Co zjeść w Portugalii?

Kuchnia portugalska z całą pewnością jest jedną z najciekawszych i najsmaczniejszych kuchni Europy. Na portugalskim stole przeważają proste, gotowane dania. Składnikiem wielu potraw są owoce morza i ryby. Do przyprawiania potraw często używa się jedynie soli morskiej. Popularnym dodatkiem jest również oliwa z oliwek.

Tradycyjne dania i produkty kuchni portugalskiej

Narodowa potrawa Portugalii - bacalhau

Narodową potrawą Portugalii jest bacalhau (bakaliau), czyli suszony i solony dorsz, przyrządzany na rozmaite sposoby. Wg niektórych źródeł istnieje aż 365 sposobów na przygotowanie tej potrawy! Co ciekawe, Portugalczycy spożywają tak ogromne ilości dorsza, że już kilka wieków temu państwo zostało zmuszone do importu tej ryby z norweskich łowisk.

Caldeirada

Kolejną tradycyjną potrawą portugalskiej kuchni jest caldeirada – jednogarnkowa potrawa na bazie ryb. Caldeiradę przygotowuje się z różnych gatunków ryb. Optymalnie, jeśli w garnku znajdują się zarówno tłuste, jak również chudsze gatunki. Poza rybami w garnku lądują również warzywa - czosnek, cebula, pomidory i pietruszka. Aby potrawa była bardziej sycąca można dodać do niej również ziemniaków. Całość doprawia się oliwą z oliwek i białym winem. W zależności od powstałej konsystencji danie można spożywać jako zupę lub drugie danie. W zależności od regionu, dodatki do caldeirady mogą się od siebie różnić. Na Maderze zjecie potrawę z aromatem goździków, a także wersję z curry i imbirem. W Lizbonie spróbujecie caldeirada a fragateira z sercówkami i małżami.

Portugalski fast food

Grillowane sardynki

Bardzo popularnym portugalskim fast foodem są grillowane sardynki. Sprzedawane na miejskich skwerach i w bocznych uliczkach są naprawdę bardzo smaczne. Będąc w Portugalii koniecznie skuście się na choć 1 porcję. Kiedy Portugalia przechodzi prawdziwy sardynkowy boom? Podczas dni swoich świętych, zwłaszcza dwóch z nich: św. Antoniego i św. Jana! Podczas obu świąt tłumy mieszkańców przemieszczają się ulicami Porto i Lizbony, w jednej dłoni trzymając chleb, a w drugiej… grillowane sardynki.

Bifana

Jeśli nie przepadacie za rybami, sięgnijcie po mięsną przekąskę o nazwie bifana. Bifana to niedroga i bardzo smaczna potrawa, serwowana w wielu portugalskich lokalach. Cienko pokrojone bitki wieprzowe smaży się, a następnie dusi w sosie. Tak przygotowane mięso serwuje się w bułce. Idealnym dodatkiem do dania jest butelka lokalnego piwa.

Portugalskie sery

Portugalia słynie również z przepysznych, tradycyjnie robionych serów. Wśród nich znajdziecie sery produkowane z mleka koziego, owczego, krowiego oraz z mieszanek. Bardzo często portugalskie sery wyrabia się w małych, przydomowych manufakturach. Ich smak jest absolutnie obłędny.

Po jakie sery warto sięgnąć? Będąc w Portugalii spróbujecie koniecznie owczego sera - Queijo Serra da Estrela. Wyrabiano go już w XII wieku! Wielokrotnie gościł na królewskich stołach, był również bohaterem dzieł literackich. Co ważne, mimo upływu wieków, do dziś produkuje się go w tradycyjny sposób. Wyjątkowym smakiem wyróżnia się także Quejio curado, ser dojrzewający o żółtawym odcieniu. Ten ser powinien dojrzewać co najmniej 20 dni. Wraz z upływem czasu staje się twardszy i nieco lżejszy.

Owoce morza

Portugalia słynie z przepysznych, **świeżych owoców morza. Jeśli nigdy wcześniej nie mieliście okazji ich spróbować, koniecznie zróbcie to w Portugalii.

Portugalskie owoce morza to przede wszystkim: * pyszne krewetki – gotowane lub smażone na oliwie z czosnkiem; * kraby – podawane zazwyczaj w formie sałatki; * ośmiornice – mięciutkie i pyszne (przyrządzane i podawane na wiele sposobów); * małże i ostrygi również przygotowywane na setki sposobów.

