Trdelnik - słowacki przysmak

Historia i ciekawostki

Trdelnik jest tradycyjnym słowackim ciastem, pochodzącym z miejscowości Skalica. Jego twórcą był niejaki Earl József Gvadanyi (hrabia pochodzenia węgierskiego), który wraz z pomocą swojego kucharza z ... Transylwanii przygotował pierwszy tego typu przysmak w XVIII wieku.

Jego nazwa pochodzi od słowa trdlo, oznaczającego drewniany kij, na który nawija się ciasto przed upieczeniem. Choć jego ojczyzną jest Słowacja, trdelnik jest bardzo popularny również w Czechach i na Węgrzech. Na Węgrzech przysmak ten znany jest pod nazwą Kürtőskalács (spolszczona nazwa: Kurtoszkalacz).

!Trdelnik - słowacki przysmak
Trdelnik - słowacki przysmak

Trzeba przyznać, że uwodzi on skutecznie swoim wspaniałym smakiem oraz aromatem cynamonu. Trdelnik to nic innego jak owinięte wokół kija walcowane ciasto drożdżowe, które poddaje się grillowaniu, a następnie posypuje cukrem, cynamonem i opcjonalnie posiekaną mieszanką orzechów. Dzięki karmelizacji cukier nabiera wspaniałego, głębokiego smaku, który z całą pewnością zapamiętacie na długo.

Słowacki trdelnik (lub węgierski Kürtőskalács / Kurtoszkalacz)

To przepyszne ciasto w naszym kraju nazywane jest często ciastem kominowym. Wszystko za sprawą charakterystycznego kształtu tuby lub jak kto woli, komina.

Ponoć przygotowanie w domu trdelnika nie jest trudne, choć nigdy osobiście nie próbowaliśmy tego robić. Być może warto zdecydować się na mały eksperyment i w domowym zaciszu spróbować wrócić wspomnieniami do pachnącej trdelnikiem Słowacji czy Pragi.

Słowacki trdelnik (lub węgierski Kürtőskalács / Kurtoszkalacz)


Reklama


Zobacz nasze inne artykuły ze Słowacji