Co zjeść na Węgrzech i w Budapeszcie?

Niektórzy żartują czasem, że kuchnię węgierską można określić jednym słowem – papryka. I choć jest ona zdecydowanie bardziej urozmaicona, istnieje szereg potraw, w których to właśnie papryka stanowi niezbędny składnikostra, słodka, mielona, suszona, wędzona lub duszona ma w kuchni Węgrów wyjątkowe miejsce. Jedno z tradycyjnych węgierskich powiedzeń mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek, stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się, co do niej dodać.

Kuchnia węgierska - dania i produkty

Jeśli planujecie wizytę w Budapeszcie lub ogólnie na Węgrzech, dziś podpowiemy Wam co warto zjeść, będąc w tym pełnym smaków i aromatów mieście i kraju.

Mięso

Postawą kuchni Węgier jest mięso (głównie wołowina, wieprzowina i cielęcina) oraz sezonowe warzywa. Potrawy są dość mocno przyprawione i z reguły dość pikantne. Prawdziwym przebojem węgierskiej kuchni są gulasze, najczęściej podawane z pieczywem. Co ciekawe, Węgrzy używają bardzo dużej ilości tłuszczu zwierzęcego. Twierdzą, że nie ma szans, aby zastąpić go tłuszczami roślinnymi, gdyż smażona w tłuszczu zwierzęcym cebula daje właściwą woń, a papryka kolor.

Mieszkańcy Węgier wręcz uwielbiają dania panierowane i smażone w głębokim oleju. Choć w tym kraju je się niewiele drobiu, jednym z najpopularniejszych dań są nóżki lub skrzydełka kurczaka smażone w głębokim tłuszczu. Taką przekąskę można kupić w lokalnych budkach z fast-foodami. Oprócz kurczaka często podaje się również smażony w taki sam sposób ... kotlet schabowy. Z dodatkiem ryżu lub smażonych ziemniaków stanowi lokalny przysmak. Zwolennicy warzyw mogą spróbować panierowanego kalafiora. Ze względu na obecność tłuszczu zwierzęcego nie jest to jednak odpowiednia propozycja dla wegetarian.

Leczo

Jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przez Węgrów potraw jest leczo. Choć nasze, polskie leczo często przyrządza się z dodatkiem kiełbasy lub mięsa, leczo węgierskie gotuje się jedynie z warzyw. Do sezonowych warzyw dodaje się aromatycznych przypraw: liści laurowych, kminku, majeranku, pieprzu, czosnku i tymianku.

Wbrew pozorom nie tak łatwo znaleźć leczo w kartach dań węgierskich restauracji. Dzieje się tak dlatego że jest ono często traktowane jedynie jako dodatek do dań mięsnych. Jeśli jednak chcemy spróbować leczo jako samodzielnego dania wystarczy zapytać w restauracji, a z pewnością otrzymamy to danie mimo jego pozornego "braku" w ofercie.

Gulasz

Węgry to również gulasz – aromatyczny, przygotowywany w specjalnym kociołku nie ma sobie równych. Węgierski gulasz nie przypomina jednak tego, który przygotowujemy w Polsce. Tradycyjny węgierski gulasz powinien mieć postać zupy i powinien być przygotowany na ... podsmażonej papryce mielonej. Węgierski gulasz to obsmażane na tłuszczu kawałki mięsa z sezonowymi warzywami – papryką, cebulą, pomidorami i ziemniakami. Pamiętajcie, że do zagęszczana gulaszu – zupy nie należy w żadnym wypadku dodawać mąki. Odpowiednią konsystencję możecie nadać potrawie, dodając do niej kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Warto robić to jednak ostrożnie, aby nie zmienić charakterystycznego smaku zupy.

Polski gulasz bardziej przypomina chyba porkolt, czyli obsmażone kawałki mięsa duszone w bardzo krótkim sosie – czyli malutkiej ilości płynu.

Haleszle

Inną potrawą, którą przygotowuje się w kociołku jest przepyszna zupa z ryb słodkowodnych - halaszle. Oprócz ryb zawiera ona oczywiście... paprykę. Mówi się, że każde gospodarstwo domowe na Węgrzech posiada swój własny przepis, wg którego przygotowuje ten lokalny specjał. Wbrew pozorom w tym kraju je się całkiem sporo ryb. Wszystko dlatego, że węgierskie zbiornik wodne są zasobne w różne gatunki ryb i brak dostępu do morza nie jest w tym przypadku żadnym problemem.

Salami

Na śniadanie lub kolację mieszkańcy Węgier często sięgają po kanapki z ich ukochaną wędliną - salami. Śmiało można stwierdzić, że podobnie jak papryka, także salami jest symbolem tego kraju i jego niekwestionowaną gwiazdą.

Produkty mączne

Podobnie jak u nas, także na Węgrzech spożywa się sporo produktów mącznych. Do najpopularniejszych należą kluski galuszki, tsipekti i tarhonye. Galuszki to kładzione kluseczki na bazie mąki i jaj, tsipekti przypominają nieco polskie zacierki, a tarhonye to kluski z bardzo ścisłego ciasta o wielkości i kształcie grochu.

Lángos (langosz)

Najpopularniejszym węgierskim fast-foodem są zdecydowanie langosze. Są to smażone w głębokim tłuszczu placki drożdżowe z mąki oraz ziemniaków. Najczęściej podawane są z śmietaną i cukrem, z serem żółtym, Nutellą, polane kwaśną śmietaną z czosnkiem, z szynką a także z czerwoną cebulą, śmietana i boczkiem. Jest to smaczne ale bardzo sycące i ciężkie danie.

