Pizza włoska

Czy macie w swoim otoczeniu kogoś, kto nie lubi pizzy? My, mimo usilnych starań chyba nie jesteśmy w stanie wymienić takiej osoby. Choć „pizzowe” gusta bywają różne – jedni preferują pizzę na cienkim cieście z ogromną ilością dodatków, inni zajadają się smakołykiem na grubym, puszystym spodzie, a jeszcze inni uwielbiają pizzę na słodko – ten tradycyjny włoski przysmak robi w naszym kraju zawrotną karierę.

włoska pizza

Dziś opowiemy Wam jaką pizzę można zjeść we Włoszech i czy różni się ona od tej, którą dostaniemy w Polsce. Przytoczymy również historię powstania tego kultowego dania i przestawimy niekwestionowany numer 1 – pizzę wprost z Neapolu.

Historia i ciekawostki

Włoska pizza narodziła się w XVIII wieku w Neapolu. Jeśli będziecie w tym pięknym mieście, koniecznie odwiedźcie pizzerię L’ANTICA PIZZERIA PORT’ALBA, która działa od 1738 roku!

Ówcześnie pizza nie przypominała tej, którą serwuje się obecnie. Opierała się na cienkim cieście chlebowym z dodatkiem świeżej ryby oraz sera, bazylii i pieprzu i była raczej przysmakiem pospólstwa.

włoska pizza

Kiedy do Europy zostały sprowadzone pomidory, coraz częściej były one również składnikiem pizzy. To sprawiło, że potrawą zaczęto interesować się nawet na dworze królewskim.

Mówi się, że król Neapolu – Ferdynand I Bourbon kompletnie oszalał na jej punkcie i chciał włączyć pizzę do pałacowego menu. Jego żona, królowa Maria Karolina niestety ostudziła zapały króla. Syn pary – Ferdynand II podzielając zapał swego ojca zatrudnił Domenico Testę - syna najpopularniejszego wytwórcy pizzy.

W królewskim pałacu w Capodimonte Domenico zbudował tradycyjny piec do wypieku pizzy. Tym sposobem stała się ona daniem prawdziwie arystokratycznym.

włoska pizza

Współczesną formę pizza zawdzięcza kucharzowi z Neapolu - Raffaele Esposito. Kiedy w 1889 roku miasto odwiedziła królowa Włoch z mężem (Margherita i Umberto di Savoia) zdolny kucharz postanowił specjalnie dla nich przygotować danie, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Jak nietrudno zgadnąć do jej przygotowania użył pomidorów, sera mozzarella oraz świeżej bazylii. Na cześć królowej pizzę nazwano margheritą i do dziś jest ona najbardziej tradycyjną jej odmianą.

włoska pizza

Wspominając o Neapolu musimy opowiedzieć Wam również o tradycyjnej pizzy z tego miasta, która absolutnie nas zachwyciła. Jej sekretem są świeże, lokalne składniki – pomidory San Marzano, rosnące na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i ser mozzarella z mleka bawolic (mozzarella di bufala campana), która jest robiona z mleka zwierząt wypasanych na bagnach Kampanii i Lazio w półdzikich warunkach.

Oprócz pomidorów i mozzarelli bardzo ważne są również mąka oraz drożdże. Aby uzyskać doskonały efekt kucharze używają mąki typu 0 lub 00 i drożdży browarnianych lub neapolitańskich. Ciasto wyrabiają ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Po jego wyrośnięciu formowane jest jedynie rękami, bez użycia wałków lub innych sprzętów.

Co ciekawe, idealna grubość ciasta nie może przekroczyć 3 mm, a optymalna temperatura pieczenia to aż 485 °C. Ze względu na tak cienkie ciasto pizzę piecze się jedynie 60-90 sekund.

Do jej wypieku służą specjalne piece, opalane drewnem dębowym. Gotowa pizza jest chrupiąca i krucha. Tradycyjna pizza z Neapolu to prawdziwy symbol Włoch. 4 lutego 2010 roku Wspólnota Europejska uznała ją za Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność (STG - Specialita’ Tradizionale Garantita).

Pizza neapolitańską będzie można więc wyrabiać wg ściśle określonych kryteriów. Wśród nich znajdują się: użycie specjalnego rodzaju mąki, soli morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, a także pieczenie na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.

włoska pizza

Warto wiedzieć, że 9. lutego wypada międzynarodowy dzień pizzy. :) Może ta data będzie dla Was okazją na skosztowanie wybranej włoskiej pizzy?

Rodzaje pizzy z Neapolu:

Obecnie tradycyjna pizza z Neapolu może przyjmować 3 warianty:

Marinara

Marinara – z pomidorami, oregano, czosnkiem i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Często podaje się ją również ze świeża bazylią,

Margherita

Margherita – z pomidorami, mozzarellą, bazylią oraz oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia,

Margherita extra

Margherita extra, z pomidorami, mozzarellą z Campanii (w okrągłych plasterkach), bazylią oraz oliwą z oliwek pierwszego tłoczenia.

włoska pizza

Pozostałe rodzaje pizzy

Choć pizza z Neapolu jest najbardziej tradycyjna (i absolutnie przepyszna), na terenie Włoch będziecie mieli okazję spróbować także innych wariantów tego kultowego przysmaku.

Pizza typu Lazio

Fanom nieco grubszego ciasta przypadnie do gustu pizza typu Lazio, którą znajdziecie w wielu częściach Włoch. Lazio charakteryzuje się grubszym ciastem (ok 1-2 centymetry). Bywa sprzedawana na wynos, również w kawałach. Taki rodzaj pizzy przygotowujemy zazwyczaj domowym sposobem, w kuchenkach. Lazio podawana w restauracji posiada nieco cieńszy placek i wypiekana jest w piecach opalanych drewnem.

Pizza sycylijska

Kolejna pizza z grubym, puszystym ciastem to pizza sycylijska. Pizza sycylijska ma prostokątny kształt, podawana jest z sosem pomidorowym, serem i ulubionymi dodatkami.

Pizza bianca

Osoby, które nie przepadają za sosem pomidorowym mogą zamówić sobie pizzę bianca, która zamiast pomidorów zawiera biały sos na bazie mleka lub pesto. Uważajcie jednak – zamawiając pizza bianca w Rzymie otrzymacie zapieczony chleb z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i rozmarynu.


Reklama