Gdzie zjeść w Atenach? Souvlaki, ouzo i miejsca z widokiem na miasto
Centrum Aten jest dziś w dużym stopniu obszarem typowo turystycznym. Dotyczy to nie tylko atrakcji, ale też oferty gastronomicznej. Na szczęście bez większego problemu znajdziemy miejsca z lokalną kuchnią, które są tłumnie odwiedzane przez rodowitych mieszkańców stolicy Grecji.
Gdzie zjeść w Atenach?
W artykule tym umieściliśmy kilka miejsc, do których lubimy wracać odwiedzając stolicę Grecji. Z wyjątkiem jednej (a raczej jej górnych pięter) nie są to typowe restauracje, a bardziej tawerny w których zjemy potrawy mięsne.
Street Souvlaki
Nasze ulubione miejsce w Atenach. Pierwszy raz trafiliśmy do lokalu tej sieci w Pireusie, ale drugi znajduje się stosunkowo niedaleko centrum Aten - kawałek na północny wschód od Placu Monastiraki.
Nie jest to nawet typowa tawerna, a bardziej miejsce w stylu ulicznego jedzenia. W środku dostępnych jest zaledwie kilka wysokich stolików, a wiele osób bierze po prostu jedzenie na wynos. Dania są smaczne. Są to lekkie wariacje typowych greckich dań takich jak souvlaki, ale też bardziej oryginalne potrawy jak frytki oblane sosem z fety. W przeciwieństwie do niektórych greckich tawern podawane mięso nie jest bardzo tłuste.
Możemy zakupić wersje w picie, albo wersje na talerzu. Za souvlaki w picie zapłacimy mniej niż 3€.
W przypadku wersji na talerzu sami dobieramy konkretne składniki - za około 5-7€ możemy otrzymać już porządne danie. Jeden mięsny szaszłyk kosztuje około 1,50€. Do dania podawany jest chleb pita.
Adres: Kolokotroni 30, Athina 105 62 lub Sotiros Dios 37, Pireas 185 35
Tahanasis
Tawerna Tahanasis zlokalizowana jest w samym centrum gwarnego obszaru Monastiraki. Lokal działa od 1964 roku i w środku zawsze możemy spotkać miejscowych, w tym wielu starszych Ateńczyków. Jest to typowa grecka tawerna. Gwarna, głośna i bardzo oblegana.
Tahanasis specjalizuje się w daniach souvlaki. Możemy wybrać ulubiony rodzaj mięsa. Danie nie jest olbrzymie, ale powinniśmy spokojnie się najeść. Sami właściciele twierdzą, że to właśnie u nich znajdziemy najlepsze souvlaki w Atenach - ale nam trudno o aż tak jednoznaczne twierdzenie.
Za danie zapłacimy około 9-10€, czyli wcale nie mało. Biorąc jednak pod uwagę popularność lokalu to taka polityka cenowa nie może dziwić.
Adres: Mitropoleos 69, Ateny 105 55
Savvas Restaurant
Kawałek na zachód od Placu Monastiraki trafimy na restaurację Savvas. Nazwa restauracja nie jest tutaj zbyt precyzyjna - tak naprawdę Savvas możemy podzielić na trzy części.
W okienku na parterze zakupimy za trochę ponad 2€ bardzo dobra "kanapkę" souvlaki (czyli mięso, frytki i warzywa w picie). Wielu młodych Ateńczyków wpada po nią nawet z dalszych zakątków miasta. Kolejki są często długie, menu jeszcze do niedawna było jedynie po grecku, ale bez problemu powinniśmy zamówić interesującą nas wersje.
W środku na parterze atmosfera przypomina bardziej tawernę, gdzie możemy zjeść jedno z dań na szybko.
Wyższe piętra to już typowa restauracja. Na najwyższym piętrze czeka na nas mała niespodzianka - taras z widokiem na Akropol. Historyczne wzgórze najlepiej wygląda po zmroku, ale w dzień też jest to dobre miejsce na odpoczynek od aktywnego zwiedzania. Czasami w środku dnia górne piętro nie jest tak oblegane jak część dolna i łatwo o miejsce z dobrym widokiem.
