Podróże po Europie

Co zjeść w Marsylii?

Spacerując po ulicach Marsylii można czasem mieć poczucie, że króluje tu kuchnia arabska i orientalna. Jest jednak kilka produktów i dań, które są kojarzone z Marsylią czy szerzej Prowansją.

Zupa rybna Bouillabaisse

Przykładem takiego dania jest zupa rybna Bouillabaisse (czytamy bujabes), która powstała właśnie w Marsylii. Była to tradycyjna zupa rybaków, którzy wykorzystywali do niej wszystkie niesprzedane ryby. Do zupy dodawane są jedynie lokalne warzywa i przyprawy. Ciekawy jest sposób przygotowania dania. Każda ryba dodawana jest osobno w momencie wrzenia, następnie zupa jest lekko chłodzona, i proces powtarzany jest z kolejną z ryb.

Zdarza się, że zupa podawana jest w dwóch częściach. Najpierw sama zupa, później wyjęte z niej ryby. Do dania podawany jest chleb z musztardą, który powinniśmy zamoczyć w zupie przed zjedzeniem.

Pamiętajmy, że owoce morza użyte w zupie mogą się różnić pomiędzy knajpami, a nawet pomiędzy konkretnymi dniami w tej samej restauracji. Założeniem zupy jest wykorzystanie tych ryb, które akurat udało się złowić. Bouillabaisse zjemy w wielu restauracjach i tawernach w okolicach starego portu.

Tapenade

Innym z popularnym miejscowych przysmaków jest Tapenade. W skrócie można napisać, że jest to "prowansalski" pesto. Do stworzenia pasty wykorzystuje się oliwki, kapary oraz oliwę. Pasta podawana jest na małych kawałkach bagietki.

Navettes- twarde ciastka o smaku pomarańczy - czyli co zjeść i spróbować w Marsylii?
Navettes- twarde ciastka o smaku pomarańczy - czyli co zjeść i spróbować w Marsylii?

Jednym z tradycyjnym przysmaków Marsylii są ciastka Navettes. Są to twardawe (kruche) podłużne ciastka o smaku pomarańczy. Wypiekane są w najstarszej piekarni w Marsylii, Four des Navettes (adres: 136 Rue Sainte), tuż obok Opactwa św. Wiktora. Ciastka przypominają kształtem kajak, sama nazwa Navettes oznacza właśnie łódź.

Przysmak ten powstał w celu nakarmienia pielgrzymów przybywających do opactwa, a sama piekarnia znajduje się na świętej drodze prowadzącej pielgrzymów do świątyni.

Ricard

Miejscowi lubują się w marsylskim anyżowym likierze o nazwie Ricard. Jest to jednak trunek dla osób lubiących tego typu smaki, likier jest bardzo aromatyczny i dość mocny w smaku.

RICARD - likier w Marsylii - czyli co zjeść i spróbować w Marsylii?
RICARD - likier w Marsylii - czyli co zjeść i spróbować w Marsylii?

Reklama