Podróże po Europie

Co zjeść i spróbować w Cinque Terre? Produkty i wyroby regionalne

Patrząc na rozmiar regionu, oraz na jego położenie, nie będzie zaskoczeniem, że liczba produktów typowych dla Cinque Terre jest ograniczona. Są to przede wszystkim owoce morza, pesto, wina oraz produkty z cytryn i winogron.

Zanim region stał się jedną z głównych atrakcji turystycznych Włoch (przed budową sieci kolejowej), mieszkańcy zajmowali się tu głównie rybołówstwem oraz produkcją wina.

Owoce morza

Dziwnym było by, gdyby nadmorskie miejscowości nie oferowały owoców morza w różnych postaciach. Niemal wszędzie zjemy dania z anchois (czyli z sardeli europejskiej), a w wielu miejscach spotkamy również kalmary czy ośmiornice.

Ceny za dania w restauracjach są wysokie, chociaż np. w Manaroli znajdziemy knajpkę serwującą smażone owoce morza na wynos, za dużą porcję zapłacimy około 10€.

Smażone owoce morza na wynos w Cinque Terre
Smażone owoce morza na wynos w Cinque Terre

Pesto

Jeśli zastanawiamy się co kupić na śniadanie, bardzo dobrym wyborem będzie świeże lokalne pesto. Trzeba uczciwie przyznać, że miejscowi potrafią robić pyszne pesto, które możemy spokojnie jeść jedynie z pieczywem.

W restauracjach zjemy makaron z pesto, czy np. focaccie z pesto, bardzo popularną potrawę w całym regionie Ligurii.

Przekąski w lokalnym pesto w Cinque Terre
Przekąski w lokalnym pesto w Cinque Terre

Wino

Wino to jeden z najważniejszych produktów regionu, co widać przede wszystkim nad Manarolą. Nad miastem górują pola winogron. Duża część trasy Manarola - Corniglia (przez Volastre) prowadzi przez pola uprawne. Warto rozglądać się za metalowymi konstrukcjami, działają one jak podnośniki i są używane do zbierania winogron oraz poruszania się po stromych wzgórzach.

Górujące nad Cinque Terre pola winogron
Górujące nad Cinque Terre pola winogron

Warto dodać, że to właśnie rolnicy stworzyli lwią część dzisiejszych tras spacerowych, aby ułatwić sobie poruszanie się po swoich polach uprawnych.

Spotkamy tu wina białe. Ich ceny są bardzo różne, warto wejść do lokalnego sklepu i porozmawiać ze sprzedawcą, nim zdecydujemy się na konkretny wybór. Powinniśmy kierować się oznaczeniem Cinque Terre DOC, są to wina konkretnie z tego regionu. Tańsze będą wina produkowane w niedalekim mieście La Spezia.

Słodkie wino Sciacchetrà

Sciacchetrà to jeden z najciekawszych produktów regionalnych występujących w Cinque Terre. Jest to mocne i słodkie wino, trochę przypominające w smaku Porto, jest jednak zdecydowanie słodsze i bardziej aromatyczne. Idealnie nadaje się do deserów, chociaż schłodzone smakuje także bez dodatków.

Cinque Terre - słodkie widno Sciacchetra
Cinque Terre - słodkie widno Sciacchetra

Sciacchetrà jest winem produkowanym z suszonych winogron, które zostają ususzone w celu skoncentrowania w nich soku. Winogrona suszone są przez kilka miesięcy, następnie wino leżakuje nawet kilka lat. We Włoszech metoda ta nazywa się passito, i wina tego typu spotkamy na północy kraju.

Niestety, wino jest również bardzo drogie, za małą butelkę zapłacimy ponad 30€, a za kieliszek w knajpce 7-10€.

Cytryny - likiery, dżemy oraz granita

Niemal wszędzie w Cinque Terre zobaczymy drzewa cytrusowe. Miejscowi nie mogli nie wykorzystać tej okazji, a dziś cytryny wykorzystywane są w części produktów.

W każdym sklepie znajdziemy tutaj likier cytrynowy Limoncino. Likier różni się trochę od tego występującego na południu Włoch (o nazwie Limoncello), wydaje się słabszy w smaku i mniej kremowy. Ciekawostką może być to, że w wielu knajpkach spotkamy drink Spritz właśnie z likierem Limoncino, bardzo ciekawe połączenie, zdecydowanie warte spróbowania.

Limocino z Levanto
Limocino z Levanto

Drugim z produktów, do którego wykorzystywane są cytryny, jest pyszna granita. Jest to idealny lodowy napój na ciepłe dni, nic tak nie orzeźwi i nie postawi na nogi po długiej trasie.

Cytrynowa granita w Cinque Terre
Cytrynowa granita w Cinque Terre

Trzecim wytworem z cytryn wartym spróbowania jest dżem. Pamiętajmy, żeby kupić naturalny produkt, smak jest niepowtarzalny - nutka słodyczy z typową dla cytryn kwaśnością.

Pozostałe produkty regionalne

Jak w innych miejscach we Włoszech spotkamy w Cinque Terre również miody czy sery, nie wyróżniają się jednak od tych produkowanych w innych miejscach. Co może zaciekawić piwoszy, warzy się tu również lokalne piwo rzemieślnicze o nazwie La "Bireta" della Cinque Terre.

Reklama