Po sytym obiedzie mieszkańcy Węgier często piją kawę. Kawę nie byle jaką - aromatyczną, dość mocną, z niewielką ilością wody.

Desery

Powszechnie znanym deserem jest "samloi teszta" – pokruszona, schłodzona babka piaskowa lub inne ciasto, skropione rumem, przykryte owocami, bitą śmietaną i posypane czekoladą.

Równie znanym i wręcz uwielbianym przysmakiem jest również tort Dobosa. Tort Dobosa składa się z płatów biszkoptowych, przełożonych kremem czekoladowo-orzechowym ze szklistą glazurą na górze.

Warto spróbować również Gesztenyepüré - puree z kasztanów z rumem i bitą śmietana. Jest to bardzo lubiana przez Węgrów potrawa, podawana również z naleśnikami czy lodami a także jako składnik ciast. Smakuje wspaniale, choć nie wygląda zbyt atrakcyjnie.

Pogacze

Czyli tradycyjne węgierskie słone ciastka, wypiekane z ciasta drożdżowego lub twarogowego. Podawane z serową posypką, boczkiem lub ze skwarkami. Można je dostać w każdej węgierskiej piekarni, w supermaketach, w sklepikach przy dworcach kolejowych. Idealne jako przekąska podczas podróży. Często podawane są jako przystawka lub przekąska do wina i piwa.

Palascinta

Innymi słowy "węgierskie naleśniki". Wspominamy o nich na końcu ponieważ występują zarówno na słodko jako deser oraz w wersji mięsnej. Często pełnią też rolę fast-foodu.

Najczęściej spotykane są naleśniki z bitą śmietaną, dżemem, makiem, Nutellą, posypką z cukru pudru lub kakao. Warto spróbować Gundel palacsinta - bardzo słodkie naleśniki z orzechami włoskimi, rumem i rodzynkami. Polecamy również naleśniki z kasztanowym puree oraz śmietaną.

Szczególną odmianą węgierskich naleśników jest Hortobágyi palacsinta - naleśniki wypełnione mięsnym farszem, polane sosem śmietanowo-pomidorowym. Wiele osób kojarzy je z węgierskim regionem o tej samej nazwie. Trzeba wam jednak wiedzieć że jest twór sztuczny i powstał jako próba zareklamowania dania jako produktu regionalnego podczas targów w 1958 roku.

Alkohole

Jednym z najsłynniejszych węgierskich napojów alkoholowych jest "węgierski szampan" czyli wino musujące Törley. Jego historia związana jest z osobą Józefa Törleya, który w 1882 założył w Budafok (obecnie dzielnica stolicy Węgier, słynąca z rozbudowanego systemu połączonych ze sobą piwnic winnych) wytwórnię win musujących. Obecnie Törley jest czołowym producentem węgierskich win musujących, a ich smak: delikatna słodycz połączona z cytrusowym aromatem sprawia że porównywane są do znacznie droższych od nich szampanów.

Węgry to kraj winiarski tutaj już w XIX zaczęto prowadzić ustawowe grupowanie win pod względem regionów z jakich pochodzą te trunki. Wyróżnia się 22 takie regiony a do najbardziej znanym należą m.in. Tokaj, Eger, Sopron czy Badacsony. Bardzo popularnym węgierskim wyrobem alkoholowym jest Tokaj. Nawet jeśli jest wytrawny nie pija się go do posiłku. Raczej przed lub po nim.

Co ciekawe, po śniadaniu Węgrzy często raczą się malutkim kieliszkiem owocowej lub ziołowej wódki zwanej palinką.

Trudno znaleźć na Węgrzech dobre piwo. W sklepach dominują lagery, a do najpopularniejszych należą Soproni, Dreher czy Arani Aszok. Wprawdzie "piwna rewolucja" dotarła i tutaj, ale znalezienie piw craftowych poza Budapesztem lub specjalnymi sklepami będzie nam bardzo trudno. Z drugiej strony duże koncerny starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów (od niedawna możemy spróbować np. Soproni IPA).

Węgierska papryka - ciekawostki

Na koniec mamy dla Was jeszcze kilka ciekawostek na temat węgierskiej papryki. Najbardziej znanymi i cenionymi odmianami są odmiana sygietńska i odmiana kolczańska, natomiast najostrzejszą jest papryka czereśniowa, która zawiera duże ilości kapsaicyny, która doskonale wpływa na nasze zdrowie.

Jeśli zdecydujecie się na samodzielne gotowanie węgierskich potraw pamiętajcie, że mielona papryka dość szybko może się spalić. Dlatego jeśli dodajecie ją do tłuszczu lub podsmażonej papryki, zdejmijcie garnek z ognia i postawcie go z powrotem na palniku dopiero wtedy, kiedy dodacie zawierające wodę składniki, np. pomidory. Przypalenie papryki skutkuje gorzkim smakiem i mało estetycznym kolorem dania. Jak mówi znana węgierska zasada – do przygotowania dań używaj jedynie słodkiej lub delikatnie pikantnej papryki. Naprawdę ostrej możesz użyć tylko wtedy, kiedy masz pewność, że każdy z gości nie będzie miał nic przeciwko wyjątkowej pikanterii.


Reklama


Zobacz nasze inne artykuły z Budapesztu

Zobacz nasze inne artykuły z Węgier