Gdzie zjeść w Rzymie? Pizza na kawałki (i nie tylko), pyszne kanapki oraz słodkie przysmaki

Za każdym razem odwiedzając Rzym mamy tak napięty harmonogram, że staramy się szukać miejsc, w których zjemy smacznie, ale jednocześnie szybko i bez zbędnej zwłoki. Podczas kilkukrotnych odwiedzin Wiecznego Miasta zawitaliśmy do kilku typowych restauracji, ale żadna z nich nie zadowoliła nas na tyle, żebyśmy z czystym sumieniem mogli je polecać.

Z tego powodu w tym artykule przedstawiliśmy zaledwie kilka miejsc, do których zaglądamy regularnie podczas naszych wyjazdów i co do których nie mamy żadnych zastrzeżeń. Musimy jednak podkreślić, że oprócz Pane e Salame pozostałe propozycje nie nadają się na spokojne wyjście, a raczej na szybkie zjedzenie śniadania lub przekąszenie czegoś w trakcie zwiedzania.

!Pizza na kawałki w Rzymie (lokal La Boccaccia)
Pizza na kawałki w Rzymie (lokal La Boccaccia)

Pane e Salame - kanapki z najlepszych włoskich składników

Do Pane e Salame zawitaliśmy całkiem przypadkiem lata temu podczas jednego z pierwszych wyjazdów do Rzymu. Po prostu zatrzymaliśmy się w okolicy, wróciliśmy w połowie dnia po coś do mieszkania i pomyśleliśmy, że warto by było coś przekąsić. Miejsce to od razu przekonało nas do siebie atmosferą, choć miejsca do siedzenia tak wtedy jak i dziś nie należały do najwygodniejszych.

Pane e Salame specjalizuje się w ciepłych kanapkach wypełnionych najlepszymi włoskimi produktami (sery, szynki, warzywa, itp) oraz autorskimi sosami (nasz ulubiony to truflowy). Zamówimy tu również tzw. "deski" wypełnione produktami konkretnego typu. Ceny kanapek jak na Rzym i jakość składników są rozsądne (od 4,50 do 6,50€). Ceny desek są już wyższe i zależą od rozmiaru oraz ilości osób.

!Kanapki w Pene e Salame w Rzymie
Kanapki w Pene e Salame w Rzymie

Na miejscu napijemy się również dobrego wina, które kosztuje około 4-5,50€ za kieliszek. Pracownicy doradzą nam z wyborem odpowiedniego i pasującego do zamówionego dania. W karcie win dostępnych jest nawet kilkanaście pozycji. Popularny włoski drink Aperol Spritz jest dość drogi, ale jednocześnie podawany w bardzo dużej szklance i w odpowiednich proporcjach (cena około 8€).

Nie zjemy tu niestety typowych deserów. Niedawno wprowadzono deskę składającą się z pokruszonej czekolady, ciastek oraz pomarańczy, ale jest to raczej dodatek do wina, gdy po prostu chcemy posiedzieć dłużej i coś podjadać.

!Deser w Pene e Salame w Rzymie
Deser w Pene e Salame w Rzymie

Dziś nie wyobrażamy sobie wyjazdu do Rzymu bez choćby jednych odwiedzin w tym miejscu. Niestety, obecnie jest to lokal kultowy i sami Włosi potrafią stać w styczniowy wieczór w kolejce do wejścia po 30-45 minut. My pamiętamy jeszcze czasy, gdy o miejsce było dużo prościej. Jest na to jednak proste rozwiązanie - można wpaść tu wcześniej, np. trochę po otwarciu lub w środku dnia, kiedy jest luźniej.

Plusem jest też lokalizacja - lokal znajduje się dosłownie kilka kroków od Fontanny di Trevi (adres: Via Santa Maria in Via 19), więc nie musimy oddalać się zbytnio od najważniejszych atrakcji.

Uwaga! Może to nie być najlepsze miejsce na wyjście na specjalną okazję. Siedzenia nie są zbyt wygodne, a może się też zdarzyć, że zostaniemy usadzeni przy stole razem z innymi gośćmi.

