Retsina - rodzaj greckiego wina
Retsina jest rodzajem greckiego wina, wyrabianego z dodatkiem żywicy sosny śródziemnomorskiej (pinus halepensis). To właśnie żywicy zawdzięcza ono swój charakterystyczny posmak i zapach, przypominający nieco terpentynę. Pamiętajcie jednak, że jeśli wino jest dobrej jakości, jego charakterystyczny, balsamiczny zapach sosny nie redukuje aromatu winogron.
Informacje i ciekawostki
Retsina produkowana jest głównie w okolicach Aten, w regionie Attyki. Uzyskała oficjalny status wyrobu tradycjonalnego. Jest w 100% greckim produktem i nie jest produkowana w żadnym innym kraju.
Jako ciekawostkę zdradzimy, że roczna produkcja retsiny sięga 500 000 hektolitrów i stanowi obecnie dziesięć procent całej winnej produkcji w tym kraju. Co ważne, retsinę można już spożywać kilka tygodni po wytłoczeniu.
Jak mówią Grecy – retsinę albo pokochasz, albo ją znienawidzisz. Nie każdemu bowiem przypadnie do gustu. Uwielbiają ją zwłaszcza starsi Grecy, chętnie sięgają po nią również turyści. Nie ma tawerny, która nie podawałaby lekko schłodzonej, pysznej retsiny.
Wino ma delikatny, lekko żółtawy odcień. Produkuje się je głównie z winogron odmiany Savatiano, ale także ze szczepu Roditis i innych. Nie wszyscy wiedzą, że retsina występuje również jako wino różowe (ale trzeba mieć dużo szczęścia, żeby na nie trafić).
Przeciwnicy retsiny uważają ją za wino gorszego gatunku. Cóż, w pierwszej chwili rzeczywiście można odnieść takie wrażenie. W sklepach możemy spotkać się z dwoma rodzajami retsiny. Większą popularność wśród turystów wydają się zdobywać tanie kapslowane butelki w cenie około 2€, które raczej nie zadowolą prawdziwych smakoszy win. Nie będzie zaskoczeniem też fakt, że do najbardziej budżetowych wyrobów wykorzystuje się po prostu gorsze jakościowo składniki.
Nie zapominajmy jednak, że retsina jest wytwarzana również przez bardziej renomowanych producentów (np. Kechris). Ich produkty występują w klasycznych butelkach o pojemności 0,75l w cenie od 6€ do 20€. Jest to zdecydowanie lepszy wybór dla osób pragnących zasmakować jakościowej retsiny.
Historia retsiny
Retsina była znana już ponad 2 tysiące lat temu. Ówcześnie nie znano szkła, więc trzymano wino w glinianych amforach. Aby do środka amfory nie dostał się tlen, który spowodowałby popsucie się napoju, glinę nasączano od wewnątrz żywicą z sosny piniowej. Nieco później zaczęto dolewać ją również do środka jako konserwant oraz wykorzystywać do uszczelniania ujścia szyjki amfory. Jak nietrudno zgadnąć, właśnie dzięki żywicy powstał specyficzny smak retsiny.
Retsina najlepiej smakuje latem w nadmorskiej tawernie. Zwłaszcza w towarzystwie tradycyjnych greckich przystawek - plasterka sera feta i oliwek, polanych przepyszną oliwą z oliwek i przyprawionych oregano. Nie zdziwcie się, kiedy kelner zamiast kieliszków poda do retsiny szklanki. Właśnie ze szklanek pije się ją najczęściej, choć jako wino poprawniej byłoby pić z klasycznych lampek.
W Grecji retsinę najczęściej spożywa się jako aperitif lub jako wino serwowane podczas całej obfitej biesiady. Nie jest zbyt popularnym napojem do sączenia w domowym zaciszu.
O ogromnym sukcesie retsiny może świadczyć fakt, że jej imieniem nazwano… planetoidę. Została ona odkryta 24 marca 1979 roku przez Paul'a Wild'a. Podczas 28 Międzynarodowego Zgromadzenia Astronomów w 1982 roku w greckim Patras odkrywca miał okazję objechać Peloponez, popijając pyszną, orzeźwiającą retsinę. Można wnioskować, że wino wyjątkowo przypadło mu do gustu.
Bardzo serdecznie dziękujemy Panu Sławomirowi Paliwodzie z Salonik za pomoc merytoryczną przy aktualizacji naszego artykułu.