Co zjeść w Szwecji i w Sztokholmie?

Kuchnia szwedzka

Kuchnia szwedzka to z całą pewnością kuchnia „morska”, pełna ryb w w każdej postaci. Zdrowa i świeża, przypadnie do gustu entuzjastom prostych smaków. Choć nie jest tak wyrafinowana jak kuchnia włoska czy hiszpańska, z całą pewnością ma w sobie to magiczne „coś”.

co zjeść w Szwecji i w Sztokholmie

Jeśli lubicie śledzie – w Szwecji dostaniecie je niemal w każdej postaci. Śledzie smażone, śledzie marynowane, sałatki śledziowe – to niezbędny element szwedzkiego menu. Oprócz nich w tym skandynawskim kraju królują zupy rybne, wieprzowe klopsiki - Köttbullar i… mięso reniferów.

Co ciekawe, Szwedzi piją bardzo duże ilości mleka. Są również narodem, który spożywa najwięcej kawy.

Śledzie

Numerem jeden wśród narodowych potraw Szwecji są śledzie. Znajdzie je na każdym kroku, w każdej postaci – słodkie, słone, kwaśne, pikantne i łagodne.

Surströmming - kiszony śledź

Jeśli macie w sobie wystarczającą ilość odwagi możecie spróbować tradycyjnego szwedzkiego specjału, który spożywa się zwłaszcza 24 czerwca, czyli podczas święta powitana lata. Mowa tu o Surströmming, czyli kiszonym śledziu. Złowione w kwietniu i maju śledzenie przez kilka miesięcy poddaje się procesowi kiszenia. Pewnie wyobrażacie sobie jak „wspaniały” zapach towarzyszy tej potrawie. Fetor tej potrawy stał się powodem, dla którego je się ją na zewnątrz. Szwedzi o wrażliwszym powonieniu twierdzą, że zapach jest tak intensywny, że czuć go nawet na sąsiednim osiedlu.

Jako ciekawostkę zdradzimy Wam, że w Szwecji istnieje stowarzyszenie, którego kluczowym i zarazem jedynym celem jest znalezienie określenia, które w najbardziej trafny sposób mogłoby określić ten charakterystyczny swąd marynowanych śledzi. Niestety, od momentu powstania stowarzyszenia cel nie został osiągnięty :)

Jeśli wolicie coś bardziej tradycyjnego, spróbujcie Skärgårdssill, czyli śledzi w śmietanie lub Dillströmming - śledzi w koperku. Bardzo smaczne są również wszelkie sałatki śledziowe, np. potatissallad med matjessill - sałatka ziemniaczana ze śledziem oraz kanapkowe pasty z ryb.

Pyszne zupy rybne

Prawdziwą furorę robią w Szwecji także zupy rybne. Zwłaszcza zimą doskonale rozgrzewają organizm. Oprócz tego oczywiście znakomicie smakują.

Nie tylko śledzie

Oprócz śledzi Szwedzi jedzą również łososie. Wędzone lub marynowane, najlepiej smakują z dodatkiem warzyw. Bardzo popularne są także krewetki oraz… raki. Pod koniec lata raki mają w Szwecji swoje święto. Spożywa się je wtedy w ogromnych ilościach.

Dania mięsne

Entuzjastom mięsnych specjałów z pewnością przypadną do gustu niewielkie klopsiki mięsne zwane Köttbullar. Niewiele większe od orzecha włoskiego, wykonane z mięsa wieprzowego są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Polską wersję szwedzkich klopsików możecie znaleźć np. w menu Ikei. Nie da się ukryć jednak, że oryginalne, jedzone w Szwecji nie mają sobie równych.

Jeśli chcecie spróbować nietypowych mięsnych specjałów, możecie wybrać się na północ Szwecji, gdzie znajdują się hodowle reniferów. Tak, tak… dobrze myślicie. Mięso reniferów to przysmak wielu Szwedów. Najpopularniejszą potrawą z mięsa reniferów jest renskav - podłużne kawałki mięsa suszone bądź mrożone, a następnie smażone na patelni.

Jeśli chcielibyście spróbować czegoś naprawdę „wyjątkowego”, sięgniecie po blodpudding - zapieczoną z mąką i mlekiem krew wieprzową. Blodpudding najczęściej spożywa się z borówkami. Choć potrawa wygląda całkiem apetycznie, jej skład przyprawia o dreszcze.

Szwedzkie desery

Za najpopularniejszy szwedzki deserem z całą pewnością można uznać kanelbulle, inaczej też kanelbullar. Jest to bułeczka drożdżowa z cynamonem, posypana cukrem. Uważajcie – w niektórych miejscach kanelbulle potrafią być bardzo słodkie, wręcz przesłodzone. Dlaczego? Jeszcze jakiś czas temu cukier był w Szwecji bardzo drogi i trudno dostępny. Stał się więc oznaką dobrobytu. Obecnie, Szwedzi zdają się „odbijać sobie” trudne czasy, często używając zbyt dużych ilości cukru. Oprócz cynamonowych drożdżówek bardzo popularne są również wypieki z kremem marcepanowym oraz słodkie i wytrawne tarty.

Szwedzki fast-food

Chcąc zjeść w Szwecji coś na szybko, możecie skosztować… śledzi w bułce. Hamburger ze śledziem to prawdziwy przysmak Szwedów. Sięgają po niego zawsze wtedy, kiedy chcą zjeść coś szybkiego. Śledź nie jest marynowany, a podsmażony, a całe danie smakuje naprawdę bardzo dobrze. Takie śledziowe food tracki znajdziecie w bardzo wielu miejscach Szwecji.

co zjeść w Szwecji i w Sztokholmie

Jeśli nie jesteście do niego przekonani, możecie zamówić także samego śledzia z surówką. Jako dodatek otrzymacie chrupki chlebek typu "Wasa", który jest bardzo popularnym elementem posiłków. Macie ochotę na inne smaki? Wybierzcie raksallad - bułkę z majonezową sałatką z krewetek na wierzchu.

Tradycyjny obiad w Szwecji

Szwedzkim obiadem naprawdę nie sposób się nie najeść. Tradycyjny posiłek składa się aż z 5 części! W pierwszej kolejności podawane są przystawki (tak, tak zgadliście – śledzie), pieczywo i sery. Następnie na stół wjeżdżają dania z ryb, sałatki oraz zimne mięsa. Po nich przychodzi czas na dania ciepłe oraz wegetariańskie. Na koniec „do akcji wkracza” deser.

Lokalne alkohole

Szwedzi sięgają głównie po piwo i wódkę. Niestety, alkohol w Szwecji nie jest dostępny w każdym sklepie. Jego sprzedaż jest obwarowana dużymi restrykcjami.


Reklama