Jedzenie ośmiornicy w Portugalii

Owoce morza to jeden z największych przysmaków cieszący się dobrą sławą na całym świecie. Warunek jest tylko jeden – muszą być odpowiednio świeże. Nie ma wątpliwości, że w takim kraju jak Portugalia warunek ten zostanie spełniony. Właśnie tam można dostąpić przyjemności skosztowania świeżej ośmiornicy, tak pysznej, że aż na samo wspomnienie jej smaku ma się ochotę natychmiast kupić bilety do tego kraju.

Jedzenie ośmiornicy w Portugalii

Kluczem do doskonałego smaku ośmiornicy są świeże składniki i prostota przyrządzenia.

Dania z ośmiornicy w Portugalii

Tradycyjną wersję potrawy - polvo a lagareiro przygotowuje się w piekarniku, dodając do ośmiornicy oliwę z oliwek i czosnek. Zanim jednak ośmiornica zostanie upieczona, powinna być gotowana przez 15-20 minut z dodatkiem cebuli w łupince, a przed ugotowaniem – solidnie zamrożona. Taki zabieg zapewni jej wyjątkową miękkość. Ośmiornicę podaje się z reguły w towarzystwie frytek lub pieczonych ziemniaczków oraz warzyw.

Nie trzeba chyba wspominać, że tak przyrządzona potrawa jest nie tylko obłędnie smaczna, ale również zdrowa. Mięso ośmiornicy jest całkowicie naturalne, nie zawiera hormonów, substancji chemicznych i wzmacniaczy smaku, jest więc doskonałym źródłem białka i niezbędnych składników mineralnych.

Oprócz tej tradycyjnej portugalskiej potrawy podczas wizyty w tym kraju będziecie mogli spróbować również ośmiornicy, przyrządzonej na inne sposoby. Nie sposób chyba nie spotkać restauracji, która nie serwowałaby jakiejkolwiek potrawy z tym składnikiem.

Niezwykle popularne (i pyszne) są wszelkiego rodzaju sałatki, których podstawą są pyszne, świeże warzywa i zioła. Jeśli będziecie mieli ochotę na lekki lunch, koniecznie spróbujcie sałatki z ośmiornicą i świeżą kolendrą.


Reklama