Co zjeść na Słowacji i w Bratysławie?

Choć kuchnia słowacka na pierwszy rzut oka może być nieco podobna do polskiej, to tylko pozory. Tradycje kulinarne obu krajów znacznie się od siebie różnią. Sprawdźcie co można ciekawego zjeść w tym kraju i jego stolicy.

Kuchnia słowacka - dania i produkty

Śniadanie w Bratysławie

Jeśli chcecie spróbować tradycyjnego śniadaniowego (choć nie tylko) specjału, sięgnijcie po bratysławskie rogaliki. Jak mówi legenda, historia rogalików rozpoczyna się w XVII wieku i związana jest z królem Janem III Sobieskim i jego zwycięstwem pod Wiedniem. Aby uhonorować zwycięzcę wiedeński piekarz upiekł rogaliki, których kształt miał być bardzo podobny do... szlacheckich wąsów. Rogale zdobyły tak ogromną popularność, że już niedługo po tym wydarzeniu stały się słynne nie tylko w całym Wiedniu, ale również w Budapeszcie i Bratysławie. Jeśli chcecie kupić tradycyjne rogale, zajrzyjcie do małych piekarni lub kawiarni.

Tradycyjny obiad

Najpopularniejszą potrawą obiadową w Bratysławie jest kaczka z kapustą i lokse. Takie danie jest odpowiednikiem naszego schabowego lub jak kto woli – golonki. :) Lokse, choć wyglądem przypominają nieco naleśniki, wcale nimi nie są. Te bardzo cienkie placuszki wykonane są bowiem z... ziemniaków. Można jeść je zarówno na słono, jako dodatek do obiadu, jak również na słodko z czekoladą czy makiem.

Będąc w Bratysławie, koniecznie musicie spróbować innego lokalnego specjału - bryndzovych halusków. Bryndzove halusky to niewielkie kluseczki, przygotowane z ciasta z mąki i ziemniaków z dodatkiem owczego sera. Serwowane ze skwarkami i smalcem oraz śmietaną są prostą i naprawdę smaczną potrawą.

Pierogi

Lubicie pierogi? W Bratysławie będziecie mogli skosztować ich wersji z bryndzą. Bryndzove pirohy, bo o nich właśnie mowa są jedną z flagowych potraw Słowacji. Jak twierdzą znawcy słowackiej sztuki kulinarnej, najlepszą bryndzę i inne słowackie gatunki serów wyrabia się w Liptovskim Mikulasu - mieście, które od wieków słynie ze swych serowarskich tradycji. Jeśli będziecie mieli okazję je odwiedzić, nie zapomnijcie o zrobieniu „serowych zakupów”.

Zupy

Mieszkańcy Bratysławy uwielbiają również tradycyjne zupy. Ich specjalnością jest zwłaszcza kapuśniak, przygotowywany z kiszonej kapusty oraz zupa czosnkowa – z dodatkiem grzanek i roztopionego serca smakuje naprawdę niebiańsko. Choć aromat i smak czosnku są dobrze wyczuwalne, zupa jest naprawdę delikatna, a do tego znakomicie rozgrzewa.

Dla entuzjastów sera

Jeśli uwielbiacie wszelkiego rodzaju sery, będąc w Bratysławie musicie spróbować vyprazenego syra - smażonego, panierowanego żółtego sera. Ser podawany jest z reguły z frytkami i sosem tatarskim. Znajdziecie go praktycznie w każdej restauracji czy pubie.

Podroby

Mieszkańcy Bratysławy to prawdziwi fani podrobów. Jeśli Wy również je lubicie, koniecznie skosztujcie gulaszu z wieprzowych policzków, duszonych wołowych języków czy... pieczonego szpiku kostnego. Choć takich przysmaków nie znajdziecie wszędzie, zdecydowanie warto na nie „zapolować”. Do każdego z nich możecie dostać pasujący do potrawy gatunek piwa.

Słowackie desery

Żaden obiad nie może obejść się bez deseru. Jeśli chcecie poznać prawdziwy, słodki smak Bratysławy skosztujcie gotowanych na parze klusek z mąki, jajek i drożdży, nadziewanych dżemem. Parene buchty to jeden z najchętniej jadanych w Bratysławie deserów. Kluski często posypuje się cukrem pudrem lub makiem.

Najpopularniejszym słowackim ciastem jest bezapelacyjnie skalicky trdelnik. Trdelnik przypomina bardzo znany zwłaszcza z terenów Suwalszczyzny sękacz. Jego sekretem są tradycyjne receptury i starannie dobrane proporcje składników.

Ciekawym słodkim daniem jest również zemlovka, czyli biały chleb pieczony z owocami. Choć takie połączenie na pierwszy rzut oka wydaje się dość ryzykowne, potrawa smakuje naprawdę znakomicie. Do wykonania zemlovki potrzebny jest czerstwy chleb oraz owoce, najczęściej jabłka. Warstwy chleba przekłada się warstwami owoców. Całość zapieka się w piecu lub piekarniku. Zemlovkę można podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem cukru pudru lub cukru waniliowego.

Słowackie alkohole

Jak pewnie doskonale wiecie, Słowacja słynie z pysznego piwa. Do najbardziej popularnych marek należą Zlaty Bazant i Smadny Mnich. Słowackie piwa są lekkie i orzeźwiające. W porównaniu z polskimi, zawierają również mniejsze dawki alkoholu.

Nie wszyscy wiedzą jednak, że w Słowacji produkuje się również znakomite wina. Choć nie są one jeszcze rozpowszechnione poza granicami kraju, są naprawdę bardzo smaczne. Podczas pobytu w Bratysławie koniecznie ich spróbujcie.


Reklama