Jaki desery zjeść we Włoszech?

Każdy kto może się nazwać prawdziwym łasuchem, będąc we Włoszech nie może przejść obojętnie obok tamtejszych deserów. Kraj ten jest istnym rajem dla amatorów łakoci, zarówno tych bardzo słodkich, jak i delikatniejszych. Na ulicach, w kawiarniach, w sklepach oraz w restauracjach jest w czym wybierać. Na każdym kroku spotkamy wile możliwości skosztowania pysznych włoskich deserów.

Jaki deser zjeść we Włoszech?

Włoskie desery

Włochy zdecydowanie nie są krajem dla osób dbających o linię. Każdy z deserów jest tak kompletnie inny, każdy opowiada historię innego regionu, każdy wnosi do włoskiej sztuki kulinarnej coś unikalnego. Czym są bowiem Włochy bez boskiego tiramisu, kremowej panna cotty, chrupiących cannolo czy orzeźwiającej granity?

Poniżej opisujemy podstawowe włoskie desery wraz z ciekawostkami, legendami oraz ich historią na ich temat. Zapraszamy na kulinarną podróż po włoskich słodkościach.

Tiramisu - deser na pobudkę

Bardzo popularnym włoskim deserem, świetnie znanym również w Polsce jest tiramisu. Mówi się, że w Polsce trudno o dobre tiramisu. To idealne powinno mieć doskonale zbalansowany smak – nie może być zbyt słodkie, powinno mieć odpowiednią konsystencję i aromat. Będąc w słonecznej Italii z pewnością spotkamy się z różnymi wersjami tego deseru.

Nazwa deseru pochodzi od włoskich słów oznaczających „ocknąć się”, „przebudzić się”. Trudno się dziwić – oryginalny deser tiramisu składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso i likierem Amaretto. Na tak przygotowaną warstwę nakłada się warstwę kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się grubo zmielonymi płatkami gorzkiej czekolady. Deser podaje się schłodzony, często w towarzystwie filiżanki espresso. Zwłaszcza w gorące dni Włosi lubią spożywać go na drugie śniadanie.

Choć tiramisu w zależności od regionu kraju może wyglądać odmiennie, najczęściej przyjmuje formę kwadratu lub prostokąta.

Historia tiramisu nie jest do końca znana. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się w artykule Giuseppe di Clemente napisanym w 1971 roku. Wiele miejsc uzurpuje sobie prawo do bycia stolicą tego pysznego deseru. Jednym z nich jest np. Wenecja, z której pochodzi użyty do wykonania tiramisu serek mascarpone.

Twórcą tiramisu mógł być również Carmine Antonio Iannaccone, który w wieku 12 lat wyjechał z Avelliono do Mediolanu, aby pracować tam jako cukiernik. W 1969 roku w Treviso otworzył restaurację o nazwie "Piedigrotta". W restauracji przygotowywał deser z lokalnych składników: serka macarpone, mocnego espresso i wina Marsala. Jak twierdzi Iannaccone dopiero po dwóch latach udało mu się osiągnąć idealne proporcje składników i co za tym idzie bardzo delikatny smak deseru. Tiramisu szybko zyskało rozgłos i stało się sławne w całym kraju. Kucharze z całych Włoch przybywali do restauracji Piedigrotta, aby spróbować tego kulinarnego dzieła sztuki i odtwarzać je w swoich lokalach.

Jedna z legend głosi z kolei, że deser powstał w XVII wieku w czasach panowania Cosimo III z rodu Medyceuszy - jednego z władców Toskanii. Wersja ta nie została jednak nigdy potwierdzona przez historyków.

Choć tiramisu nie jest deserem skomplikowanym w przyrządzeniu, jego sekret tkwi w świeżych, wysokiej jakości składnikach. Jeśli zechcecie zrobić go samodzielnie w domu, najlepiej zaopatrzcie się w oryginalne włoskie produkty.

