Co zjeść w Austrii i w Wiedniu?

Kuchnia austriacka jest bardzo niejednolita i różnorodna. Taki stan rzeczy jest efektem wpływów niemieckich, włoskich, francuskich, czeskich i węgierskich. Dzięki temu w austriackiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie. Bez względu na kulinarne upodobania oraz jedzeniowe sympatie i antypatie.

Co jeść w Wiedniu?

Z czego znana jest wiedeńska kuchnia? Sprawdź co najlepiej skosztować w stolicy Austrii.

Tort Sachera - informacje i ciekawostki

Będąc w Wiedniu nie możecie odmówić sobie kawałka tortu Sachera. Nasz kulinarny przewodnik nie bez przyczynny rozpoczynamy dziś od deseru. Tort Sachera powstał bowiem właśnie w Wiedniu. Z tortem, a właściwie z jego nazwą łączy się pewna ciekawa historia. Aż dziesięć lat trwał spór o to, kto ma prawo do używania jego nazwy - Original Sachertorte. Sprawa toczyła się pomiędzy restauracją Cafe Demel, pod której dachem została opracowana receptura deseru, a Hotelem Sacher, należącym do spadkobiercy twórcy receptury. Cukiernia Cafe Demel była odpowiedzialna za dostarczanie na dwór cesarski najbardziej imponujących wypieków. Kiedy otrzymano zlecenie stworzenia zupełnie nowej receptury deseru, szef kuchni tak poważnie się rozchorował, że nie był w stanie stawić się w pracy. Cóż było robić – zadanie to zostało powierzone kuchcikowi - Franzowi Sacherowi. Sacher stworzył deser, który składał się z warstw czekoladowego ciasta, przekładanych konfiturą z moreli. Całość została oblana białą czekoladą. W ten sposób stworzył recepturę kultowego tortu, które na cześć twórcy po dziś dzień nosi jego imię. Toczący się spór wygrał hotel, należący do syna Franza – Eduarda. Od tego momentu nazwy, będącej przedmiotem konfliktu może używać jedynie Hotel Sacher. Jedynie tam można sygnować deser okrągłą pieczęcią. Co na to Cafe Demel? Cukiernia posługuje się nazwą Eduard Sacher-Torte i pieczęcią w kształcie trójkąta.

Inne desery

Kolejnym deserem, który powstał właśnie w Wiedniu jest kaiserschmarren (omlet cesarski) – lekkie puszyste kawałki o konsystencji naleśnika lub omleta, podawane z powidłami śliwkowymi i cukrem pudrem. Do potrawy można dodać rodzynek, a zamiast śliwkowych powideł użyć konfitury o innym smaku.

Historia kaiserschmarren sięga czasów Cesarstwa Austrowęgierskiego. Była to potrawa, którą szczególnie polubił cesarz Franciszek Józef oraz jego żona Sissi. Z pewnością dzięki ich sympatii stała się przysmakiem wielu Wiedeńczyków.

!Kaiserschmarrn (omlet cesarski)
Kaiserschmarrn (omlet cesarski)

Sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński jest bardzo podobny do polskiego schabowego. Ten austriacki jest jednak cieniej rozbity, przez co ma zdecydowanie większą powierzchnię. Zazwyczaj przyrządza się go nie z wieprzowiny, tak jak w przypadku polskich kotletów, ale z cielęciny. Co ważne, łatwo można dać zwieść się pozorom i zamiast sznycla wiedeńskiego wybrać sznycel po wiedeńsku, który jest swego rodzaju podróbką oryginalnego specjału. Zamiast cielęciny do jego wyrobu używa się wieprzowiny.

Jeśli chcecie spróbować tradycyjnego cielęcego kotleta wybierzcie Wiener Schnitzel. Zamawiając Schnitzel Wiener Art otrzymacie kotlet z mięsa wieprzowego. Kotlet wiedeński najczęściej podaje się z cząstką cytryny oraz prostą sałatką ziemniaczaną na zimno. Co ciekawe, w czasach cesarza Franciszka Józefa do panierki sznycla wiedeńskiego dodawano odrobinę sproszkowanego złota. Taki dodatek zapewniał kotletowi przepiękny blask.

!Sznycel wiedeński - Schnitzel Wiener Art
Sznycel wiedeński - Schnitzel Wiener Art

Uliczne jedzenie w Wiedniu

Kiedy podczas zwiedzania miasta dopadł nas spory już głód, śmiało można sięgać po kasekrainer, czyli lekko wędzone kiełbaski wieprzowe z dodatkiem żółtego sera. W zależności od Waszych upodobań możecie wybrać wersję gotowaną, smażoną lub grillowaną. Kiełbaski można dostać w ulicznych budkach, najczęściej podawane są z musztardą lub chrzanem.

