Pastel de nata

!Pastel de nata - portugalski przysmak z Lizbony
Pastel de nata - portugalski przysmak z Lizbony

Informacje i ciekawostki

Pastel de nata to portugalski wyrób cukierniczy o przepysznym smaku i ciekawej konsystencji. Ten lokalny przysmak jest rodzajem tartaletek z budyniem, wykonanych z ciasta francuskiego.

W jednej z dzielnic Lizbony – Belem określane są mianem Pastel de Belem. Ich historia rozpoczyna się w portugalskim Klasztorze Hieronimitów, który jest jedną z piękniejszych atrakcji Lizbony.

Mówi się, że do usztywniania swoich habitów zakonnicy używali ogromnej ilości białek. Co za tym idzie – efektem ubocznym tej procedury stawały się żółtka. Dużo żółtek. Jeszcze więcej żółtek. Biorąc pod uwagę fakt, że portugalskie klasztory bardzo często pozyskiwały fundusze ze sprzedaży ciastek i ciast, żółtka zaczęto wykorzystywać do produkcji Pastel de Belem.

!Pastel de Belem
Pastel de Belem

W 1834 wszystkie klasztory w Portugalii zostały zamknięte. Mnisi zostali zmuszeni do sprzedaży swojego sklepiku ze słodkościami.

!Pasteis de Belem - Lizbona
Pasteis de Belem - Lizbona

Razem z przepisem na słodkie ciasteczka sprzedali go rafinerii cukru, która trzy lata później otworzyła Fabrica de Pasteis de Belem – ciastkarnię, która stoi w tym miejscu do tej pory.

!W środku Pasteis de Belem w Lizbonie
W środku Pasteis de Belem w Lizbonie

Ciasteczka, produkowane są według oryginalnej, sekretnej i pilnie strzeżonej receptury. To właśnie w tym miejscu narodził się również zwyczaj posypywania gorących ciasteczek cynamonem i cukrem pudrem.

Cukiernia jest otwarta codziennie od 8 do 23. Za babeczkę zapłacimy nieco powyżej 1 euro. Kupując 6, otrzymamy je w praktycznym, kartonowym opakowaniu. Odwiedzając tę kultową ciastkarnię, szczególnie w weekendy musicie przygotować się na tłumy turystów. Jako ciekawostkę możemy podać fakt, że rekord sprzedaży ciastek w Fabrica de Pasteis w ciągu jednego dnia to aż 55 tysięcy!


Reklama