Co zjeść w Szkocji?

Wielu osobom Szkocja kojarzy się z wyśmienitą whisky i… graniem na dudach. Nie wszyscy wiedzą jednak, że ten wyjątkowy kraj jest również kulinarnym rajem. Zwłaszcza dla zwolenników ryb i owoców morza, które jada się tam właściwie od rana do wieczora.

Co zjeść w Szkocji

Tradycyjne dania i produkty kuchni szkockiej

Fish and chips

Jednym z flagowych szkockich dań jest fish and chips, czyli panierowana ryba z frytkami. Do przygotowania fish and chips najczęściej wykorzystuje się łupacza. Szkockie frytki są grube i mięsiste. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu tatarskiego. Popularnym dodatkiem do ryby i frytek jest puree z groszku. Fish and chips można dostać właściwie w każdej restauracji czy barze w Szkocji. Lokale specjalizujące się w przygotowywaniu tej tradycyjnej potrawy pieszczotliwie określa się mianem „the chippies”.

Zupa cullen skink

Miłośnicy ryb mogą skosztować również pysznych zup rybnych. Jedną z nich jest cullen skink. Cullen skink to zawiesista, gęsta zupa na bazie wędzonego łupacza, ziemniaków i cebuli, z dodatkiem mleka i śmietany. Swoją nazwę zawdzięcza miejscu pochodzenia - miasteczku Cullen, położonemu na północno-wschodnim wybrzeżu Szkocji. Najczęściej podaje się ją z ciemnym pieczywem. Aby spróbować oryginalnej, lokalnej zupy cullen skink wybierzcie się do knajpki, specjalizującej się w rybach i owocach morza. Idealnie, gdyby udało Wam się ominąć turystyczne szlaki i znaleźć niewielki lokal, w którym stołują się miejscowi.

Owoce morza

Jeśli zamiast ryb wolicie sięgnąć po owoce morza, koniecznie spróbujecie krewetek, ostryg, krabów i kalmarów. Świeżutki i doskonale przyrządzone.

Haggis

Niekwestionowanym królem szkockich stołów jest haggis. Haggis to nic innego jak wydęty, duszony żołądek owcy, wypełniony masą z wątroby, serca i płuc wymieszanymi z cebulą, mąką owsianą i ziołami. Choć opis potrawy może przyprawiać o gęsią skórkę, jej smak jest naprawdę ciekawy. Przed podaniem żołądek moczy się w dużej ilości wody, a następnie dusi przez kilka godzin. Najlepiej smakuje w towarzystwie szklaneczki lokalnej whisky. Haggis często określa się mianem „świętego dania”, które przygotowuje się zwłaszcza na Burns Supper, czyli uroczystą kolację, obchodzoną na cześć poety Roberta Burnsa w rocznicę jego urodzin (25-go stycznia).

Podczas oficjalnych, uroczystych kolacji potrawę podaje się z tłuczonymi ziemniakami i puree z rzepy. W mniej oficjalnej wersji z powodzeniem można jeść go również z frytkami, chlebem lub warzywami.

Co ciekawe, na niektórych szkockich imprezach haggis wykorzystuje się w nieco inny sposób. Na uczestników czekają konkurencje, polegające na… rzucaniu haggisem. Choć jest to rozrywka stosunkowo oryginalna i nietypowa, obserwowanie takich potyczek mogłoby być naprawdę ciekawe.

Zupa scotch broth

Macie ochotę na mięsną zupę? Z menu wybierzcie scotch brothwywar gotowany na karku baranim lub wołowym z dodatkiem jarzyn i kaszy perłowej, jest naprawdę pożywna i doskonale rozgrzewa.

Scotch pie

Podczas pobytu w Szkocji spróbujcie również potrawy o nazwie scotch pie, czyli ciasta wypełnionego mięsnym nadzieniem. Placki mają z reguły średnicę kilku centymetrowy, a ich wnętrze wypełnia odpowiednio przyprawiona jagnięcina lub baranina.

!Scotch pie
Scotch pie

Jako ciekawostkę zdradzimy, że każdego roku odbywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu schotch pie. Rzeźnicy i piekarze przedstawiają swoje dzieła specjalnej komisji. Twórca najsmaczniejszego otrzymuje tytuł tytuł Mistrza Świata Scotch Pie.

Co na śniadanie?

Podczas pobytu w Szkocji swój dzień warto zacząć od typowego angielskiego śniadania, jednak po kilku dniach tej „kulinarnej przyjemności” wiele osób będzie chciało sięgnąć po coś zdecydowanie lżejszego, jednak równie sycącego – po gęstą owsiankęporridge. Ze względu na chłodny klimat zimne śniadania nie są w Szkocji zbyt popularne i traktuje się je z lekką podejrzliwością. Szkocką owsiankę je się na ciepło. Gotuje się ją wyłącznie na wodzie, a mleko lub jogurt dodaje się już po ugotowaniu. Często wzbogaca się potrawę również sezonowymi owocami, orzechami lub bakaliami. Po takim posiłku można być pełnym energii, by wyruszyć na miasto.

Szkockie desery

Sticky toffee pudding

Jednym z faworytów szkockich deserów jest sticky toffee pudding, czyli lepkie, przepyszne ciasto, skąpane w sosie toffi. Najlepiej smakuje z kawą i gałką lodów waniliowych.

Scottish tablet

Lubicie krówki? Podczas pobytu w Szkocji sięgnijcie po scottish tablet – bardzo słodki deser przygotowany na bazie cukru, masła i mleka skondensowanego. Początkowo zamiast mleka skondensowanego używano śmietany. Taka mikstura miała jednak sporą wadę - podczas podgrzewania bardzo szybko się przypalała. Geneza nazwy tablet nie jest do końca znana. Eksperci podejrzewają, że pochodzi ona od terminów medycznych. Od połowy XVI w. nazywano tak (tablet, tablett, tablette, tabelet, tabillet, tabletce) lekarstwa w formie małych dysków lub rombów. Biorąc pod uwagę kształt szkockich specjałów, jest to bardzo prawdopodobne.

!Szkocka krówka (fudge) - Scottisch tablet
Szkocka krówka (fudge) - Scottisch tablet

Choć smak krówek i "tabletów" jest nieco podobny, znacznie różni je konsystencja. Szkocki przysmak jest zdecydowanie bardziej twardy i kruchy. Jeśli macie ochotę na szczyptę oryginalności, sięgnijcie po tablety z dodatkiem aromatu waniliowego, pomarańczowego czy imbirowego. Szkoci nie byliby sobą, gdyby nie wymyślili również wersji z whisky.

Shortbread

Prawdziwym przedmiotem pożądania Szkotów są również kruche ciasteczka - shortbread. Powstają z cukru, masła i mąki, kiedyś owsianej dziś często zastępowanej tańszą – pszenną.

Bannocks i scones

Oprócz nich mieszkańcy Szkocji uwielbiają także bannocks – pyszne ciasteczka owsiane, oraz scones, popularne bułeczki podawane do herbaty, zjadane z masłem lub dżemem.


Reklama