o historii miasta i opisuje najważniejsze budynki w mieście.

Zwiedzanie Browaru De Halve Maan w Brugii - widoki z dachu
Zwiedzanie Browaru De Halve Maan w Brugii - widoki z dachu

Uwaga! W trakcie zwiedzania przechodzimy przez wiele stromych schodów, osoby mające problem z mobilnością powinny zastanowić się nad wycieczką. Sumarycznie przechodzimy po trzech piętrach.

Pamiętajmy, żeby ustawiać się jak najbliżej przewodnika - z powodu hałasu oraz echa jego opowieści mogą być mało słyszalne.

Piwa

Dzisiaj browar produkuje dwie marki piwa, w kilku odmianach, które możemy zakupić w niemal całej Brugii lub w samym browarze.

  • Brugse Zot (blond), alk. 6%
  • Brugse Zot Dubbel, warzone z wykorzystaniem sześciu odmian słodów, alk. 7,5%
  • Straffe Hendrik Tripel, tradycyjne piwo górnej fermentacji, alk 9%
  • Straffe Hendrik Quadrupel - Belgijski Ale, alk 11%
  • Straffe Hendrik Wild - 330 ml (sezonowe), nowa odmiana piwa Tripel, alk. 9%
  • Straffe Hendrik Heritage - 750 ml, wersja Quadrupel przechowywana w dębowych beczkach, 11%

Sklep

Bilety na zwiedzanie kupujemy w sklepie, w którym znajdziemy duży wybór różnych produktów, oprócz piw i kufli kupimy tu również najróżniejsze gadżety.

Jeśli nie zakupiliśmy biletów online, warto przyjść z 15 minut przed planowanym zwiedzaniem, aby być w stanie zakupić bilety.

Pub

Po zwiedzaniu możemy udać się do pubu, w którym napijemy się niepasteryzowanej wersji piwa. Jeśli zdecydowaliśmy się na zwiedzanie, otrzymamy jedno piwo Brugse Zot w wersji blonde.

Warto spróbować również piwa Straffe Hendrik, przez wielu uważane jest za zdecydowanie lepsze od Brugse Zot. Pamiętajmy, że jest to gatunek Quadrupel, o wiele mocniejszy od polskich piw - oby za bardzo nie zakręciło się nam w głowie!

Jeśli zgłodniejemy, możemy skorzystać z kuchni i zjeść jedno z podawanych tu dań.

  • zestaw starter + danie główne / danie główne + deser - 20,00€
  • zestaw starter + danie główne + deser - 25,00€
  • burger z frytkami - 18,00€
  • spaghetti bolognese - 14,00€
  • lasagne w wersji wegetariańskiej - 18,00€
  • desery - 6,00-8,00€

Inne ceny:

  • Coca-Cola / kawa / herbata - 2,80€
  • cappuccino- 3,20€
  • kieliszek wina - 5,00€
Górna część restauracji i pubu De Halve Maan w Brugii
Górna część restauracji i pubu De Halve Maan w Brugii

Ceny piwa w pubie:

  • Brugse Zot blond - 3,35€
  • Brugse Zot dubbel - 3,75€
  • Straffe Hendrik tripel - 4,00€
  • Straffe Hendrik quadrupel - 4,25€
  • Straffe Hendrik Wild - 330 ml (sezonowe) - 4,20€
  • Straffe Hendrik Heritage - 750 ml - 28,00€
[Zwiedzanie Browaru De Halve Maan w Brugii]
[Zwiedzanie Browaru De Halve Maan w Brugii]

Informacje praktyczne

Zwiedzanie odbywa się wyłącznie z przewodnikiem, w języku niderlandzkim, francuskim lub angielskim. Oprowadzanie organizowane jest o pełnych godzinach, o każdej porze dostępne są te trzy języki do wyboru.

Dni i godziny zwiedzania

Podstawowe zwiedzanie z przewodnikiem trwa ok 45 minut i odbywa się codziennie, od 11:00 do 16:00, w soboty możliwe jest również dodatkowe oprowadzanie o godzinie 17:00. Dodatkowo, oprócz "podstawowego zwiedzania" z degustacją możliwa jest również wycieczka XL, odbywa się ona ok 14:00 i trwa ok 90 min.

Ceny biletów wstępu

  • zwiedzanie podstawowe - bilet normalny - 9,00€
  • zwiedzanie podstawowe - bilet ulgowy (dzieci 6-12 lat) - 5,00€
  • zwiedzanie XL - bilet normalny - 19,00€

Dzieci poniżej 6. roku życia wchodzą bezpłatnie.

[Zwiedzanie Browaru De Halve Maan w Brugii]
[Zwiedzanie Browaru De Halve Maan w Brugii]

Dziękujemy browarowi De Haalve Man za udostępnienie dwóch wejściówek

Reklama