Co zjeść w Irlandii Północnej i Belfaście?

W kuchni Irlandii Północnej potrawy muszą być przede wszystkim pożywne i proste w przygotowaniu. Opierają się na lokalnych składnikach i sezonowych warzywach. Podobnie jak w Polsce, również w Irlandii spożywa się spore ilości ziemniaków. Na stołach królują również sery, piwo oraz mocniejsze trunki - whisky. Miłośnicy mięsa oraz grillowanych potraw również będą uradowani serwowanymi w tym kraju potrawami.

Tradycyjne dania i produkty kuchni Irlandii Północnej

Irlandzkie mleko i sery

Irlandczycy spożywają duże ilości mleka i serów. Mleko i produkty z niego wytwarzane to z całą pewnością narodowe dobra tego kraju – znane i doceniane od setek lat. Trudno się dziwić. Irlandzkie krowy wypasane są z reguły na wolnym powietrzu, wśród łąk i zieleni oraz żywione równie naturalnym pokarmem. Żyjąc w takich warunkach nie mają wyjścia - muszą dawać idealne mleko. :)

Badania historyczne wskazują, iż w Irlandii tradycje serowarstwa istnieją już od czasów Celtów! Do czasów współczesnych zachowało się wiele legend i zwyczajów, związanych z wypasem krów oraz ze świętem o nazwie Beltane, rozpoczynającym lato i będącym tradycyjnie porą pierwszego udoju mlecznych krów na pastwiskach. Nie wszyscy wiedzą, że sekretem wyspiarskich serów jest fakt, że mleko do ich produkcji pozyskiwane jest od jednego stada. Irlandzkie sery wyrabia się ręcznie, wiele z nich posiada certyfikaty definiujące ich autentyczność oraz doskonałą jakość. Obecnie w Irlandii produkuje się ponad 140 rodzajów serów, zarówno z mleka pasteryzowanego, niepasteryzowanego, z mleka krowiego, koziego i owczego.

Jakich irlandzkich serów warto spróbować? * Ser Blarney robiony z krowiego mleka, wyróżnia się pikantnym, intensywnym smakiem i półtwardą konsystencją. Blarney dojrzewa około 3 miesiące. * Ser Drumlin produkowany z surowego mleka, dojrzewa i twardnieje przez co najmniej 6 tygodni. Ma łagodny, delikatny smak. * Ser Cahill's Porter to wyjątkowy ser o mozaikowym wyglądzie. Stanowi harmonijne połączenie sera Cheddar z... piwem Guinness. Ma lekko słodko-słony smak z nutami czekolady i dymu. * Ser Knockalara Sheep's nie jest serem z mleka krowiego, ale owczego. Ma lekko cytrynowy posmak. Najlepiej smakuje w sałatkach i jako dodatek do makaronów.

Potrawy z ziemniaków

Ziemniaki były znane w Irlandii już pod koniec XVI wieku, jednak na większą skalę zaczęły być uprawiane w wieku XVII, by na początku XIX stać się podstawą wyżywienia. Co ciekawe, spożywano ich tak wiele, że gdy w XIX wieku ziemniaki dotknęła klęska zarazy, w kraju rozpoczęła się wielka klęska głodu.

Bardzo popularne – zwłaszcza w okolicach Belfastuziemniaki tłuczone z masłem i mlekiem oraz zieloną cebulką. Taka potrawa nosi nazwę champ.

W pubach i restauracjach, jako przekąskę lub dodatek do dania głównego można śmiało zamówić frytki, które w towarzystwie innych potraw i zimnego piwa smakują znakomicie.

Frytki w pubie w Belfaście (Irlandia Północna)

Mięso - dania i przekąski

Z czym najlepiej (i najsmaczniej) połączyć ziemniaki? Oczywiście z mięsem! Irlandczycy są prawdziwymi mięsożercami. Uwielbiają zwłaszcza żeberka oraz przekąski z kurczaków, np grillowane skrzydełka. Szczególnie lubianą potrawą w Irlandii Północnej jest pastie - mieszanka mielonego mięsa wieprzowego, ziemniaków, cebuli i przypraw. Z masy formuje się płaskie kotleciki, smaży w głębokim tłuszczu i podaje z frytkami lub w bułce.

!Grillowane żeberka - Co zjeść w Irlandii Północnej i w Belfaście
Grillowane żeberka - Co zjeść w Irlandii Północnej i w Belfaście

Śniadania - Ulster fry

Irlandia Północna to kolejne miejsce, gdzie możemy rozsmakować się w daniu podobnym, a nawet prawie identycznym do angielskiego śniadania, różnicą będzie tutaj podawane pieczywo, zamiast tostów dostaniemy raczej "soda bread" - chleb sodowy charakterystyczny dla tego kraju. Jest to pieczywo wypiekane z dodatkiem sody oraz maślanki.

Północno-irlandzka wersja angielskiego śniadania nosi nazwę ulster fry. Co ciekawe w Irlandii Północnej w menu barów, knajp oraz restauracji, śniadania występują często również jako dania serwowane w ciągu całego dnia.

Alkohole

Opisując tradycyjne potrawy Irlandii Północnej nie można zapomnieć o tradycyjnych napitkach. Należy do nich Bushmills - lokalna whisky, wytwarzana od ponad 400 lat.

Mieszkańcy Irlandii Północnej piją również dużo piwa, w menu tego kraju nie może również zabraknąć popularnego ciemnego piwa - Guinness.

Zimne piwo w pubie w Belfaście (Irlandia Północna)


Reklama


Zobacz nasze inne artykuły z miasta Belfast

Zobacz nasze inne artykuły z Irlandii Północnej