Cornish pasty - tradycyjny kornwalijski przysmak

Cornish pasty to nic innego jak charakterystyczny dla regionu Kornwalii pieczony "pieróg". Stworzony z ciasta z mąki pszennej lub pszenno-żytniej z dodatkiem nadzienia w postaci ziemniaków, wołowiny, pasternaku i brukwi. Co ciekawe, każdy ze składników nadzienia ma swoje określone miejsce. W cornish pasty nic nie jest przypadkowe. Pieróg jest często jadany jako osobny posiłek, np. na drugie śniadanie lub lunch. Wzorcowe pierogi są cudownie chrupiące, delikatne, aromatyczne i bardzo ciepłe.

Kornwalijski przysmak - cornish pasty

Informacje i ciekawostki

Obecnie istnieje kilka rozmaitych odmian kornwalijskich specjałów. Wśród nich znajdziemy np. pierogi z mielonym mięsem, serem i cebulą bądź z nadzieniem mięsno – owocowym, np. jabłkowo – wieprzowym. Największym zaskoczeniem może okazać się wiedza, że jedna z kornwalijskich firm, produkujących te tradycyjne pierogi wprowadziła do sprzedaży wersję z nadzieniem z ... szarych wiewiórek, które w przeciwieństwie do znanych nam wiewiórek rudych są postrachem przydomowych ogródków, gdzie wykopują sadzonki i demolują karmniki dla ptaków. Właścicielka firmy określa stworzony przez siebie produkt jako zdrowy i przyjazny dla środowiska. Twierdzi również, że nowa wersja smakowa bardzo przypadła do gustu klientom i cieszy się dużym powodzeniem. Jak widać nadzienie do kornwalijskich pierogów można zrobić ze wszystkiego. :)

Historia

Historia cornish pasty jest bardzo ciekawa i sięga osiemnastego wieku. W tych czasach Kornwalia była bardzo znana z wydobywania cyny. Troskliwe żony górników, pracujących w kopalniach przyrządzały swoim mężom posiłki, które panowie spożywali w trakcie przerwy obiadowej. Już w tamtych czasach zdawano sobie sprawę ze szkodliwego działania tego pierwiastka, dlatego sprytne kobiety tworzyły niewielki pakunek z ciasta, a do jego środka wkładały mięso wołowe oraz warzywa. Mężczyźni wyjadali zawartość pieroga, a upieczone ciasto, które dotykali dłońmi, wyrzucali. Wierzyli, że wyrzucone resztki jedzenia uchronią ich przed figlami psotliwego skrzata, który grasował w kopalni.

Żony górników, na każdym pierogu umieszczały inicjały swojego małżonka. Podgrzewając pierogi we wspólnym piecu, górnicy mogli bez problemu rozpoznać swój posiłek.

Lubiane nie tylko w Kornwalii

Mimo, że czasy wydobycia cyny w Kornwalii odeszły do przeszłości, lokalne pierogi stały się znane nie tylko w całej Wielkiej Brytanii, ale również na całym świecie.

Choć cornish pasty jest symbolem Kornwalii można go spotkać również w innych częściach kraju. W samym Londynie można znaleźć kilkanaście ulicznych budek, serwujących kornwalijski specjał. Najwięcej stoisk z pasties spotkać można na dworcach. Podobnie jest m.in. w Glasgow.


Reklama