Retsina - rodzaj greckiego wina

Retsina jest rodzajem greckiego wina, wyrabianego z dodatkiem żywicy sosny alepskiej. To właśnie żywicy zawdzięcza ono swój charakterystyczny posmak i zapach, przypominający nieco terpentynę. Pamiętajcie jednak, że jeśli wino jest dobrej jakości, jego charakterystyczny, balsamiczny zapach sosny nie redukuje aromatu winogron.

Retsina - rodzaj greckiego wina

Informacje i ciekawostki

Retsina produkowana jest głównie w okolicach Aten, w regionie Attyki. Uzyskała oficjalny status wyrobu regionalnego. Jest w 100% greckim produktem i nie jest produkowana w żadnym innym kraju. Jako ciekawostkę zdradzimy, że roczna produkcja retsiny sięga 500 000 hektolitrów i stanowi obecnie dziesięć procent całej winnej produkcji w tym kraju. Co ważne, retsinę najlepiej spożywać już kilka tygodni po wytłoczeniu. Jeśli będzie leżakować zbyt długo, jej świeży, delikatny smak zamieni się w smak… octu winnego.

Jak mówią Grecy – retsinę albo pokochasz, albo ją znienawidzisz. Nie każdemu bowiem przypadnie do gustu.

Wino ma delikatny, lekko żółtawy odcień. Produkuje się je głównie z winogron odmiany savatiano. Nie wszyscy wiedzą, że retsina występuje również jako wino czerwone, a nawet różowe. Uwielbiają ją zwłaszcza starsi Grecy, chętnie sięgają po nią również turyści. Nie ma tawerny, która nie podawałaby lekko schłodzonej, pysznej retsiny. Niektóre lokale nabywają moszcz winny i winifikują go z dodatkiem żywicy we własnym zakresie. Przeciwnicy retsiny uważają ją za wino gorszego gatunku. Cóż, w pierwszej chwili rzeczywiście można odnieść takie wrażenie. Zwłaszcza, że butelka tego procentowego trunku nie kosztuje w greckim sklepie więcej niż 4,00 Euro, cena ta i tak jest wygórowaną, ponieważ w popularnych marketach i dyskontach zakupimy ją już za 1,00-2,00 Euro, co świadczy o naprawdę tanim produkcie.

Historia retsiny

Retsina była znana już ponad 2 tysiące lat temu. Ówcześnie nie znano szkła, więc trzymano wino w glinianych amforach. Aby do środka amfory nie dostał się tlen, który spowodowałby popsucie się napoju, glinę nasączano żywicą z sosny. Nieco później zaczęto dolewać ją również do środka, aby utworzyła uszczelniającą warstwę na powierzchni wina. Jak nietrudno zgadnąć, właśnie dzięki żywicy powstał specyficzny smak retsiny.

Retsina najlepiej smakuje latem w nadmorskiej tawernie. Zwłaszcza w towarzystwie tradycyjnych greckich przystawek - plasterka sera feta i oliwek, polanych przepyszną oliwą z oliwek i przyprawionych oregano. Nie zdziwcie się, kiedy kelner zamiast kieliszków poda do retsiny szklanki. Właśnie ze szklanek pije się ją najczęściej.

W Grecji retsinę najczęściej spożywa się jako aperitif lub jako wino serwowane podczas całej obfitej biesiady. Nie jest zbyt popularnym napojem do sączenia w domowym zaciszu.

O ogromnym sukcesie retsiny może świadczyć fakt, że jej imieniem nazwano… planetoidę. Została ona odkryta 24 marca 1979 roku przez Paul'a Wild'a. Podczas 28 Międzynarodowego Zgromadzenia Astronomów w 1982 roku w greckim Patras odkrywca miał okazję objechać Peloponez, popijając pyszną, orzeźwiającą retsinę. Można wnioskować, że wino wyjątkowo przypadło mu do gustu.


Reklama