Kapibara w ZOO w Europie

Czy boicie się gryzoni takich jak myszy lub szczury? Jeśli tak zapraszamy na krótki artykuł na temat największego gryzonia na świeciekapibary wielkiej. Te olbrzymie gryzonie mogą ważyć więcej niż 60 kg. Można je spotkać zarówno na lądzie jak i wodzie. Zamieszkują podmokłe tereny Ameryki Południowej: lasy namorzynowe, bagna, łąki, ujścia i brzegi rzek.

Kapibara w ZOO w Kopenhadze

Informacje

Kapibary są znakomitymi pływakami – mają błonę między palcami, potrafią zamykać nos i uszy i wstrzymać oddech nawet na 5 minut. Mają długie pazury ułatwiające poruszanie się po bagnistych terenach i szorstką brązową sierść, która bardzo szybko wysycha po wyjściu na ląd. Woda jest dla nich nie tylko źródłem pokarmu (rośliny wodne), ale również miejscem schronienia przed drapieżnikami. Kapibary mogą spać a nawet rozmnażać się w wodzie. Kapibary żyją w stadach liczących do kilkudziesięciu osobników. Są bardzo towarzyskie, ale najwięcej czasu zajmuje im żerowanie. Dominującym osobnikiem jest zazwyczaj samiec. Najważniejszą drogą komunikacji w stadzie jest sygnalizacja wokalna. Kapibary porozumiewają się piszcząc, warcząc, chrząkając i szczekając. Jeśli jedno zwierzę czuje się zagrożone, cała grupa szczeka, aż drapieżnik się przestraszy i niebezpieczeństwo minie.

!Kapibary w towarzystwie tapira - Ogród zoologiczny w Amiens we Francji
Kapibary w towarzystwie tapira - Ogród zoologiczny w Amiens we Francji

Cechy gatunku

  • długość ciała: 106 to 134 cm
  • masa ciała: 35 to 66 kg
  • czas trwania ciąży: 150 dni
  • długość życia: około 6-10 lat (w niewoli do 12 lat)
  • pokarm: roślinożerne – głównie trawa i rośliny wodne, rzadziej drewno, kora, owoce, orzechy, nasiona
  • kategoria zagrożenia: LC (niższego ryzyka)

Ciekawostki

  • Nazwa kapibara wywodzi się z języka plemienia TupiGuarani i oznacza „zjadacz trawy (cienkich liści)”. Natomiast łacińska nazwa - Hydrochoerus hydrochaeris (świnia wodna) pochodzi z greki. Jest wynikiem pomyłki jaką popełniono w XVIII wieku zaliczając kapibarę do rodziny świniowatych.

  • Kapibary są koprofagamizjadają własne odchody, w celu maksymalnego wykorzystania wszystkich składników pokarmu (białka i witamin) oraz uzupełnienia flory bakteryjnej, która ułatwia im trawienie celulozy.

  • W niektórych regionach Ameryki Południowej mięso kapibar jest spożywanie w czasie postu, ponieważ XVI wieku zostały uznane przez ówczesnego papieża za ... ryby.

Kapibary w ZOO w Europie

Kapibary to dość popularne zwierzęta, możemy je spotkać w wielu polskich ogrodach zoologicznych – m. in. w Łodzi, Poznaniu i Opolu, gdzie są z powodzeniem rozmnażane.

W Opolu kapibary przychodzą na świat średnio co 1-2 lata. Młode kapibary są bardzo samodzielne – rodzą się z otwartymi oczami i maja kompletne uzębienie. Potrafią biegać ale cały czas trzymają się blisko matki, która po ich narodzinach staje się nieco agresywna. Kapibary w zoo jedzą głównie pokarm roślinny, ich przysmakiem jest lucerna, a jedynym pokarmem pochodzenia zwierzęcego jaki otrzymują jest biały ser. Kapibary na wybiegach zewnętrznych można oglądać do listopada, zimę spędzają w ogrzewanych budynkach.

Przykładowe ogrody zoologiczne, w których zobaczymy kapibary w Europie:

Oprócz tego spotkamy je również w: Hamburgu, Dreźnie, Monako, w Amsterdamie, Gdańsku, we Wrocławiu, w Barcelonie, w Bristol oraz w wielu innych europejskich ogrodach zoologicznych.


Reklama