Co zjeść w Hiszpanii

Kuchnia hiszpańska to prawdziwy temat rzeka. To istne bogactwo smaków, wspaniałe, świeże produkty, wyjątkowe przyprawy i sprawdzone, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury. Urozmaicona i bajecznie kolorowa zachwyci niejednego.

Kuchnia hiszpańska - paella

Tradycja kulinarna w zależności od regionu

Kuchnia hiszpańska nie bez przyczyny uchodzi za jedną z najsmaczniejszych w Europie. W zależności od regionu tradycyjne potrawy znacząco się od siebie różnią i bazują na innych regionalnych składnikach.

W północnej części kraju dominują ryby oraz owoce morza wprost z Atlantyku. Region specjalizuje się również w produkcji mleka i serów. Na tym terenie istnieje również bardzo przychylny uprawie warzyw klimat. W północnej Hiszpanii z powodzeniem uprawia się więc kapustę, kukurydzę oraz ziemniaki. Z rejonów górskich pochodzą również tradycyjne szynki oraz kiełbasy.

Na południu kraju najczęściej jada się potrawy kuchni andaluzyjskiej, która wyróżnia się odczuwalnymi wpływami arabskimi. Do najpopularniejszych składników nalezą: ryż, cytryny, pomarańcze, oliwki i winogrona. Je się również dużo pomidorów i papryki. Hiszpańskie, dojrzewające w słońcu pomidory są absolutnie doskonałe. Ich smak na długo pozostanie w naszej pamięci.

Popularnym dodatkiem do warzyw jest ocet, produkowany z miejscowej sherry, o której wspominamy w dalszej części tego wpisu.

Na południu Hiszpanii bardzo popularne jest również przyrządzanie pysznych, bardzo aromatycznych mięs z grilla z dodatkiem kminku i szafranu. Oprócz mięs spożywa się sporo sardynek i kalmarów.

Z tego regionu wywodzą się także bardzo popularne przekąski tapas serwowane w całej Hiszpanii. Na deser często je się słodycze z migdałów.

Wschodnia część Hiszpanii to również odczuwalnie zaznaczone wpływy arabskie. Oprócz nich da się zauważyć także wpływ kultury rzymskiej. Kuchnia Katalonii urzeka charakterystycznym słodko – pikantnym smakiem potraw. W ten sposób przyrządzane są duszone ryby i ślimaki. Bardzo charakterystyczne dla tego regionu są również sosy, m.in. ostry sos romesco z czerwonej papryki, pomidorów i chilli. We wschodniej części kraju je się sporo oliwek, ryżu i pomarańczy oraz owoców morza. Charakterystyczną dla tego regionu potrawą jest paella.

Środkowa Hiszpania ma również imponującą tradycję kulinarną. Do najczęściej podawanych potraw należą tam mięsa: dziczyzna, bażanty, króliki i kuropatwy. Często jada się również potrawy jednogarnkowe na bazie fasoli lub grochu. Dania doprawia się kminkiem i czosnkiem. Znana jest również tradycja pieczenia całych prosiąt i jagniąt w chlebowych piecach.

Potrawy kuchni hiszpańskiej

Poniżej przedstawimy Wam wybrane dania, które najbardziej zapadły nam w pamięć. Większość z nich to tradycyjne hiszpańskie potrawy, których z powodzeniem skosztujecie podczas wizyty w tym pięknym kraju. Wiele z nich serwują również hiszpańskie restauracje w Polsce. Nie możemy jednak brać odpowiedzialności za zgodność kopii z oryginałem. :)

Paella

Paella jest jednogarnkową potrawą z ryżu barwionego szafranem z dodatkiem różnorodnych składników. Nam do gustu najbardziej przypadła paella marinera z owocami morza – homarami, krewetkami i kalmarami. Tradycyjnym hiszpańskim daniem jest także paella valenciana, składająca się z króliczego mięsa ślimaków, warzyw i kurczaka. Co ciekawa, aby paella była uznawana za oryginalną i tradycyjną musi spełnić szereg wymogów. Wśród nich znajdują się m.in. odpowiednie ilości oliwy i wody, które powinny być dodane do potrawy.

Gazpacho

Jedną z pyszniejszych i bardzo „praktycznych” potraw jest także gazpacho. Gazpacho jest rodzajem chłodnika na bazie papryki i pomidorów. Dodaje się do niego również ogórka, czerstwe pieczywo, oliwę z oliwek oraz ocet.

Idealny na lunch podczas gorącego dnia (idealne danie na upalne dni) – doskonale chłodzi, zaspokaja głód, jest lekki i naprawdę pyszny. Biorąc pod uwagę jakość i smak hiszpańskich pomidorów raczej nie powinniśmy się temu dziwić.