!Kanapki w Pene e Salame w Rzymie
Kanapki w Pene e Salame w Rzymie

Pizza al taglio - czyli pizza na kawałki

Uważa się, że nowożytna pizza narodziła się pod koniec XVIII wieku w Neapolu, ale Rzymianie też mają swój wkład w historię popularnego na całym świecie placka z dodatkami. To właśnie w Wiecznym Mieście narodziła się pizza al taglio, czyli wykrajana (słowo taglio oznacza cięta) pizza podawana w prostokątnym bądź kwadratowym kawałku.

W przeciwieństwie do normalnej okrągłej pizzy - pizza al taglio jest typowym daniem typu street food, które je się na szybko i często na stojąco. Inny jest też sposób jej wyrabiania - olbrzymie tace wypiekane są wcześniej, a podczas zamówienia i po wykrojeniu następuje podgrzanie. Ważną różnicą jest też ciasto, które jest dużo grubsze. Samych składników jest też więcej niż w tradycyjnej pizzy. Na pewno pizza al taglio nie będzie odpowiadać każdemu, a w przypadku zamówienia większej jej ilości cena może być zbliżona do tej zamówionej w tradycyjnej pizzerii.

!Pizza na kawałki w La Boccaccia w Rzymie
Pizza na kawałki w La Boccaccia w Rzymie

Pizza al taglio serwowana jest w Rzymie niemal na każdym rogu. Sami spróbowaliśmy jej w wielu miejscach, ale tylko w jednym za każdym razem przypadała nam do gustu - w La Boccaccia. Jedliśmy tam kilka razy i za każdym razem byliśmy zadowoleni, ale mamy doświadczenie jedynie z punktem pod adresem Via Leonina 73 (kawałek spacerem od Koloseum, ale w mieście znajdziemy jeszcze przynajmniej 3 ich oddziały - w tym na Zatybrzu). Ceny jak na Rzym (w porównaniu do innych popularnych lokali) są dość rozsądne - za dwa duże kawałki płaciliśmy zawsze około 5-6€, podczas gdy bliżej Piazza Navona ceny za podobne rozmiarowo prostokąty potrafiły dochodzić nawet do około 10€.

Co ważne, to zawsze podczas naszych wizyt w środku dnia było wielu miejscowych, a duże tace z nowymi pizzami donoszono na bieżąco - więc ani razu nie jedliśmy pizzy, która długo stała.

Na co warto uważać szukając pizzy na kawałki w Rzymie?

  • w miejscach ją serwujących jest mało miejsc siedzących (o ile w ogóle jakieś są) i brakuje toalet,
  • sprzedawca powinien zapytać nas o rozmiar i wykroić taki, na jaki mamy ochotę - choć w niektórych miejscach sprzedawane są już pokrojone kawałki,
  • ceny podawane są za 100 g lub kilogram - jeśli wybierzemy duży kawałek drogiej pizzy możemy w najgorszym wypadku zapłacić nawet równowartość pizzy jedzonej w tradycyjnej pizzerii,
  • korzystajmy z miejsc, w których siedzi wiele osób (w tym miejscowych) i jest duży ruch, dzięki czemu nie otrzymamy pizzy, która leżała na ladzie kilka godzin,
  • co oczywiste: pizza stojąca przez dłuższy czas po podgrzaniu jest o wiele gorsza niż ta przygotowana chwilę wcześniej; taka pizza nawet w dobrze ocenianym lokalu może nam nie przypaść do gustu,
  • niektóre wersje pizzy z szynką lub boczkiem są bardzo tłuste,
  • przed zamówieniem pizzy upewnijmy się, jakie zawiera składniki - dla części polskich turystów popularna w Rzymie pizza z sardynką będzie niejadalna.

!W La Boccaccia w Rzymie
W La Boccaccia w Rzymie

Pizzeria Pinsere - pomiędzy pizzą al taglio a tradycyjną pizzerią

Innym z miejsc, do którego lubimy zachodzić na pizzę jest Pinsere (adres: Via Flavia 98, całkiem niedaleko Term Dioklecjana). Jest to hybryda opisanej wcześniej pizzy al taglio z tradycyjną okrągłą pizzą. Kupujemy tutaj okrągły placek o stałym rozmiarze (za około 5-5,50e). Ciasto przygotowywane jest wcześniej, natomiast składniki są świeże i pizza wypiekana jest na miejscu. Placek jest na tyle duży, że osoba dorosła (o ile nie jest ekstremalnie głodna) powinna się nim najeść. Na miejscu oprócz pizzy można zjeść wywodzące się z Sycylii arancini (smażone ryżowe kulki).

