Makaroniki - kolorowa przyjemność

kolorowe makaroniki

Makaroniki - historia i ciekawostki

Makaroniki to przepyszny wyrób cukierniczy, wywodzący się z Włoch. Do przygotowania tych oryginalnych słodyczy wykorzystuje się białka jaj, cukier puder i mielone migdały, które czasem zastępowane są mielonymi orzechami włoskimi, laskowymi, arachidowymi, pestkami dyni, a nawet makiem lub płatkami owsianymi.

Do ciasta na makaroniki można dodać również masło, drożdże, miód, śmietanę, żółtka i korzenne przyprawy. Wszystko w zależności od konkretnego przepisu oraz.. indywidualnych preferencji kucharza. Upieczone makaroniki przekłada się rozmaitymi kremami, można również posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem. Ciasteczka zawdzięczają swoją nazwę włoskiemu słowu maccherone lub macaroni, które w słowniku języka francuskiego z 1650 roku oznaczało potrawę z makaronu z serem.

makaroniki

Obecna nazwa ciasteczek może mieć również wiele wspólnego z włoskim czasownikiem maccare, co oznacza ubijanie.

Historia makaroników rozpoczyna się od znanych z uprawy migdałów terenów Włoch. Początkowo makaroniki były pokarmem ludzi ubogich, z czasem jednak ich wspaniały smak poznali i docenili również zamożniejsi mieszkańcy Włoch i Francji.

Niedługo potem makaroniki zaczęły gościć na stołach monarchów i najważniejszych osobistości. Inne źródła mówią z kolei, że pierwsze makaroniki pojawiły się już w VIII wieku, kiedy to w wyniku licznych wypraw do krajów arabskich we Włoszech pojawiały się znaczne ilości migdałów.

Jak pokazuje historia, mimo, że makaroniki powstały we Włoszech, do Francji przywiozła je w XVI wieku - Katarzyna Medycejska. To właśnie Francja rozsławiła te kolorowe słodkości i dzięki niej stały się one znane na całym świecie. Warto wspomnieć tutaj, że jedno z francuskich miasto dzięki makaronikom stało się wyjątkowo sławne. Mowa tutaj o miasteczku Nancy, zamieszkiwanym przez siostry zakonne, którym zakazano spożywać mięso.

Makaroniki, które składały się głównie z pełnowartościowych migdałów stały się wtedy ważnym elementem diety oraz środkiem umożliwiającym zarabianie pieniędzy. Zakonnice sprzedawały ciasteczka, zarabiając na życie, które po Rewolucji Francuskiej nie było łatwe. Zakonnice zostały nazwane „Tha Macaron Sisters”, a jedna z ulic miasteczka została nazwana na ich cześć.

Dopiero w okolicach 1830 roku makaroniki przybrały swój obecny wygląd, czyli formę dwóch barwnych ciasteczek, złączonych ze sobą kremem o wymyślnym smaku. Takie ciasteczka rozpropagowała cukiernia Pons, znajdująca się w dzielnicy łacińskiej. W 1862 roku ich produkcję rozpoczął dom Laduree, który do chwili obecnej zajmuje się produkcją najwspanialszych i najbardziej kultowych makaroników świata.

Pamiętacie film Maria Antonina w reżyserii Sofii Copolli? To właśnie Laduree przygotowało makaroniki, użyte w produkcji. Firma została wytypowana również do dostarczenia ciasteczek na wesele Księcia Monako Alberta II i Charlene Wittstock.


Reklama