Delikatna panna cotta

Równie znanym w Polsce deserem jest panna cotta – przysmak pochodzący z północnych Włoch, którego nazwa oznacza gotowaną śmietankę. Wyglądem przypomina nieco mleczną galaretkę – do jej przygotowania używa się śmietanki, mleka, żelatyny oraz cukru. Oprócz nich można użyć różnorodnych dodatków - wanilii, musu owocowego, skórki cytrusowej.

Choć jej historia, podobnie jak w przypadku tiramisu nie jest do końca znana, najbardziej prawdopodobną wersją jest wersja o kucharzu z Piemontu, który przez przypadek zostawił w garnuszku gotującą się śmietankę z cukrem. Kiedy zorientował się, że masa przyjemnie zgęstniała i całkiem nieźle smakuje, wylał ją na talerzyk, dodał do niej mus ze świeżych malin i pobiegł co sił w nogach pokazać swoje dzieło żonie. Para udoskonaliła przepis, dodając do mieszanki odrobinę wanilii i żelatyny, tworząc tym samym współczesny deser panna cotta.

Kluczem do sukcesu tego włoskiego przysmaku jest prostota i dobra jakość składników. Deser ma niezwykle delikatny, harmonijny smak, a dodając do niego ulubione składniki można nadać mu wyjątkowości i unikalnego charakteru.

Cannolo

Będąc we Włoszech, koniecznie spróbujcie deseru o nazwie cannolo, który jest w naszym kraju zdecydowanie mniej popularny niż tiramisu i panna cotta. Cannolo to deser w kształcie rurek z chrupiącego ciasta, nadzianych pysznym kremem na bazie sera ricotta. Pochodzi z Sycylii i jest naprawdę fenomenalny. Uwaga – spożywanie cannolo uzależnia. Bardzo ciężko poprzestać na 1 rurce. Co ciekawe, rurki cannolo zostały wpisane na listę tradycyjnych włoskich produktów spożywczych. Oznacza to, że są one wytwarzane tradycyjnymi metodami i występują na określonym terenie Włoch nie mniej niż 25 lat.

Podobno cannolo były znane już tysiące lat temu. Mówi się, że sam Cyceron zachwycając się ich smakiem, pisał o słodkich "tubus farinarius" Inna legenda, nawiązująca do ich fallicznego kształtu głosi, że w czasach panowania arabskiego na Sycylii, kobiety przygotowywały cannolo, aby przypodobać się władcy. W ten sposób chciały dać mu do zrozumienia, że doceniają jego męskie walory.

Granita

Będąc we Włoszech nie możecie odmówić sobie także granity. Zwłaszcza podczas upalnego dnia przyniesie ulgę wszystkim zmęczonym, spragnionym odpoczynku i orzeźwienia. Granita to tradycyjny sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych (najczęściej z cytryny lub pomarańczy).

Podczas pobytu we Włoszech przy odrobinie szczęścia można natrafić również na wersję migdałową oraz miętową wersji.

Granita nie jest jednak zwykłym sorbetem. Charakterystyczną cechą, odróżniającą granitę od sorbetu, jest ziarnista konsystencja lodu, której to zresztą zawdzięcza swoją nazwę. Granire oznacza po włosku „formować ziarna”.

Tradycyjna sycylijska granita przygotowywana jest z wody, soku z cytryny i cukru. Często jedzona jest ze słodką bułeczką – briosi. Kawowa granita będzie idealna zawsze wtedy, kiedy potrzebujecie nie tylko orzeźwienia, ale również pobudzenia. We Włoszech taka wersja często uchodzi za deser wykwintny. Włoską granitę bez większego problemu możecie zrobić samodzielnie, bez większego problemu.

Lody

Włochy to kraj kojarzący się ze słoneczną pogodą, cóż więc jeszcze oprócz zimnej granity może pomóc nam ochłodzić się w upalny dzień? Lody, tylko i wyłącznie lody włoskie - najwspanialsze na świecie. Jeśli chcecie dowiedzieć się o nich więcej, zapraszamy do artykułu lody we Włoszech.

A może oprócz deserów interesują Was również inne dania kuchni włoskiej? Sprawdźcie również nasz artykuł - Co zjeść we Włoszech?.


Reklama