Miejsce to słynie też z ciekawych połączeń smaków - np. ser wędzony i dynia. Ciasto jest chrupiące, a ilość składników na nim jest naprawdę duża.

!Pizzeria Pinsere w Rzymie
Pizzeria Pinsere w Rzymie

Atmosfera w Pinsere jest typowa dla miejsc serwujących street food, czyli brak miejsc siedzących i jedzenie na szybko przy drewnianym blacie, ale wyrabiana tu pizza może być bez większej przesady porównywana z dobrymi tradycyjnymi pizzeriami.

O jakości tego miejsca świadczą tłumy miejscowych w godzinach lunchu oraz licząca kilka osób obsługa, która uwija się jak w ukropie.

!Pizzeria Pinsere w Rzymie
Pizzeria Pinsere w Rzymie

Coś na słodko - kawa, słodkie rogale i wypieki w stylu sycylijskim

Bez najmniejszej przesady można powiedzieć, że cukierni (wł. Pasticceria) w Rzymie nie brakuje. W większości z nich zjemy rogaliki cornetti, czyli wypełnioną kremem lub czekoladą włoską odmianę croissanta oraz wypijemy niedroga kawę. Rogaliki cornetti w porównaniu do ich francuskich odpowiedników przypominają bardziej zwykłego rogala i mają o wiele więcej nadzienia.

Pamiętajmy jednak, że wiele rzymskich cukierni różni się od tych znanych z Polski. Niskie ceny kawy i dodatków wiążą się z brakiem wygodnych miejsc siedzących, a sami Włosi spędzają tu tylko chwilę w drodze do pracy lub podczas krótkiej przerwy. Są oczywiście kawiarnie w stylu polskim czy brytyjskim, w których możemy posiedzieć dłużej na wygodnych kanapach, ale ceny będą tam odpowiednio wyższe.

!Pasticceria Siciliana w Rzymie
Pasticceria Siciliana w Rzymie

Naszą ulubioną cukiernią (pasticcerią) jest Pasticceria Siciliana, która mieści się kawałek za Watykanem i kilka minut spacerem od stacji metra Cipro. Jest to miejsce nastawione na miejscowych, gdzie od rana spotkamy Włochów o najróżniejszym statusie społecznym - policjantów i wojskowych, budowlańców czy ubranych w garnitury pracowników śpieszących się do klimatyzowanych biur. Wszyscy wpadają tu na szybkie śniadanie i kawę przed ciężkim dniem.

Miejsce to specjalizuje się w daniach wywodzących się z Sycylii. Zjemy tu m.in.: cannolo (rurki z twardawego ciasta wypełniona po brzegi kremem z sera ricotta w środku i z różnorodną posypką), słynną nasiąkniętą babę czy wspomniane wcześniej suto wypełnione kremem rogaliki cornetti. Ceny są bardzo przyjazne - za kawę czy rogalik cornetti zapłacimy trochę ponad 1€, a za cannolo około 3€. Na miejscu wypijemy też popularne włoskie drinki.

!Pasticceria Siciliana w Rzymie
Pasticceria Siciliana w Rzymie

Przy pierwszych odwiedzinach możemy czuć się trochę przytłoczeni atmosferą, ponieważ wszystko na miejscu odbywa się jakby w przyśpieszonym tempie. Pamiętajmy tylko, że najpierw zamawiamy, a potem idziemy bezpośrednio do kasy zapłacić, czyli nie płacimy bezpośrednio osobie podającej jedzenie.

Uwaga! Cannolo jest bardzo słodkie i zanim zamówimy od razu kilka rzeczy do zjedzenia na miejscu, sprawdźmy czy będziemy mieć po cannolo ochotę na kolejne słodkości.

!Pasticceria Sicilioana w Rzymie
Pasticceria Sicilioana w Rzymie

Reklama