Co zjeść w Czechach?

Kuchnia czeska nie ma sobie równych. Choć czuć w niej wpływy kuchni niemieckiej, węgierskiej i austriackiej, wiele potraw wciąż bazuje na oryginalnych, staroczeskich przepisach.

Kuchnia czeska

Pełna smaków, aromatów, tradycyjnych receptur i potraw przygotowywanych w niezmiennej formie od stuleci, zachwyca turystów z całego świata, którzy odwiedzają Czechy, aby skosztować przepysznych kniedlików, serdelków czy rozgrzewających czeskich zup.

Nie da się jednak ukryć, że potrawy kuchni czeskiej nie należą do najlżejszych, a regularne spożywanie lokalnych przysmaków szybko ma szansę przynieść efekt w postaci dodatkowych kilogramów. Zwłaszcza jeśli zajadamy się nimi w towarzystwie kufla czeskiego piwa, które nie ma sobie równych.

Wracając jednak do pozytywnych akcentów tradycyjnej czeskiej kuchni trzeba przyznać, że ceny w większości czeskich jadłodajni są naprawdę przyzwoite i za niewygórowaną kwotę można najeść się naprawdę do syta. Chcąc spróbować lokalnych potraw, opartych na niezmiennych od lat recepturach warto stołować się w niewielkich gospodach, najlepiej z dala od ośrodków turystycznych.

Jeśli będziecie mogli, koniecznie skosztujecie lokalnych specjałów w niewielkich miejscowościach, które nie są nastawione na tłumy wycieczkowiczów. Satysfakcja gwarantowana! W poszukiwaniu najlepszych smakołyków warto także odwiedzić bary przekąskowe oraz targi i rynki, gdzie często serwowane są potrawy oparte na surowcach takich jak: lokalne zboża, warzywa strączkowe, ziemniaki i mięso.

Co zjeść w Czechach?

Zwłaszcza w świecie kulinariów istnieją rozmaite gusta i guściki. Dzisiaj opowiemy Wam o tym, których potraw warto spróbować naszym zdaniem i co jemy za każdym razem, kiedy przekraczamy czeską granicę.

Hermelin

Hermelin, zwany również nakładanym hermelinem lub marynowanym hermelinem to jedna z popularniejszych i bardzo lubianych przekąsek. Idealnie nadaje się np. do piwa. Hermelin jest czeskim odpowiednikiem sera typu camembert. Ser umieszcza się w specjalnym słoiku i marynuje w mieszance oleju roślinnego, ziół i przypraw (np. papryki, liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku i cebuli). W zależności od rozmaitych czynników marynuje się go od kilku dni do kilku tygodni. Podawany z pieczywem i marynowaną papryką smakuje naprawdę nieziemsko.

Utopenci czyli topielce

Utopenci czyli topielce to nic innego jak marynowane, oryginalne czeskie serdelki. Nie chodzi tutaj bowiem o jakiekolwiek serdelki czy kiełbaski. Mięso przeznaczone do ich wyrobu powinno składać się z tylnej wołowiny w połączeniu z wieprzowiną oraz odrobiną słoniny. Specjaliści twierdzą, że idealne proporcje to minimalnie 40 procent mięsa i maksymalnie 45 procent słoniny. Kiełbaski marynujemy przez około 7 dni w mieszance octu, wody, cukru, soli, papryczek chili, pieprzu, mielonej papryki oraz cebuli. Wkładamy je do dużego, kilkulitrowego słoika i zalewamy roztworem octowym.

Knedliki

Koniecznie spróbujcie knedlików, które są znanym na całym świecie symbolem Czech i chyba najbardziej charakterystycznym dla tego rejonu daniem. Choć ich nazwa jest dość złudna i może budzić skojarzenia z polskimi knedlami, ten czeski przysmak ma wiele różnych odmian i z reguły znacznie różni się od polskiego specjału. Bazą knelidków mogą być gotowane ziemniaki (zjemy wtedy bramborove knedliki) lub mąka pszenna z dodatkiem drożdży, służąca do wyrobu houskovych knedlíków. Powstałemu ciastu nadaje się kształt walca i gotuje na parze. Po wystygnięciu kroi się je w kromki (trochę tak jak chleb) i spożywa jako dodatek do mięs, gulaszy czy warzyw. W zależności od rodzaju knedlików, niektóre można spożywać jako samodzielną, naprawdę sycącą potrawę. Wśród turystów w Polski faworytem są houskove knedliki, być może dlatego, że niosą za sobą charakterystyczny dla tego kraju smak, nieznany i mało popularny w Polsce.

Dostępna jest również wersja bardziej deserowa, podawana z owocami - ovocné knedlíky.

Smażony ser

Prawdziwym rarytasem jest także smażony ser, który niestety nie należy do najlżejszych i najmniej kalorycznych potraw. Panierowany ser jest smażony w głębokim oleju i podawany w zależności od lokalu – z frytkami i sosem tatarskim lub w bułce z odrobiną majonezu. Smakuje naprawdę obłędnie!


Reklama


Zobacz nasze inne artykuły z Czech