Kuchnia francuska jest jedną z najbarwniejszych i najbardziej urozmaiconych w Europie. O jej różnorodności świadczy również fakt, że każdy z rejonów kraju słynie z unikalnych, jedynych w swoim rodzaju przysmaków. Dziś zapraszamy Was w kulinarną podróż do Pikardii i Amiens.
Dania i produkty, których należy spróbować w Pikardii i Amiens
Leżąca na północy Francji Pikardia słynie z zup. Jest to o tyle ciekawe, że Francuzi za zupami nie przepadają i poza klasyczną cebulową zjadają ich stosunkowo niewiele. W Pikardii jest jednak całkiem inaczej.
Warto również pamiętać, że nie tylko wino pija się w tym regionie Francji, równie chętnie spożywany jest cydr, szczególnie przez turystów.
Zapraszamy również do artykułu ogólnego: "Co zjeść we Francji".
Pate de canard
Będąc w stolicy Pikardii – Amiens koniecznie spróbujcie pate de canard, czyli pasztetu z kaczych wątróbek. Przysmak ten powstał w 1643 roku. Oprócz kaczych wątróbek można dodać do niego: wieprzowinę, chude części mięsa, jabłka, brandy, trufle lub pieczarki, szalotki, bułkę tartą, jajka, ulubione zioła, sól i pieprz.
Flamique a porions
Specjalnością Pikardii jest flamique a porions – suflet czosnkowy. Do przygotowania tego dania potrzebne są: masło, mąka, mleko, jajka i czosnek Sekretem doskonałego smaku i wspaniałej konsystencji wypieku jest piana ubita z białek. To właśnie ona nie pozwala mu opaść podczas pieczenia.
Maroilles - miejscowy ser
Maroilles to ser idealny do piwa, wina i tart. Fantastycznie smakuje również jako przekąska. Ma bardzo intensywny aromat, który przypomina nieco zapach sfermentowanych owoców. Smak Maroilles jest podobny do… wędzonego boczku. Słodki, ostrawy posmak pozostaje długo w ustach.
Jak twierdzą legendy ser został stworzony w X wieku przez mnicha o imieniu Maroilles. Wyrobem sera na większą skalę zajęli się ponad tysiąc lat temu zakonnicy w opactwie Maroilles.
Poulet au Maroilles
Poulet au Maroilles czyli duszony kurczaka z sosem z cydru, mleka i sera Maroilles. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Do jej zrobienia, oprócz mięsa z kurczaka, sera, mleka i cydru potrzebny jest ryż, szczypta curry (opcjonalnie) oraz sól i pieprz. Po usmażeniu kurczaka dodaje się do niego pokrojony w grube kawałki ser, razem z mlekiem i cydrem. Po roztopieniu ser łączy się z dodanymi płynami, tworząc przepyszny, intensywny w smaku sos.
Gateau battu
Gâteau battu czyli słodka babka zrobiona z dużej ilości masła i białek. Ciasto jest miękkie, puszyste i niezwykle delikatne w smaku. Wysokie, w formie cylindra wygląda dokładnie tak ciekawie, jak smakuje. Pierwsza zapisy historyczne na temat gateau batt pochodzą z XVII wieku. Obecnie wypiek podaje się zwłaszcza podczas festiwali, lokalnych imprez plenerowych czy dużych uroczystości rodzinnych, takich jak chrzciny i komunie. Ciasto uznaje się za regionalną specjalność Pikardii.
Ficelle picarde
Ficelle picarde to naleśniki z nadzieniem z pieczarek, szynki i szalotek. Francuskie naleśniki są podobne do uwielbianych w naszym kraju krokietów. Wszystko wskazuje na to, że potrawa powstała w hotelu l'Hotel du Commerce w Amiens w 1950 roku. Co ciekawe, niektóre legendy mówią, że twórcą pikantnych naleśników był słynący z zamiłowania do smacznej i prostej kuchni Ludwik XIV.

Krem Chantilly
Crème chantilly czyli krem Chantilly to kolejny przysmak, z którego znana jest Pikardia. Przyrządza się go z mleka, śmietany i cukru. Jego nazwa pochodzi od miasta Chantilly. Krem przyrządza się od lat wg tego samego przepisu. Jego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
Inne dania i produkty
Czego jeszcze warto spróbować w Pikardii? Chcąc poznać prawdziwy charakter Pikardii koniecznie sięgnijcie również po:
- Zupa jarzynowa Innym specjałem Pikardii jest zupa jarzynowa, którą najczęściej przygotowuje się z kapusty, porów, ziemniaków i zielonego groszku. Podaje się ją z chlebem i liśćmi szczawiu.
- Tarta z rabarbarem Oprócz zupy jarzynowej i czosnkowego sufletu mieszkańcy Pikardii zajadają się tartą z rabarbarem.