Kanapki u Trześniewskiego

Najpopularniejszym polskim akcentem na kulinarnej mapie Wiednia jest bez wątpienia lokal Trześniewski na Dorotheergasse 1 (inne restauracje tej sieci znajdują się na: Währinger Str. 108, Ignaz-Köck-Straße 1, Mariahilfer Str. 95 lub Europaplatz 1). Twórcą pierwszej "kanapkarni" był Polak Franciszek Trześniewski, który na początku XX wieku otworzył w Wiedniu lokal, w którym podawano kanapki z pastą jajeczną (do tego serwowano 1/8l piwa lub mały kieliszek wódki). Wkrótce w menu pojawiły się kolejne pasty i dodatki, a restauracja stała się sławna. Mimo, że rodzina Trześniewskich sprzedała lokal to nowi właściciele nie zdecydowali się na zmianę nazwy dodając jedynie slogan reklamowy "Die Unaussprechlich Guten Brötchen" czyli "Niewypowiedziane dobre kanapki" (aluzja do kłopotów z wymówienie polskiego nazwiska).

Co ciekawe w pobliżu Trześniewskiego znajduje się inny legendarny lokal, do którego ściągają turyści z Czech czyli Café Leopold Hawelka. To właśnie emigrant z tego kraju (ożeniony z Austriaczką) założył tu w 1936 roku kawiarnię, w której do dziś podaje się słynne bułeczki z powidłami (Buchteln). Kawiarnia zachowała specyficzny klimat - zgodnie z wolą właściciela jej wnętrze nie zostało zmienione. Cafe Hawelka mieści się przy Dorotheergasse 6.

Co zjeść w Austrii?

Austria, to nie tylko Wiedeń, Tort Sachera i sznycel wiedeński, to również inne wspaniałe dania.

Austriacka sałatka ziemniaczana

Będąc w Austrii powinno się skosztować sałatki ziemniaczanej. Choć wydawać by się mogło, że to proste danie nie może smakować wyjątkowo – nic bardziej mylnego. Tradycyjną sałatkę przygotowuje się z ugotowanych wcześniej ziemniaków i cebuli. Dodatkiem jest sos zawierający ocet, cukier i musztardę. Podejrzewamy, że to właśnie odpowiedni sposób przygotowania sosu jest sekretem tego prostego dania.

Apfelstrudel - deser ubogich

Deser ubogich, czyli apfelstrudel stał się przysmakiem elit dzięki cesarzowi Franciszkowi Józefowi. Ten przepyszny specjał w formie rolady przygotowuje się z bardzo cienkiego drożdżowego ciasta, wyciąganego ręcznie i przekładanego smażonymi jabłkami i rodzynkami. Jego krewnym jest zdecydowanie mniej znany, ale również pyszny serowy topfenstrudel.

!Apfelstrudel
Apfelstrudel

Mozartkugel

Podczas spacerów po austriackich miastach z pewnością natrafimy na sklepy ze słodyczami. Warto zwrócić uwagę na nietypowe czekoladki w kształcie kulek z podobizną Mozarta. Pierwsze takie łakocie stworzono w Salzburgu w 1890 roku w cukierni Pawła Fürsta. Do dziś powstało kilka ich wersji różniących się kolorem opakowania i nadzieniem.

Alkohole

Jeśli będąc w Austrii zechcecie napić się wina, odwiedźcie Heurigentradycyjną knajpkę z winem. Bardzo często jest ono podawane z wodą sodową.

Warto wiedzieć, że Austriacy wyrabiają również własne piwo. Najczęściej jest to piwo jasne, choć zdarza się również ciemne. Najpopularniejsze marki austriackiego piwa to Gosser, Stiegl i Schwechater.

Chcąc skosztować mocniejszego trunku, sięgnijcie po ziołową wódkę Enzian, której smak przypomina nieco polską wódkę żołądkową gorzką. Zawartość alkoholu w tym aromatycznym trunku to w zależności od rodzaju od 37,50% (według zaleceń unijnych). Produkuje się ją przede wszystkim z korzeni goryczki i ziół. W smaku jest gorzka, z mocnym, dobrze wyczuwalnym aromatem ziołowym.

Wiedeński Melanż

Będąc w Wiedniu (i nie tylko!) warto zatopić swe usta również w… Wiedeńskim Melanżu. Wiedeński Melanż (Wiener Melange) to bardzo popularna w Austrii kawa, złożona z 3 składników: lekko przedłużanej kawy mokka, gorącego mleka oraz pochodzącej z niego pianki. Smak Melange jest bardzo wyszukany i jedyny z swoim rodzaju.


Reklama