Co zjeść w Wilnie?

Mimo, że podróż do Wilna trwa stosunkowo krótko, wycieczki do stolicy Litwy nie należą do najpopularniejszych kierunków wśród Polaków. A szkoda.

Miasto słynie z doskonałej architektury i wielu atrakcji, jak choćby z najpiękniejszej starówki w Europie Środkowo – Wschodniej, wpisanej nawet na listę obiektów Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

Wszystkim niezdecydowanym polecamy spędzenie w Wilnie choćby weekendu. Jesteśmy pewni, że nabierzecie ochoty na więcej i już za jakiś czas kolejny raz odwiedzicie to niezwykłe miasto. Tym razem na dłużej.

Duża część naszych wileńskich wspomnień łączy się z wyjątkowymi doznaniami smakowymi, jakie zafundowała nam stolica Litwy. Nie sposób nie wspomnieć tutaj o wielu podobieństwach, łączących litewską i polską kuchnię. Podobnie jak u nas, także na Litwie spożywa się sporo potraw opartych na ziemniakach i mące.

Litwini jedzą również duże ilości fasoli, kapusty i buraków, a do przyprawiania potraw używają przede wszystkim pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku i kolendry. Kuchnia tego kraju nie należy do lekkich i dietetycznych, a liczy się przede wszystkim.. kaloryczność i sytość spożywanych dań.

Cepeliny

Jedną z tradycyjnych potraw litewskich są cepeliny, przypominające nieco polskie pyzy. W zależności od regionu Litwy cepeliny przyrządza się w odmienny sposób, używając innego nadzienia. I tak na przykład cepeliny z rybnym farszem goszczą na stolach mieszkańców Kłajpedy, a w Żemajtii spróbujecie cepelinów z dodatkiem sosu z grzybów i śmietany.

Chłodnik litewski

Ciepłe zupy zostały skutecznie zastąpione chłodnymi przystawkami lub chłodnikami. Najpopularniejszy z nich (znany zresztą także w naszym kraju) – chłodnik litewski przyrządza się z ogórków, buraków, jajek i koperku na bazie kwaśnego mleka i śmietany.

Bliny i babka ziemniaczana

Będąc na Litwie nie sposób nie spróbować blinów – grubych, ziemniaczanych placków z nadzieniem z grzybów lub mięsa.

Popularnym dodatkiem do wielu tradycyjnych dań jest zsiadłe mleko lub gęsta śmietana. Wspominając o ziemniakach, warto posmakować także babki ziemniaczanej – rodzaju zapiekanki ziemniaczanej z dodatkiem cebuli, boczku i jajka. Trzeba przyznać, że Litwa nie jest najlepszym krajem do zdrowego odżywiania.

Kibiny

Będąc w Wilnie, przypadły nam do gustu również kibiny, czyli pierożki z kruchego ciasta, wywodzące się z kuchni tatarskiej. Nadzieniem pierogów jest z reguły mięso (dlaczego nas to nie dziwi?), czasami z dodatkiem warzyw lub żółtego sera. Smak i konsystencja pierożków doskonale łączą się z ciepłym, esencjonalnym bulionem.

Ciemny chleb żytni na naturalnym zakwasie

Trzeba przyznać, że jednym z (nielicznych :) ) pozytywnych nawyków żywieniowych Litwinów jest spożywanie ciemnego, żytniego chleba na naturalnym zakwasie (i bez konserwantów). Taki chleb ma nieporównywalnie lepszy smak niż dostępne w naszych sklepach pieczywo. Jest wypiekany z dodatkiem miodu, kminku i rodzynek. Jeśli szukacie dobrej przekąski do piwa, koniecznie spróbujcie chlebka o nazwie łabas, ze słonecznikiem, serem i czosnkiem.

Kindziuk

Będąc na Litwie nie można odmówić sobie kindziuka, twardej i mocno wędzonej litewskiej wędliny. Kindziuk powstaje z mięsa wieprzowego z dodatkiem aromatycznych przypraw – kolendry, czosnku, i pieprzu. Do wędliny dodaje się również saletrę i trochę cukru. Całę mieszanką napełnia się wieprzowe kiszki. Kindziuk to prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza dla prawdziwych mięsożerców. Będąc w Wilnie koniecznie go spróbujcie. Ta tradycyjna wędlina dostępna jest niemal na każdym kroku.

Świńskie uszy

A teraz coś co kompletnie nas zaskoczyło – świńskie uszy. Nie sądziliśmy, że kiedykolwiek będziemy mieli okazję spróbować tego miejscowego przysmaku. Uszy, podobnie jak łabas stanowią tradycyjną przekąskę do piwa. Do wyboru, do koloru – uszy parzone, wędzone, krojone z przyprawami. Ocenę wrażeń smakowych tego litewskiego przysmaku pozostawiamy Wam. :)

!Świńskie uszy z przyprawami - specjalność kuchni wileńskiej
Świńskie uszy z przyprawami - specjalność kuchni wileńskiej

Jeśli mieliście okazję ich spróbować, koniecznie opowiedzcie jak Wam smakowały.

