Co zjeść w Niemczech?

Jedzenie w Niemczech jest ... specyficzne. Idealne dla fanów mięsa, którzy tradycyjne niemieckie potrawy mogą popijać równie tradycyjnym, złotym piwem. Jeśli jesteście na diecie, w żadnym wypadku nie planujecie wycieczki do Niemiec. :) O tradycyjnych niemieckich potrawach z całą pewnością nie można powiedzieć, że są lekkie i niskokaloryczne.

Tradycyjne dania i produkty kuchni niemieckiej

Wbrew pozorom kuchnia Niemiec jest bardziej urozmaicona niż nam się wydaje. Wszystko dlatego, ze każdy region może się poszczycić nieco innymi, tradycyjnymi potrawami.

Na zachodzie kraju wyraźnie czuć kulinarne wpływy sąsiadów: Szwajcarii, Francji. W tamtejszej kuchni dużą rolę odgrywają warzywa.

Na południu jada się o wiele tłuściej, czego przykład stanowi kuchnia bawarska.

Kuchnia niemiecka to również wpływy bardzo podobnej do niej kuchni austriackiej. Ich przykładem jest m.in. sznycel po wiedeńsku (Wienerschnitzel) czy strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem podawany z bitą śmietaną.

Podobnie jak Polacy, Niemcy również jedzą sporo chleba i potraw z mąki. Choć Niemcy używają wielu gatunków mięs – począwszy od drobiu, poprzez jagnięcinę, skończywszy na dziczyźnie, zdecydowanie najbardziej popularna jest wieprzowina, którą przetwarzają na różne sposoby. W ten sposób powstają różne gatunki kiełbas, kiełbasek (frankfurterki), doskonałe salcesony (Presskopf) i wędliny (szynka westfalska, kiełbasa brunszwicka, pasztetowa i biała kiełbaska).

W stolicy Niemiec – Berlinie, bezapelacyjnie króluje pieczona kiełbasa z sosem curry, czyli tzw. currywurst. Potrawę tę można spotkać niemal na każdym kroku i stanowi ona swego rodzaju symbol tego miasta. Być w Berlinie i nie spróbować currywurst to jak być w Paryżu i nie zobaczyć wieży Eiffla. Choć historia tego dania nie jest do końca jasna, wiele źródeł podaje, że pierwszą currywurst podawała we wrześniu 1949 r. we własnym barze w dzielnicy Charlottenburg w Berlinie Herty Heuwer.

Niemcy to kraj niezwykle różnorodny. Jak nietrudno zgadnąć, w zależności od rejonu tradycyjne potrawy się zmieniają. I tak, w Hamburgumieście portowym jada się dużo ryb. Są to zwłaszcza **śledzie, flądry i dorsze. Zjada się również **sporo owoców morza, głównie **krabów i muli. Co ciekawe, **ryby* podawane są w różnej postaci – smażone, marynowane, w bułkach, zapiekankach, panierowane i grillowane.

Oprócz ryb mieszkańcy Hamburga uwielbiają również „Birnen, Bohnen und Speck”, danie przyrządzane z fasoli, słoniny i gruszek. Zazwyczaj je się je wczesną jesienią, kiedy gruszki są najbardziej odpowiednie. To właśnie one są podobno sekretem smaku dania i choć wydaje się, że jego przygotowanie jest niemal banalne, to tylko pozory.

Z kolei w Bawarii króluje biała kiełbasa. Przepis na ten tradycyjny niemiecki smakołyk powstał w 1857 roku w Monachium. Historia jej powstania rozpoczyna się u pewnego gospodarza, któremu podczas produkcji kiełbasy skończyły się owcze jelita. Sprytny wieśniak postanowił wykorzystać znacznie delikatniejsze jelita wieprzowe. W ten sposób, całkiem przypadkowo powstała biała kiełbasa. Gdybyście chcieli spróbować smaku tego tradycyjnego specjału, wybierzcie się do Monachium. Tam co roku odbywa się konkurs na najlepsze monachijskie białe kiełbasy. Biała kiełbasę najlepiej spożywaj w towarzystwie słodkiej musztardy i precla.

Będąc w Niemczech musicie także spróbować precli. Precel jest wypiekiem, przypominającym swoim kształtem cyfrę 8. Często posypany makiem, solą lub sezamem uchodzi za tradycyjną niemiecką przekąskę. Najwięcej precli je się w Bawarii, gdzie podawane z piwem. Podczas Oktoberfest robią prawdziwie zawrotną karierę. Słone precle z masłem i słodką musztardą są również znakomitym dodatkiem do białej kiełbasy. Bywają jadane również na śniadanie lub podwieczorek.

Te lokalne wypieki znajdzie w Niemczech niemal na każdym rogu. Często zdobią one szyldy niemieckich piekarni i sklepików, z których wydobywa się niezwykły zapach świeżego pieczywa. Gwarantujemy, że nie przejdziecie obok nich obojętnie.

Fani słodkości również nie będą zawiedzeni, bowiem precle można zjeść także w wersji na słodko, np. precle z orzechami czy z migdałami, pyszne, delikatnie kruche i słodkie mogą zdecydowanie zastąpić nam w ciągu dnia szybki deser.

!Precel z orzechami - Co zjeść w Niemczech
Precel z orzechami - Co zjeść w Niemczech

Jeśli rano mamy ochotę na śniadanie na mieście, możemy kupić kanapkę - precla, w formie przekrojonego wzdłuż precla z wysmarowanego specjalnym masłem, często z grubo posiekanym szczypiorkiem, inną propozycją są precle z szynką, serem i innymi bardziej standardowymi składnikami wykorzystywanymi do przyrządzania kanapek. 



Reklama