Co ciekawe, niektóre wersje hiszpańskiego gazpacho zawierają owoce – wiśnie i kawałki arbuza. Istnieje również zupa w białej wersji - ajo blanco. Bazę takiego chłodnika stanowi czosnek i chleb, a potrwa serwowana jest z dodatkiem migdałów. Do odmiany gazpacho zwanej salmorejo dodaje się szynkę jamon iberico.

Hiszpańskie wędliny

Jamon iberico

Wspominając o szynce trzeba napisać, że jest to prawdziwa miłość Hiszpanów. Jamon iberico – surowa, uchodzącą za delikatniejszą od włoskiej szynki parmeńskiej jest produkowana z rasy czarnych świń iberyjskich. Uważa się, ze jakość szynki zależy od sposobu karmienia zwierząt. Zważywszy, ze czarne świnie iberyjskie żywią się żołędziami z tutejszych lasów i mają możliwość swobodnego poruszania się po naturalnych terenach przestajemy się dziwić dlaczego jamon iberico tak doskonale smakuje.

fuet

Równie popularną wędliną jest wieprzowa kiełbasa - fuet, mocno przyprawiona, z delikatną warstewką szlachetnej pleśni.

chorizo

Pisząc o kiełbasie nie możemy zapomnieć również o chorizo - wieprzowej kiełbasie, przyprawionej znaczną ilością papryki suszonej pimenton.

Oliwki

Jednym z najbardziej charakterystycznych dla Hiszpanii produktów są oliwki. Dodawane do potraw, służą również jako ich ozdoby. Uważajcie jednak, zwłaszcza Ci, którzy są przyzwyczajeni są do dostępnych w Polsce oliwek bez pestek. Większość hiszpańskich oliwek podawana jest z pestkami. Jako, że zęby ma się tylko jedne, zastanówcie się dwa razy, zanim wtopicie swoje uzębienie w miękki, kwaskowy miąższ. :)

Co pić w Hiszpanii?

sangria

Będąc w Hiszpanii koniecznie musicie spróbować sangrii – czerwonego wina z dodatkiem lodu i owoców. W zależności od miejsca smak sangrii może znacznie się od siebie różnić. Spowodowane jest to nie tylko rodzajem wina, ale także sposobem przyrządzenia tego orzeźwiającego napoju. Będąc w Katalonii z pewnością natkniecie się na specjalną odmianę sangrii - sangrię de cava.

Oprócz sangrii w Hiszpanii znany jest również "drink" o nazwie Tinto de verano - znany w Polsce pod nazwą "letnie wino". Tinto de verano stanowi mieszankę czerwonego wina z lemoniadą lub wodą sodową, tinto de verano con naranja to czerwone wino z dodatkiem oranżady, a tinto de varano con limon to wino z fantą o smaku cytryny. Jeśli chcecie spróbować najlepszej sangrii, omijajcie typowo turystyczne lokale w modnych miejscach. Lepiej spytajcie rodowitych Hiszpanów o lokalną knajpę czy tawernę, w której popijają ten napój miejscowi.

Tradycyjne hiszpańskie sherry

Na szczególną uwagę zasługuje również tradycyjne, kultowe sherry, czyli vino de Jerez. Jest to wino pochodzące z Andaluzji, produkowane na obszarze przypominającym nieco trójkąt, znajdującym się na zachód od miasta Jerez de la Frontera.

Sherry podaje się schłodzone. Hiszpanie najczęściej piją je do tradycyjnych przekąsek – tapas. Wśród wielu odmian sherry znajdują się te wytrawnefino czyli jerez seco, półwytrawne - amontillado i oloroso czyli jerez dulcesłodkie.

Specjalnym gatunkiem sherry jest również manzanilla. Manzanilla produkowana jest w nadmorskiej miejscowości - Sanlucar de Barrameda. Winnica znajduje się w niedalekiej odległości od morza, przez co trunek wyróżnia się specyficznym, lekko słonawym posmakiem.

Hiszpańskie wino

Hiszpanie piją także bardzo duże ilości wina. Zarówno czerwonego (vino tinto), białego (vino blanco), jak również różowego (rosado, clarete). Podobnie jak Włochy, jest to kraj z silnymi tradycjami winiarskimi. Nie wszyscy wiedzą, że Hiszpania jest jednym z czołowych producentów win gronowych na świecie. Oczywiście każdy region posiada własne winnice i słynie z produkcji innego rodzaju trunków. Choć trudno w to uwierzyć bardzo przyzwoite, hiszpańskie wino można kupić już za 2 euro!

Kilka hiszpańskich, winnych ciekawostek:

  • W Hiszpanii znajduje się aż 5,500 winnic. Jest to więcej niż połowa winnic całej Unii Europejskiej!
  • 1,2 mln hektarów powierzchni z uprawą winogron,
  • 33 mln hektolitrów wina rocznie produkuje Hiszpania.

Reklama