Aperol Spritz - włoski drink

Czy kiedykolwiek piliście ten orzeźwiający włoski koktajl? My nie mieliśmy okazji spróbować go wcześniej, choć nie raz widzieliśmy go w menu polskich restauracji i pubów. Aperol Spritz to niekwestionowany król włoskich drinków, idealny na lato. W Wenecji pije się go niemal rytualnie. Jeszcze chwila, a podobnie jak Most Westchnień czy sławne na całym świecie kanały stanie się on symbolem tego miasta.

Aperol Spritz - włoski drink

Przepis:

Aperol Spritz składa się z 3 składników, których proporcje powinny być z góry określone i zachowane. Istnieją różne "szkoły" przyrządzania tego drinka.

  • 40% białego wino lub Prosecco, 30% gazowanej wody i 30% likieru Aperol;
  • 3 porcje Prosecco, 2 porcje Aperolu, 1 porcja wody gazowanej; (proporcje występujące na etukiecie butelki likeru Aperol)
  • po jednej porcji: Aperolu, wina białego lub Prosecco i wody gazowanej - prawdopodobnie są to oryginalne proporcje;

Aperol to likier o ciekawym smaku i aromacie gorzkich pomarańczy.

Efektem pomieszczania składników jest fantastyczny, świeży smak i soczysty, pomarańczowy kolor drinka, który nadaje oczywiście likier. Plasterek pomarańczy dodaje napojowi elegancji i wytworności.

Jak widać przygotowanie drinka jest banalnie proste i z powodzeniem wykonacie go samodzielnie.

Jeśli chcecie spróbować tego charakterystycznego dla Italii smaku, możecie bez problemu kupić Aperol w polskich sklepach. Choć nie znajdziecie go w każdym supermarkecie, z pewnością będzie dostępny w sklepach z włoskimi produktami.

Informacje i ciekawostki

Obecnie Aperol spritz jest bardzo popularny w całym rejonie Włoch. Włosi piją go z reguły popołudniem lub wieczorem. Przechodząc obok kawiarnianych ogródków, kieliszki z Aperolem przyciągają uwagę swoim intensywnym kolorem. Bardzo łatwo zauważyć, że jest on naprawdę szalenie lubiany.

Przepis na Aperol został wymyślony w 1919 roku przez właściciela gorzelni znajdującej się w Bassano del Grappa (prowincja miasta Vicenza) – Giuseppe Barbieriego. W skład mieszanki wchodzą: napar z gorzkiej i słodkiej pomarańczy, napar z rabarbaru oraz rozmaite rodzaje ziół. Szczegółowy przepis trzymany jest podobno w sekrecie. Smak likieru jest nieco gorzki, ziołowy i raczej nie przypadnie do gustu wszystkim. W połączeniu z delikatnym, musującym winem traci jednak swój gorzki posmak, nabierając lekkości i finezji.

Aperol Spritz

Historia drinka rozpoczyna się już w czasach napoleońskich. Wojska austriackie po wojnach napoleońskich zdobyły północne tereny Włoch, zajmujące region Veneto. Żołnierze, którzy nie byli przyzwyczajeni do wysokich temperatur wciąż uskarżali się na ogromne pragnienie. Zwłaszcza, że we Włoszech nie mieli dostępu do swojego ulubionego trunku - piwa. Z tego powodu raczyli się lokalnymi winami, które jednak zbyt szybko uderzały do głowy. Aby osłabić nieco ich działanie, zaczęto dodawać do win gazowaną wodę mineralną, nazywając ten proces właśnie szprycowaiem. Z czasem szprycowanie rozpowszechniło się i gazowaną wodę mineralną zaczęto dodawać do wielu innych drinków i koktajli.

Co ciekawe, od 2014 roku Aperol jest oficjalnym partnerem drużyny sportowej Manchesterem United i pozostanie nim do końca sezonu 2016/2017.

Ten popularny drink można pić nie tylko w szklanych kieliszkach w lokalach, np. włoscy studenci często kupują tańszą wersję spritza za ok. 1 euro w plastikowych kubeczkach. 
Nie smakuje on jednak tak samo wytwornie (drink spożywany z jednorazowego kubka), jak ten podany w szkle.


Reklama