Lody we Włoszech

Jeśli lubicie lody, musicie wiedzieć, że na najlepsze lody warto pojechać nawet do Włoch! Włoskie lody nie mają sobie równych, a uwierzcie nam na słowo – tego słodkiego przysmaku próbowaliśmy już w wielu krajach.

Lody we Włoszech znacznie różnią się od naszych polskich. Nie mają również nic wspólnego z zakręconymi lodami włoskimi, które można zjeść w naszym kraju.

Włoskie lody to prawdziwa poezja smaku. Wśród wielu dostępnych na rynku, jednymi z popularniejszych smaków są lody o smaku pistacjowym, cytrynowym i straciatella.

lody we Włoszech

Historia i ciekawostki

Mówi się, że to słynny Włoch – Marc’o Polo sprowadził lody do Europy. Trudno się dziwić, że Włosi stali się prawdziwymi mistrzami tego słodkiego przysmaku.

Inne źródła podają, że pierwsze lody pojawiły się około 1559 roku we Florencji. Właśnie wtedy Bernardo Buontalenti został wynajęty przez bogaty ród De’ Medici (Medyceusze), aby organizować dla nich wystawne bale i przyjęcia. Znakiem rozpoznawczym kucharza było układanie menu pełnego nietypowych, nowoczesnych potraw. Jedną z nich były właśnie ówczesne lody, przygotowane z zamrożonego kremu z mleka, miodu, żółtek, z dodatkiem wina, bergamotki, cytryn i pomarańczy.

Pierwszy traktat z przepisami na lody pojawił się we Włoszech w 1690 roku. Wśród wymienionych w nim składników, potrzebnych do produkcji lodów znajdowały się: śnieg, sól, sok z cytryny, cukier truskawki, wiśnie, czekolada i cynamon.

Informacje praktyczne oraz smaki

Włoskie lody to gelato, a lodziarnie, w których są serwowane noszą nazwę gelateria. Często bywają otwarte aż do późnych godzin nocnych. Trudno się dziwić, zwłaszcza latem noce we Włoszech bywają bardzo ciepłe. Taka przekąska to doskonały sposób na to, żeby się ochłodzić. W szczególności owocowy sorbet spełni to zadanie znakomicie.

Wiele "gelaterii" produkuje lody ręcznie, wzorując się na starych, tradycyjnych recepturach. Lody w gelateriach nie tylko smakują, ale również wyglądają nieziemsko. Ozdobione świeżymi owocami, kawałkami czekolady lub orzechów kuszą wszystkie zmysły.

Co jest sekretem włoskich lodów?

Tradycyjne włoskie lody są pełne naturalnych składników. Przyrządza się je z pełnego mleka, jaj, cukru i dodatków smakowych (również naturalnych). Są odrobinę mniej tłuste niż lody w innych krajach, co z pewnością ucieszy wszystkie panie na diecie.

Zamawiając włoskie lody możecie zdecydować się na kremowe (crema) lub czyste (frutta). Możecie zjeść je w wafelku (cono) lub z pojemniczka (copetta).

Godne polecenia są również włoskie sorbety. Włoskie lody zachwyciły nas nie tylko wspaniałym, kremowym smakiem, ale również ogromem smaków. Policzono, że w całym kraju istnieje ich blisko 600! Wśród nich znajdują się również mniej typowe smaki, takie jak marchewkowy czy serowy.

Lody nakładane są przeważnie łopatką i bez względu na to, na ile gałek się zdecydujemy, nad waflem zawsze powstaje wspaniała, niezwykle apetyczna, lodowa góra. Bywają lokale, w których serwuje się lody w gałkach - wszystko zależy od osoby nakładającej.

Będąc we Florencji, koniecznie odwiedźcie słynną gelaterie - Perchè No! (przy Via dei Tavolini, 19R). W jej wnętrzu lody powstają na oczach klientów.

Natomiast w Rzymie, za jedną z najlepszych lodziarni uznaje się Giolitti – lokal położony przy Uffici del Vicario 40.

Nie mam żadnych wątpliwości – Włosi kochają lody. Jako ciekawostkę zdradzimy Wam, że włoskie lody, produkowane nieopodal Werony wygrały mistrzostwa kontynentu we Florencji, zyskując miano najlepszych w Europie. Uwaga – nie są to jednak byle jakie lody. Zwycięskie przysmaki to lody o smaku białego wina i wędliny. Przygotowała je Giovanna Bonazzi, mistrzyni z lodziarni z rejonu Valpolicella, znanego na świecie obszaru produkcji wina. Bazą do produkcji lodów stało się lokalne białe wino Recioto oraz tradycyjna wędlina z tamtych rejonów Włoch. Zwyciężczyni pokreśliła, że w ten sposób chciała uczcić lokalne produkty, pochodzące z tej części kraju.

W konkursie wzięły udział również lody o nazwie Dawid, dedykowane rzeźbie Michała Anioła. Dawid to lody o smaku waniliowo-mlecznym, polane fioletowym sosem z jagód. Jesteśmy pewni, że podobnie jak słynna rzeźba, także lody Dawid okazały się prawdziwym arcydziełem.

Prawdziwą osobliwością konkursu były jednak lody o smaku... słoniny z Toskanii. Choć szczerze uwielbiamy lody, nie jesteśmy pewni, czy chcielibyśmy ich spróbować.

Innym naszym odkryciem były lody o smaku świeżej bazylii - okazały się przepyszne i bardzo orzeźwiające, podobnie jak lody miętowe czy lody - mus mięta-jabłko.

Jeśli wspominamy o bazylii, to warto dodać również, że na rynku dostępne są także o smaku pomidorków koktajlowych. Ciekawe w smaku, nie wszystkim posmakują.. ale jak na jednorazowe doświadczenie, bardzo ciekawa alternatywa. :)

Nie zabraknie we Włoszech również lodów czekoladowych, a nawet ich wielu odmian, o bardzo zróżnicowanym połączeniu czekolady (a nawet różnych typów czekolady) z innymi składnikami, np. owocami - lody czekoladowo-pomarańczowe, bądź lody o smaku czekolady ze skórkami z pomarańczy. Jest w czym wybierać.


Reklama