Jaki deser zjeść w Hiszpanii?

Wśród tradycyjnych hiszpańskich potraw z cala pewnością znajduje się pyszna jednogarnkowa paella, chłodne warzywne gazpacho czy tradycyjne, lekkie tapas. Bardzo znane są również hiszpańskie alkohole – sherry, owocowa sangria i pyszne wina. Nie wszyscy wiedza, ze kulinarna hiszpańska tradycja to również pyszne słodycze. Często już pierwszy hiszpański posiłek, czyli śniadanie podawane jest na słodko.

Słodkie śniadanie

Popularnym śniadaniowym przysmakiem jest torijjas, podawane powszechnie podczas Wielkanocy. Torijjas to smażony chleb, namoczony uprzednio w jajku i mleku. Po usmażeniu obtacza się go w cukrze z dodatkiem cynamonu, miodu, a nawet wina.

Inną śniadaniową propozycją może być forton, czyli podłużne drożdżowe ciastko w cukrowej polewie. Podaje się je z kawą lub napojem o nazwie horchata, przyrządzonym ze słodkich bulw cibory jadalnej. Napój charakteryzuje się korzennym, nieco migdałowym smakiem i jest naprawdę smaczny.

Deser - el postre, podawany po obiedzie jest stałym punktem menu.

Co na deser?

Tradycyjne hiszpańskie desery wyróżniają się prostotą przygotowania i użyciem świeżych, lokalnych składników, które zazwyczaj w każdym domu są pod ręką.

Kruche Churros

Jednym z tradycyjnych hiszpańskich słodkich przysmaków są churros - grube paluszki z ciasta, smażone na głębokim oleju. Podawane są zwykle z gorącą czekoladą lub kawą, w której mogą być zamaczane. Chrupiące churros to tradycyjny hiszpański deser. Bez problemu kupicie je na każdym rogu, w każdej cukierni i piekarni. Więcej informacji o churros znajdziecie pod tym linkiem.

Migdałowy Turron

Turron to słodki przysmak, podawany w okresie Bożego Narodzenia. Oczywiście poza świętami równie często gości na hiszpańskich stołach.

Turron jest rodzajem nugatu, przypominającego kształtem tabliczkę czekolady. Składa się z orzechów laskowych, piniowych, migdałów, cukru, białek jaj i miodu. W sklepach możecie znaleźć różne wersje smakowe tego przysmaku: czekoladowe, migdałowe czy marcepanowe. Wszystko wskazuje na to, że powstaniu tego pysznego nugatu towarzyszyła inwazja arabską na półwysep Iberyjski. Podczas tego wydarzenia Arabowie przywieźli do Hiszpanii podstawowe składniki turronów - cukier i pomarańcze (miód pomarańczowy).

Turron może być bardzo twardy (turron z Alicante) lub nieco bardziej miękki i ciągnący (turron z Jijony).

Tradycyjne, oryginalne przysmaki zawierają około 65% całych migdałów. Co ciekawe, powstają one według ściśle określonych wytycznych i tradycyjnych receptur.

Crema catalana

Crema catalana czyli krem kataloński znany jest również pod nazwą crema de Sant Josep. Wszystko dlatego, że deser przyrządza się tradycyjnie na dzień św. Józefa, który odbywa się 19 marca. Niektórzy uznają crema catalana za hiszpańską odpowiedz na francuski - crem brulee. Wszystko wskazuje jednak na to, że to hiszpańska wersja była wcześniej. Pierwsze zapiski na temat crema catalana pochodzą już z XIII wieku.

Do zrobienia crema catalana potrzebne są: tłuste mleko, cukier, żółtka, śmietana kremówka i skórka z cytryny. Cechą charakterystyczną tergo hiszpańskiego przysmaku jest karmelowa, nieco twarda skorupka na wierzchu. Do jej stworzenia używa się zazwyczaj przedmiotu o nazwie ferro per cremar, czyli okrągłego dysku na długiej rączce. Narzędzie to jest przed użyciem podgrzewane nad ogniem.

Ensaimadas

Ensaimadas to kolejny przysmak, który na długo zapadnie nam w pamięci. Te przepyszne bułeczki pochodzące z Majorki są idealnym elementem śniadania i najlepiej smakują w towarzystwie kawy. Ich maślany aromat i konsystencja przypominająca połączenie ciasta drożdżowego i francuskiego powodują, że bułeczki nie mają sobie równych. Swój wspaniały smak zawdzięczają użyciu tłuszczu zwierzęcego. Hiszpanie często jedzą je, odrywając kolejne kawałki ciasta.

Flan

Tradycyjny hiszpański flan to zdecydowanie nasz numer jeden wśród hiszpańskich deserów. Choć jego konsystencja i smak przypominają nieco polski budyń, nie jest on wcale budyniem. Flan jest rodzajem pieczonego kremu, a do jego przyrządzenia potrzebne są: mleko lub śmietana, jaja, cukier, wanilia oraz ulubione dodatki takie jak cynamon czy skórka pomarańczowa. Często flan podaje się w towarzystwie musów i dżemów owocowych, a także kawy lub jogurtu. Jego idealnie gładka konsystencja i karmelowy posmak sprawiają, że jedzenie deseru staje się prawdziwą przyjemnością. Choć nie wszyscy o tym wiedzą, flan pochodzi ze Starożytnego Rzymu. Rzymianie jadali go jednak najczęściej w wersji wytrawnej, która jest również znana i lubiana w Hiszpanii. Wytrawny flan przyrządza się z reguły z warzyw lub grzybów. Dzięki ciekawej formie może być interesującym (i pysznym!) dodatkiem do mięs czy dań mącznych.


Reklama


Zobacz nasze inne artykuły z Hiszpanii