Co zjeść w Normandii i Rouen?

W kolejnej odsłonie naszego kulinarnego przewodnika opowiemy Wam o tradycyjnych potrawach w Normandii.

Normandia jest krainą położoną na północnym zachodzie Francji. Nie powinien więc dziwić fakt, że szczególne znaczenie dla kuchni tego regionu mają owoce morza, zwłaszcza przegrzebki.

Dania i produkty, których należy spróbować w Normandii i Rouen

Przegrzebki

Przegrzebki czyli małże św. Jakuba to sporej wielkości małże (szerokość muszli wynosi od 10 do 15 cm) o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji. Wspaniale smakują na surowo lub krótko smażone. Aby w pełni wydobyć ich walory dodaje się do nich proste, świeże lokalne składniki.

Mule

Kolejnym lokalnym przysmakiem Normandii są mule. Spacerując do urokliwych, niewielkich miasteczkach można odnieść wrażenie, że są dosłownie na każdym kroku. Podawane na setki sposobów zachwycają delikatnością, kruchością i obłędną świeżością.

Specjalnością regionu jest jednak potrawa o nazwie moules à la crème, czyli mule gotowane w sosie z białego wina i śmietany.

Calvados

Normandia to istne królestwo jabłek. Mieszkańcy tego regionu dodają je do zup, sosów i deserów. Trudno więc się dziwić, że szczególnie popularne w Normandii są napoje alkoholowe tworzone właśnie z jabłek. Oprócz cydru, któremu poświęciliśmy osobny wpis (Cydr we Francji) Normandia słynie z wyrobu Calvadosu.

Calvados jest swego rodzaju "jabłkowym brandy". Powstaje w procesie destynacji cydru i jest naprawdę bardzo smaczny, choć również mocny. Calvados zawiera bowiem aż 55% alkoholu. Calvados często dodaje się do sosów. Podaje się go również na pobudzenie trawienia. Le trou normand (dosłownie - normandzka dziura) to zwyczaj picia malutkiego kieliszka Calvadosu między dwoma daniami.

Pommeau

Jako aperitif w Normandii często podaje się pommeau, czyli lekki likier wyprodukowany wyłącznie z jabłek, w proporcjach 3:1. Trzy części to sok jabłkowy, jedna część to odleżakowany destylat z jabłek. Chcecie spróbować tego jakże ciekawego smaku? Sięgnijcie po Pommeau de Normandie Comte Louis de Lauriston, które można dostać również w Polsce. Jak twierdzą znawcy tematu, jest to jeden z najbardziej udanych przykładów tego likieru.

Ser Camembert

Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie Normandia jest ojczyzną bardzo popularnego również w naszym kraju sera camembert. Jego roczna produkcja utrzymuje się na poziomie około 4300 ton. Choć camembert produkuje się również innych częściach kraju, to właśnie w Normandii rozpoczęła się jego historia. Normandzki camembert jest chroniony apelacjami: od 1983 roku AOC (Appellation d'origine contrôlée), a od 1996 roku AOP (Appellation d'origine protégée). W gotowych serach z powodzeniem wyczujecie aromaty pleśni i grzybów.

!Ser Camembert - czyli Co zjeść w Normandii i Rouen
Ser Camembert - czyli Co zjeść w Normandii i Rouen

Z powstaniem sera camembert łączy się pewna legenda. Jej główną bohaterką jest prosta chłopka, zamieszkująca wioskę Camembert - Marie Harel. Produkując ser kobieta miała skorzystać z podpowiedzi księdza Goberta, który ukrywał się przed rewolucjonistami w dworze,w którym pracowała. Swój przepis, który zakładał, że ser miał mieć 11 cm obwodu przekazała córce. W 1863 roku przebywający w okolicy Napoleon III spróbował sera wg przepisu Marie Harel i z miejsca zakochał się w jego niezwykłym smaku. Ser urzekł władcę do tego stopnia, że zażądał stałych dostaw do Paryża. Kiedy dowiedział się, że specjał został stworzony we wsi o nazwie Camembert – postanowił nadać mu właśnie taką nazwę.

Inne specjały

Oprócz sera camembert i owoców morza na normandzkich stołach króluje wołowina i cielęcina z krów rasy normandzkiej, a także mięso z kaczek i królików. Chlubą regionu jest również przepyszna jagnięcina.

Co na deser?

Szczególnie charakterystyczne dla Normandii są naleśniki z mąki gryczanej ze świeżym twarogiem, maślanką lub innymi dodatkami. Kiedyś były potrawą najbiedniejszych, obecnie stanowią modne danie na bazie lokalnych składników.


Reklama