Paul - francuska piekarnia


Marzycie o wycieczce do Paryża? Chcielibyście poczuć klimat i nastrój stolicy Francji w Polsce?

Dziś zabierzemy Was na wycieczkę do kultowej francuskiej piekarni - Paul, która od niedawna zachwyca Warszawiaków wspaniałymi, tradycyjnymi francuskimi wypiekami.

Historia, informacje i ciekawostki

Paul to sieć francuskich piekarni - z ponad 125-letnią tradycją. Pierwsza piekarnia Paul powstała w 1889 roku we Francji, przyciągając gości wyrobami piekarniczo-cukierniczych oraz typowo francuskimi daniami śniadaniowymi i lunchowymi. Lokal został założony przez Charlemagne Mayot, w Croix, niedaleko Lille. Wnuczka założyciela – Suzanne, wraz ze swoim mężem Julien Holderem zostali kolejnymi właścicielami lokalu. Założyli również jeszcze jeden - w Lille. Po ich śmierci o sieć piekarni troszczył się ich syn, który zapoczątkował rewolucję wypieku pieczywa w piecu na drewno, który był widoczny dla gości lokalu. Mówi się, że to właśnie ten pomysł stał się początkiem ogromnego sukcesu słynnych piekarni Paul.

Paula - francuska piekarnia

Obecnie na terenie Francji działa 367 lokali. Sieć jest obecna w 33 krajach. Wszystkie produkty są wypiekane z oryginalnych, francuskich składników, dzięki czemu ich smak wiernie oddaje mistrzostwo paryskich specjałów. Także receptury i sposób pieczenia chleba pozostały niezmienne. Opierają się one na dokładnym ugniataniu, formowaniu, odpowiednim przyprawieniu ciasta oraz pieczeniu go w procesie długiej fermentacji. Aby uzyskać najlepszy efekt, liczy się każdy szczegół – rodzaj mąki, temperatura pieczenia (już kilka stopni różnicy spowoduje odmienny od zamierzonego efekt), czas rośnięcia czy wilgotność ciasta. Równie dużą wagę przykłada się do świeżości składników.

Będąc w Paul, koniecznie spróbujcie wyśmienitych makaroników. Gwarantujemy, że zachwycą Was nie tylko smakiem i konsystencją, ale również różnorodnością barw. Na miejscu istnieje możliwość zakupu wyrobów piekarniczych i cukierniczych, zjedzenia lunchu i wypicia naprawdę smacznej kawy.

!Francuskie śniadania we francuskiej piekarni i kawiarni Paul
Francuskie śniadania we francuskiej piekarni i kawiarni Paul

Piekarnie Paul są bardzo popularne i cenione nie tylko w Paryżu i całej Francji, ale również w Mediolanie czy Tokio. Wierzymy, że Polacy również docenią wyjątkowy smak tradycyjnie wypiekanego francuskiego pieczywa oraz słodkości.

Oprócz tradycyjnych wyrobów w Paul można skosztować także m.in. eklerek*i, *tartaletki, croissanty, a nawet gofry i naleśniki. Znajdziemy tam również znane i lubiane danie: quiche lorraine.

!Gofry w Paul we Francji
Gofry w Paul we Francji


Reklama