Hiszpański tapas

Tapasrodzajem tradycyjnych hiszpańskich przekąsek. Ich nazwa wzięła się od hiszpańskiego słowa - "tapa" oznaczającego przykrywkę, wieczko. Mówi się, że zadaniem tapas jest przykrycie głodu biesiadników. Rzeczywiście, aby porządnie się nimi najeść trzeba zjeść ich naprawdę sporo.

Będąc w Hiszpanii nie sposób przeoczyć tapas. Znajdują się w menu chyba każdej restauracji. Istnieją także specjalne lokale, tzw. tapas bar, które specjalizują się w przyrządzaniu jedynie tapas. W takich barach będziecie mogli spróbować zarówno tradycyjnych przekąsek, jak również ich nowoczesnych, urozmaiconych wersji.

Popularność hiszpańskich przekąsek doskonale oddają słowa, wypowiedziane przez wielkiego mistrza kuchni hiszpańskiej Ferrána Adriá: „Tapas to nie tylko jedzenie. To sposób życia!”.

hiszpański tapas

Jak powstały tapas?

Pochodzenie tapas wiąże się oczywiście z hiszpańskim winem. Mieszkańcy Andaluzji często chronili swoje kieliszki przed muchami lub innymi owadami, przykrywając je plasterkiem suchej kiełbasy. Z czasem do kiełbasy zaczęto dodawać cieniutką kromkę chleba i różne dodatki.

Legendy

Z tapas wiąże się również kilka legend. Przedstawimy Wam te najciekawsze.

Jedna z historii mówi o tym, że w XIII wieku, za czasów panowania króla Alfonso X istną plagą były wypadki dyliżansów, powodowane przez pijanych rozwozicieli beczek z winem. Jako, że w tamtych czasach w Hiszpanii było pod dostatkiem jedynie szynki, król wydał rozkaz, aby do każdego kieliszka wina podawanego w tawernie serwowano dodatkowo pojedynczy plaster szynki.

Inna legenda mówi o tym, że kiedy król Hiszpanii Alfonso XIII wybrał się w podróż na południe kraju poczuł nagłą ochotę na wino i postanowił zatrzymać się w okolicznej tawernie, położonej w pobliżu plaży. Kiedy kelner z kieliszkiem wina zbliżał się do władcy, zerwał się porywisty wiatr, a pojedyncze ziarnka piasku zaczęły wirować w powietrzu, próbując dostać się do szlachetnego napoju. Na szczęście w drugiej dłoni kelnera znajdował się kawałek szynki, którym dżentelmen szybko zakrył królewski kieliszek, hamując drogę ziarnom piasku. Obserwując całą sytuację król był ciekaw co to takiego. Kelner odpowiedział dziarsko, że oto tapa (przykrywka), która ma ochronić zawartość kieliszka przed spotkaniem z ziarnami piasku. Królowi bardzo spodobał się taki pomysł. Kolejne kieliszki wina zamawiał już z przykrywkami w formie plastrów szynki. Pyszny dodatek nie tylko chronił zawartość kieliszka, ale również znakomicie podkreślał smak trunków.

Hiszpańska tradycja spożywania tapas

Tapas można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. W zależności od regionu mogą składać się z różnych składników, takich jak: warzywa, mięsa, owoce morza, jaja. Można jeść je przy stoliku lub na stojąco przy barze. Najczęściej serwuje się je jako dodatek do czerwonego wina, piwa lub sherry.

Hiszpanie jadają tapas zazwyczaj wczesnym wieczorem. Często odwiedzanie kolejnych tapas barów staje się sposobem na spędzenie czasu z przyjaciółmi. Taki "rajd" po tapas barach nosi nazwę „el tapeo” (od hiszp. słowa „tapear” – zakrywać) lub „el picoteo” (od „picotear” – dzióbać”). Taka impreza bardzo często kończy się nad ranem.

Co ciekawe..., w niektórych barach istnieje zwyczaj zrzucania na wysypaną trocinami podłogę serwetek, które zostały po zjedzonych przekąskach. Często zdarza się także (zwłaszcza w lokalach na północy kraju), że po zjedzonym posiłku rachunek ustalany jest na podstawie… ilości wykałaczek lub patyczków, które należy pokazać obsłudze.

Najpopularniejsze rodzaje tapas

!Patatas bravas - hiszpański tapas z ziemniaków
Patatas bravas - hiszpański tapas z ziemniaków

Wśród najpopularniejszych hiszpańskich tapas wymienić należy:

  • niewielkie kanapeczki ze wszystkim, co tylko można sobie zamarzyć, np. jamon serrano, czyli kanapeczka z tradycyjną hiszpańską szynką;
  • wędliny, np. katalońska kiełbasa fuet;
  • mięsa, np. conejo, czyli duszone albo grillowane mięso z królika i oreja – ucho wołowe smażone we fryturze;
  • smażone na głębokim oleju ziemniaki - patatas bravas, podawane z reguły z sosem, zazwyczaj majonezowym;
  • papryczki piementos de Padros smażone na oliwie lub podawane na surowo;
  • oliwki (aceitunas - często nadziewane tuńczykiem lub papryką).

Równie popularne są:

  • ryby np. atun - konserwowy tuńczyk, podawany najczęściej z sałatką albo beż żadnych dodatków;
  • kalmary w różnych postaciach, np. calmares rellenos - nadziewane szynką, mielonym mięsem i grzybami, calmares a la Romana - panierowane i smażone w głębokim tłuszczu;
  • smażone krewetkigambas, podawane z salsą, czosnkiem lub posiekaną papryczką chili;
  • pulpo la gallegagotowane kawałki ośmiornicy podawane z oliwą;
  • empanadillas – smażone pierogi;
  • tortilla de patata - zwinięty placek z kawałkami smażonych ziemniaków i cebuli, czasem także innych warzyw.

Ciekawą i pyszną przekąską są także banderillas, czyli podawane na zimno małe szaszłyki, złożone z oliwek, cebuli, ogórka, papryki czy innych warzyw nadzianych na wykałaczkę.

W większości lokali królują tradycyjne dla danego regionu produkty. Niektóre bary jako tapas serwują pomniejszone wersje tradycyjnych dań – np. pieczony, pokrojony na 4 części miniatury ziemniak z dodatkiem pikantnego sosu.

Śmiało można stwierdzić, że tapas są zdrowszą wersją fast foodów. Dostępne niemal na każdym kroku pomogą złagodzić głód i spokojnie dotrwać do dania głównego. Świetnie zaspokajają głód w upalne dni, kiedy zwyczajnie nie ma się ochoty na cięższe jedzenie. Poza wymiarem czysto praktycznym ich jedzenie jest również znakomitym sposobem na spędzenie czasu z przyjaciółmi lub rodziną. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że bardzo przyjemny klimat Hiszpanii skłania do biesiadowania i nocnych kulinarnych wycieczek.


Reklama


Zobacz nasze inne artykuły z Hiszpanii