Co zjeść w Grecji?

Wizyta w Grecji oznacza zazwyczaj nie tylko piękne widoki, zapierające dech w piersiach zabytki, słońce i lazurowe morze. Grecja to również prawdziwy kulinarny raj, pełen smaków, aromatów, skąpanych z promieniach słonecznych owoców i warzyw i pachnących ziół.

Informacje i ciekawostki

Zdaniem smakoszy kuchnia grecka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni na świecie. Greckie przepisy są proste i zdrowe. Do przygotowania tradycyjnych potraw używa się lokalnych, świeżych składników, sporej ilości oliwy z oliwek i pysznych ziół.

Tradycyjne dania i produkty kuchni greckiej

Kuchnia grecka ma bardzo długą tradycję. Stała się ona punktem wyjścia dla wielu tradycji kulinarnych współczesnych państw zachodu.

Pierwszą w historii książkę kucharską napisał w 330 roku p.n.e. Archestratos. W starożytnej Grecji najczęściej jadano pszenicę i ryby. Głównym dodatkiem do potraw była oliwa. Pito również duże ilości wina. Taki trend w greckiej sztuce kulinarnej trwał przez czasy rzymskie i osmańskie. Dopiero dość niedawno popularniejsze stało się mięso. Wiele tradycyjnych greckich dań, np. moussaka zdradza korzenie arabskie, perskie i tureckie.

Chyba najbardziej charakterystycznym greckim produktem, po który chętnie sięgają również Polacy jest ser feta. Choć nie wszyscy go lubią, chyba nie ma osoby, która go nie zna. Warto wiedzieć, że nie każdy ser, który przypomina wyglądem ten grecki specjał będzie określany mianem „fety”. Od 14 października 2002 nazwa „feta” jest bowiem chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji.

Ser feta

Feta jest nieco cierpkim w smaku serem, produkowanym z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (lub z samego mleka owczego). Ser feta powinien dojrzewać 3 miesiące, a dodawanie do niego jakichkolwiek konserwantów lub środków koloryzujących jest całkowicie zabronione.

Wszystkie osoby na diecie powinny sięgać po fetę rozważnie – zawiera ona bowiem aż 40% tłuszczu. Ser feta jest głównym składnikiem znanej na całym świecie sałatki greckiej. Warto wiedzieć jednak, że serwowana w Grecji "sałatka grecka" znacznie różni się od tej, podawanej w Polsce. Głównym „grzechem” polskich kucharzy jest dodawanie do niej sałaty, co przez Greków uważane jest za jedną z największych kulinarnych zbrodni. Ser feta świetnie smakuje również z dodatkiem arbuza oraz świeżej mięty. Takie połączenie znakomicie orzeźwia, zwłaszcza podczas upalnych dni.

Jeśli często sięgacie po dostępne w polskich sklepach sery solankowe, choć raz pokuście się o zakup oryginalnej, greckiej fety. Różnicę poczujecie już podczas pierwszego kęsa. :)

Tradycyjny gyros

Za jedną z najbardziej znanych również w Polsce potraw z całą pewnością można uznać gyros. Gyros to mięso opiekane na wielkim rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi, obracanym, zwykle elektrycznie, wokół pionowej osi. Do wyrobu gyrosa zwykle używa się szynki wieprzowej. Dodatkowo spotykany jest też gyros z kurczaka, gyros barani i cielęcy. Gyros może być zarówno rodzajem fast foodu, jak również potrawą serwowaną jako danie obiadowe w restauracji. Najczęściej podaje się go w towarzystwie domowych frytek, sosu tzatziki i warzyw, np. świeżego pomidora. Często serwuje się go również zawiniętego w pitę, czyli okrągły, cienki pszenny placek. Nieco podobną do gyrosa potrawą są souvlaki.

Souvlaki

Souvlakia (liczba pojedyncza - souvlaki) to nic innego, jak kawałki mięsa wieprzowego lub kurczaka, nadziane na specjalną szpadę i pieczone na ruszcie. Podawane są podobnie jak gyros – na talerzu lub zawinięte w pszenny placek. Mogą być serwowane również z pieczywem, frytkami albo z ćwiartką cytryny do skropienia. Souvlaki to tradycyjny grecki specjał którego koniecznie powinniście spróbować. Choć na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od tradycyjnych szaszłyków, sekretem wyjątkowego smaku są aromatyczne, greckie przyprawy, w których marynuje się mięso. Obowiązkowym dodatkiem do greckich szaszłyków powinien być świeżutki i lekki sos tzatziki.

