Symbol Francji - bagietka

Dla wszystkich, którzy uwielbiają pyszne, jeszcze ciepłe bagietki Francja byłaby istnym rajem na ziemi. Chrupiące i aromatyczne znajdziecie dosłownie na każdym rogu. Podawane do śniadania, lunchu i kolacji cieszą się ogromnym powodzeniem w miastach, na wsiach, wśród dorosłych, dzieci i nastolatków. Bagietka to prawdziwy symbol Francji znany i rozpoznawany na całym świecie.

Informacje i ciekawostki

Istnieją różne metody zjadania bagietek. Niektórzy wydłubują najpierw miękki, delikatny środek, na końcu delektując się chrupiącą skórką. Inni to właśnie od niej zaczynają swoją konsumpcję, wnętrze bagietki zostawiając na koniec.

Nie da się ukryć, że samodzielne upieczenie francuskich bagietek nie jest łatwe. Choć podstawowy przepis zawiera jedynie kilka składników, kluczem do sukcesu są ich odpowiednie proporcje, sposób połączenia i przede wszystkim świeżość. Nie bez znaczenia jest również idealna temperatura pieczenia oraz wody, którą dodaje się do ciasta. Doskonale wypieczona bagietka nie wymaga użycia noża, znakomicie rozkłada się pod dotykiem palców, umożliwiając podzielenie jej na względnie równe, regularne kawałki.

Symbol Francji - francuska bagietka

Jeśli macie ochotę na typowo francuską rozrywkę, wybierzcie się na piknik. Świeża bagietka jest nieodzownym elementem każdego kosza piknikowego w kraju. Doskonałym dodatkiem będą tradycyjne francuskie sery, świeże owoce oraz białe wino. Nie wszyscy wiedzą, że bagietka bagietce nierówna. Poprzez dekret 93-1074 z 13 września 1993 roku, każda bagietka, która chce nosić miano tradycyjnej (baguette tradition) musi ważyć około 250 gramów i składać się jedynie z mąki pszennej, drożdży i wody.

Jeśli powstały wypiek jest cięższy, zamiast baguette tradition określa się go mianem fletu (flûte), jeśli jest lżejszy – sznurka (ficelle).

Historia

Historia francuskiej bagietki nie jest do końca jasna. Niektórzy początków jej istnienia upatrują w czasach napoleońskich. Piekarze słynnego przywódcy mieli wymyślić bułkę, której kształt będzie sprzyjał przewożeniu.

Inna teoria głosi, że bagietka powstała w Wiedniu, w okresie kryzysu po I wojnie światowej. Ogromne straty w ludziach dotknęły również piekarnie, które ratując sytuację zaczęły przyjmować do pracy osoby o mniejszym doświadczeniu i kompetencjach. Swoją popularność miała zawdzięczać głównie krótkiemu czasowi wyrobu i nieskomplikowanemu przepisowi, z którym bez problemu radzili sobie również mniej doświadczeni piekarze.

Co ciekawe, do ogromnej popularności bagietki przyczynił się ... francuski rząd. Jak to możliwe? W 1920 roku wydano rozporządzenie, które nakazywało piekarniom rozpoczęcie pracy najwcześniej o 4 rano. W takiej sytuacji bagietka była jedynym rodzajem pieczywa, które mogło być gotowe na śniadanie. Klienci bardzo szybko pokochali świeżutkie, ciepłe i chrupiące pieczywo. I kochają je nieprzerwanie aż po dziś dzień.


Reklama


Zobacz nasze inne artykuły z Francji