Serki w czekoladzie

Te popularne twarogowe batony są dostępne w każdym litewskim markecie. Nie kosztują zbyt wiele (ich cena zaczyna się z reguł od około 0,30€) a są bardzo smaczną i pożywną przekąską. Firmy które produkują te niewielkie przysmaki prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków. Możemy więc kupić serki klasyczne, czekoladowe, z nadzieniem toffi, owocowe, z różnymi rodzajami czekolady lub nawet z dodatkiem maku. Znajdziemy je na stoiskach z nabiałem.

!Serki w czekoladzie
Serki w czekoladzie

Ser owocowy

Czasem pomiędzy serkami a innymi produktami mlecznymi możemy znaleźć dziwaczne ciemne produkty opisane jako "mozaika". To kolejny rodzaj słodkiej przekąski jakiej prawdopodobnie nie kupimy w naszym kraju (chociaż przepisy na nią pojawiają się czasami w starych książkach kucharskich). Z serem nie ma ona wiele wspólnego, powstaje z owoców (głównie jabłek), które poddane obróbce cieplnej i odpowiednio przetworzone dają coś w rodzaju konfitury na twardo.

Marynowane pomidory

Jeżeli przyjrzymy się słoikom z marynowany pomidorami przekonamy się, że część z nich produkowana jest w naszym kraju. Tym bardziej więc dziwi fakt, że kupić je w Polsce jest niezwykle trudno. Tymczasem w litewskich sklepach bez problemu znajdziemy słoik tej ciekawej przekąski.

Nalewka 999 (Trejos Devynerios)

Ponoć przepis na tę nalewkę pochodzi jeszcze z czasów Wielkiego Księstwa Litewskiego. Dawniej traktowano ją jako lek i wyrabiano ze specjalnej mieszanki 27 ziół. Przez niektórych porównywana jest z Czarnym Balsamem Ryskim, ale Litwini upierają się, że ich Trojanka to zupełnie inna receptura. Współcześnie można ją kupić w trzech smakach/kolorach: zielona (ziołowa słodka), żółta (wytrawna) i czerwona (ziołowo cytrusowa). Czasami pojawiają się inne smaki sezonowe np. w 2017 roku wprowadzono na rynek smak imbirowy.

!Nalewka 999 (Trejos Devynerios Zalios) - "Trzy Dziewiątki"
Nalewka 999 (Trejos Devynerios Zalios) - "Trzy Dziewiątki"

Suktinis

Przez wielu uważany za jeden z najbardziej charakterystycznych dla Litwy alkoholi. Wyrabiany jest z miodu, soku z owoców i specjalnej mieszanki ziół. Dodatkowo przy produkcji tego wysokoprocentowego trunku używa się drożdży browarniczych. Nazwa jest związana z jednym z tańców litewskich (co bywa często akcentowane odpowiednią grafiką na etykiecie).

!Suktins - litewski miód pitny
Suktins - litewski miód pitny

Inne litewskie wódki i nalewki

Pobyt na Litwie może być okazją do spróbowania licznych niedostępnych w kraju wódek i innych mocnych alkoholi. Większość z nich produkowana jest przez firmę Stumbras (po litewsku Żubr) czyli najstarszą i najsłynniejszą litewską wytwórnię alkoholu. Do jej, charakterystycznych dla regionu, produktów należą przede wszystkim: Malūnininkų (nalewka na kwasie chlebowym), Starka (tradycyjna wódka o długim okresie leżakowania. W dawnych czasach beczki ze starką zakopywano w ziemi), Dainava (nalewka na sokach owocowych), Cepkeliu (żurawinówka - najczęściej z głuszcem na etykiecie). W Polsce popularnością cieszą się też wódki czyste tego producenta.

Piwa

Podobnie jak w Polsce, także na Litwie możemy obserwować rozwijającą się "piwną rewolucję". Powstają nowe browary, które wprowadzają na rynek nieobecne dotąd style piwne. Rzecz jasna podczas pobytu w Wilnie nie sposób nie zajść do pubu Šnekutis, który od dawna z powodzeniem produkuje własne piwo. Szczególną popularnością cieszy się nietypowe piwo miodowe ich produkcji. Do największych browarów na Litwie, których produkty znajdziemy w większości sklepów należą: Švyturys z Kłajpedy, Gubernija, Utenos, Kalnapilis czy Volfas Engelman.

!Zapiekane świńskie ucho
Zapiekane świńskie ucho

Pamiętajcie, że chcąc spróbować prawdziwej, litewskiej kuchni warto szukać lokalnych karczm, w których stołują się mieszkańcy, a nie turyści.


Reklama


Zobacz nasze inne artykuły z Wilna