Sos tzatziki

Tzatziki to grecki dip, przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego. Oprócz niego obowiązkowymi składnikami sosu są również: czosnek, świeży ogórek oraz oliwa. W zależności od przepisu można dodać do niego także ocet winny, białą paprykę, pieprz, koperek czy rdzeń korzenia pietruszki, a także sok cytrynowy, miętę czy ser feta. Tzatziki to najpopularniejsza grecka przystawka, serwowana do dań z grilla oraz pieczonych, duszonych i smażonych potraw.

Mousaka

Będąc w Grecji koniecznie musicie spróbować mousaki. To jedno ze sztandarowych potraw tamtejszej kuchni, serwowane niemal w każdej restauracji i tawernie. W zależności od regionu mousakę przyrządza się w nieco inny sposób. Bazą potrawy są jednak zawsze bakłażany, pomidory oraz mielone mięso. Górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy, często posypany żółtym serem. Całość zapieka się w piecu lub piekarniku, otrzymując pyszną i sycącą zapiekanką. To jednogarnkowe, tradycyjne danie jest obecnie w kuchni greckiej od stuleci. Choć wydawać by się mogło, że łatwo je przygotować – to tylko pozory. Wykonanie mousaki jest niezwykle pracochłonne i nie należy do najłatwiejszych zadań.

Ciasto filo

Z pewnością nie wszyscy z Was słyszeli o cieście filo. A szkoda. Ten delikatny, podobny nieco do ciasta francuskiego specjał jest bazą wielu greckich deserów. Ciasto filo jest delikatne i chrupiące. Niestety, podobnie jak ciasto francuskie jest bardzo tłuste.

Aby sporządzić ciasto filo potrzebne będą: mąka, oliwa, sól i woda. Tak powstała mieszankę rozwałkowuje się na cienkie warstwy, które następnie smaruje się roztopionym masłem i piecze.

Przygotowanie ciasta filo w domowych warunkach jest bardzo czasochłonne. Można jednak bez większego problemu zakupić je w niemal każdym greckim supermarkecie.

!Deser - rożki z ciasta filo nadziewane słodkim kremem
Deser - rożki z ciasta filo nadziewane słodkim kremem

Owoce morza

Grecja to również raj dla osób lubiących ryby i owoce morza, mimo iż w nie każdym regionie tego kraju dostaniemy świeże i pyszne morskie specjały, to warto pamiętać, że w miejscowościach leżących nad wodą koniecznie trzeba skosztować dań powstałych z wyłowionych z wód produktów. Grecy jadają tuńczyki, okonie i sardynki oraz krewetki, małże i ośmiornice. Owoce morza przyrządza się na wiele różnych sposobów. Grillowane, panierowane, podawane z makaronami, a także zapiekane. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

!Owoce morza - Co zjeść w Grecji?
Owoce morza - Co zjeść w Grecji?

Lokalne alkohole

Najbardziej znanym greckim alkoholem z całą pewnością jest ouzogrecka wódka o zawartości alkoholu około 40-48%. Ouzo posiada charakterystyczny, anyżowy smak, który z pewnością nie przypadnie do gustu wszystkim. Prawdopodobnie ouzo albo się kocha, albo się go nienawidzi. :)

Poza anyżem w procesie produkcji trunku wykorzystuje się również szereg innych ziół i przypraw, które nadają mu ten charakterystyczny smak i aromat. Są to m.in.: kardamon, kolendra, koper włoski, arcydzięgiel, gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, mastika i rumianek. Uważajcie – ten grecki specjał jest naprawdę bardzo mocny.

Ouzo można pić na 2 sposoby - w czystej lub zmieszanej z wodą postaci. Aby ułatwić rozcieńczenie, alkohol serwuje się najczęściej w wysokich i dość cienkich szklankach. Po dodaniu wody, ouzo staje się mętne i przybiera postać mleka.

Greckie specjały w różnych regionach

Jak łatwo zgadnąć, każda z greckich wysp może pochwalić się charakterystycznymi tylko dla niej specjałami. I tak:

  • Będąc na Santorini koniecznie spróbujcie niewielkich, mało kształtnych pomidorów.
  • Wyspa Mykonos słynie z suszonej wieprzowiny o nazwie louses oraz zapiekanki z cebuli i sera, zwanej kremythopita.
  • Kos to raj dla miłośników tarty cytrynowej oraz różnych, często przedziwnych gatunków sałat.
  • Będąc na Krecie sięgnijcie po pyszne karczochy i charakterystyczny dla wyspy ser graviera.
  • Korfu jest królestwem dań inspirowanych kuchnią włoską. Odwiedzając wyspę spróbujecie znakomicie przyrządzonych, zapiekanych z mięsem makaronów.

Reklama


Zobacz nasze inne artykuły Grecji