Dania w Savvas nie są typowymi daniami greckimi. Sami właściciele określają swoje menu jako kuchnia pochodzącą z Azji Mniejszej. Porcje są naprawdę duże, ale mięso potrafi być też tłuste - bardziej nawiązuje do tureckiego kebaba, niż do lekkich dań znanych z Grecji czy Cypru.
Za danie zapłacimy około 10€. Nam przypadł do gustu yaurtlu kebab, czyli kebab polany jogurtem oraz ostrym sosem. Sama karta jest dość różnorodna - zjemy tam też falafel, hummus, sałatkę z serem Hallumi czy moussakę, czyli lokalną zapiekankę.
Adres: Ermou 91, Ateny 105 55
Główne miejskie targowisko
Głównie miejskie targowisko (Κεντρική Δημοτική Αγορά Αθήνας) znajduje się około pół kilometra na północ od Placu Monastiraki. Nie zjemy tam co prawda gotowych dań, ale jest to idealne miejsce dla każdego kto chciałby zakupić lokalne i świeże produkty.
Kupimy tu m.in: oryginalną fetę z wielkich pojemników, oliwki w różnych postaciach, orzechy, chałwę czy świeże warzywa i owoce. Jeśli mamy chęć i możliwość samodzielnego gotowania to dostaniemy tu także świeże ryby i owoce morza. Z drugiej strony, jeśli mamy odpowiednio dużo czasu, możemy wybrać się też na targ rybny do niedalekiego Pireusu.
Nie jest to miejsce typowo turystyczne i spotkamy tu głównie Ateńczyków. Ceny nie są specjalnie wygórowane. Mimo to warto czasem zapytać o dostępność produktów. Czasem wystawione są tylko te droższe (np. w przypadku fety), a po rozmowie sprzedawca może zaproponować nam coś tańszego lub lepszego.
Gdzie iść na drinka w Atenach?
Brettos
Znajdująca się w samym centrum gwarnej Plaki knajpka Brettos to jedno z najbardziej barwnych miejsc stolicy Grecji. W środku zachwyca wystrój wnętrza - od razu po wejściu w oczy rzucają się kolorowe butelki oraz historyczne beczki.
W Brettos napijemy się lokalnych nalewek (likierów) oraz popularnego ouzo. Wybór jest naprawdę bogaty - na miejscu spróbować możemy wielu ciekawych nalewek, m.in. o smaku melona, gruszki, orzecha czy kakao. Jeśli nie możemy zdecydować się na konkretny smak możemy zapytać obsługi.
Alkohole podawane są w małych kieliszkach (około 2,50€) lub większych szklankach (około 4,50-5,50€). Możemy też kupić butelkę na wynos.
Warto wiedzieć, że Brettos to nie tylko bar, a przede wszystkim najstarszy ateński producent nalewek, który produkuje alkohol od początku XX wieku.
Adres: Kidathineon 41, Ateny 105 58


Restauracja w hotelu The Athens Gate Hotel
Mimo że znajdziemy w Atenach wiele miejsc z lepszym wyborem piw i lepszymi cenami, to na pewno nie znajdziemy lepszego widoku niż z tarasu restauracji hotelu The Athens Gate Roof. Jak wskazuje sama nazwa restauracja działa na dachu budynku na 8 piętrze. Hotel znajduje się przy samej Świątyni Zeusa Olimpijskiego, ale z góry widać też wiele innych miejsc - w tym Akropol i okoliczne wzgórza.
Na górę możemy dostać się bez żadnych problemów. Wystarczy wejść do hotelu i od razu skierować się do windy. Ceny nie należą do niskich, ale z drugiej strony można potraktować to jako opłatę za wejście na punkt widokowy. Za małe piwo zapłacimy około 4€, za duże 5,5€, a za kieliszek ouzo 4,50€.
Adres: Sygrou Avenue 10, Ateny 117 42

Lokale na obszarze Psyri
Jeśli chcielibyśmy napić się piwa w bardziej młodzieżowym towarzystwie to możemy udać się do jednego z barów lub pubów na obszarze Psyri. Okolica słynie z imprezowej atmosfery oraz wielu prac sztuki ulicznej.
Fajnym pubem w okolicy i z dużym wyborem greckich piw rzemieślniczych jest BeerTime (adres: Pl. Iroon 1, Ateny 105 54). Na miejscu możemy też skosztować lokalnych przekąsek.