!Grillowana ośmiornica - smaki Portugalii
Grillowana ośmiornica - smaki Portugalii

Więcej informacji o "kulturze" jedzenia ośmiornicy w Portugalii.

Nie tylko ryby - czyli różnorodność dań mięsnych

Kuchnia portugalska słynie również z doskonałych dań mięsnych. Choć wydawać by się mogło, że specjalnością portugalskich kucharzy są ryby i owoce morza, można być naprawdę pozytywnie zaskoczonym próbując fantastycznych mięsnych specjałów.

Jakich potraw mięsnych warto spróbować? Będąc w Portugalii, skosztujcie tradycyjnego dania o nazwie frango no churrasco. Frango no churrasco to grillowany kurczak z dodatkiem czosnku, białego wina i ostrych papryczek piri-piri. Jeśli lubicie dobrze przyrządzoną baraninę, spróbujcie dania o nazwie borrego. Borrego to pieczone lub grillowane mięso baranie. Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu w oliwie z przyprawami (czosnkiem, goździkami, liściem laurowym, pieprzem, słodką papryką) i białym winem mięso jest kruche, aromatyczne i dosłownie rozpływa się w ustach.

Często spożywaną w Portugalii potrawą są również steki, zwane bife. Wśród wielu rodzajów szczególnie polecany jest bife a portuguesa, czyli stek z dodatkiem plastra szynki presunto i i sadzonego jajka oraz bife a cafe, czyli stek z dodatkiem… kawy.

Dla entuzjastów warzyw

Tradycyjnym portugalskim daniem na bazie warzyw jest feijoadagulasz z fasoli i chleba. Czasem dodaje się do niego także ryż i owoce morza. Potrawę przyprawia się dużą ilością czosnku i kolendry i zapieka w żaroodpornym naczyniu.

Desery

Żaden portugalski obiad nie może obejść się bez deseru. A tych w Portugalii nie brakuje.

Wśród wielu pozycji warto polecić przede wszystkim:

  • Pastéis de nata, czyli najsłynniejsze portugalskie ciastko. Co ciekawe, oryginalne ciasto pod nazwą pastéis de Belém, serwowane jest jedynie w lokalu Fábrica dos Pastéis de Belém, znajdującym się niedaleko Mosteiro dos Jerónimos. Obowiązkowym dodatkiem do ciasteczka jest odrobina cynamonu i cukry pudru.

!Pasties de nata - portugalski przysmak
Pasties de nata - portugalski przysmak

  • Pudim de caramelo to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy lubią naprawdę słodkie desery. Przygotowany z mleka skondensowanego i jaj, polewany jest aromatycznym karmelem.

  • Jesuitas to tradycyjne, portugalskie ciasteczka, które znajdziecie niemal na każdym kroku. Zrobione z kruchego, maślanego ciasta, najczęściej przyjmują kształt trójkątów. Ciasteczka przekłada się kremem z żółtek i przykrywa słodką bezą.

Wino

Pisząc o kuchni Portugalii nie można nie wspomnieć o winie. Ten niewielki kraj jest jednym z głównych producentów wina na świecie. Pod względem powierzchni upraw winorośli zajmuje z 243 tys hektarów siódme miejsce na świecie, a pod względem produkcji wina – dziesiąte. Portugalscy winiarze wytwarzają ok. 7 mln hl wina rocznie, z czego eksportuje się jedną trzecią. Do najpopularniejszych portugalskich win nalezą porto oraz madera.

Wino Porto

Porto jest wzmacnianym winem, wytwarzanym z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju, w jej środkowym biegu. Porto pije się w zależności od okazji: * wytrawne i półsłodkie – jako aperitif (przed posiłkiem i na wzmocnienie apetytu), zawsze schłodzone (ok. 12 °C); * słodkie – jako deser (po posiłku) w temperaturze naturalnej lub lekko schłodzone (ok. 18 °C).

Wino Madera

Madera jest winem wytwarzanym – jak jego nazwa wskazuje – na atlantyckiej wyspie Madera. Produkuje się je od przeszło 300 lat. Madera to wino doskonałe na każdą okazję. Świetnie sprawdza się zarówno jako aperitif, jak również jako wino deserowe. Co ciekawe, aktualnie wyspa produkuje się i eksportuje około 4 mln tego szlachetnego trunku rocznie. Produkcja i sprzedaż wina Madera stanowi około 40% całego dochodu z eksportu. Jest to produkt rolniczo-przemysłowy o największym znaczeniu dla gospodarki lokalnej.


Reklama