Churros - hiszpański przysmak

Hiszpańskie churros to jedno z bardziej znanych i uwielbianych w tym kraju dań. Są także bardzo lubiane w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, we Francji, Portugalii i Turcji.

Wypiek tworzy się z parzonego ciasta (zawierającego mąkę pszenną, olej i cukier), a następnie smaży na głębokim oleju. Jak nietrudno zgadnąć przekąska jest bardzo tłusta i raczej nie nadaje się dla osób będących na diecie. Także dlatego często porównywana jest do polskich pączków.

Churros - hiszpański przysmak - churros con chocolate

Churros przypominają kształtem pręty o przekroju gwiazdy. Tak przyrządzony przysmak podaje się na śniadanie. Bardzo powszechnym jest moczanie wypieku w gorącej, płynnej czekoladzie. Churros con chocolate (tak właśnie nazywają się churros z gorąco czekoladą) uchodzą za typowe madryckie śniadanie. To właśnie w tym mieście spożywa się ich najwięcej.

Churros zawdzięczają swoje powstanie hiszpańskim pasterzom, którzy wypasając owce musieli spożywać potrawy, które można przygotować szybko i w nieskomplikowany sposób. Do przyrządzenia tych smacznych i pożywnych wypieków wystarczyła jedynie patelnia, olej i proste składniki.

Jak nietrudno zgadnąć pierwotny kształt churros nie przypominał obecnego. Początkowo były to po prostu długie kawałki ciasta, przypominające nieco rogi. Dopiero po jakimś czasie, kiedy przysmak stał się bardziej popularny przybrał współczesny kształt.

Będąc w Hiszpanii znajdziemy churros w punktach o nazwie churreria, które specjalizują się w przygotowywaniu i sprzedaży tej słodkiej przekąski. Churrerie zlokalizowane są przy największych i najbardziej ruchliwych ulicach, na lotniskach, stacjach metra i dworcach kolejowych.

Ciekawostką jest, że churros jest potrawą, którą spożywa się powszechnie w Nowy Rok, a na co dzień churrerie otwierają się nawet wcześniej niż piekarnie, bo już o 5 rano! Cóż, wszystko wskazuje na to, że te tłuste przekąski są doskonałym sposobem na leczenie skutków hucznej zabawy, nie tylko sylwestrowej.


Reklama


Zobacz nasze inne artykuły z Hiszpanii